Weather Icon

Συναινετικό διαζύγιο πήραν Κυπριακή Δημοκρατία και κοινοπραξία ΕΝΙ-KOGAS

Συναινετικό διαζύγιο πήραν Κυπριακή Δημοκρατία και κοινοπραξία ΕΝΙ-KOGAS
ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ «5» ΚΑΙ «6» ΤΗΣ ΑΟΖ
Διαζύγιο με αμοιβαία συναίνεση πήραν χθες Κυπριακή Δημοκρατία και κοινοπραξία ΕΝΙ-KOGAS,  αφού με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου απορρίφθηκε η πρόταση της κοινοπραξίας να αναλάβει τα τεμάχια «5» και «6» με βάση την αρχική πρόταση που υπέβαλε στο πλαίσιο το Β Γύρου Αδειοδότησης, χωρίς περαιτέρω διαπραγμάτευση.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να προτείνει στην ΕΝΙ-KOGAS την ανάθεση των δικαιωμάτων των δύο τεμαχίων, που διεκδίκησε στο πλαίσιο του Β Γύρου Αδειοδότησης, η κοινοπραξία απάντησε πως αποδέχεται να υπογράψει συμφωνία και να αναλάβει τα δικαιώματα των 5 και 6, παρά τις αντιδράσεις της Τουρκίας, ωστόσο δεν προτίθεται να διαπραγματευτεί  βελτίωση της προσφοράς της, οπότε θα πρέπει η Κυβέρνηση να αποδεχθεί την πρότασή της ως είχε. Κάτι που η Κυβέρνηση δεν αποδέχθηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», στην αρχική της πρόταση, η κοινοπραξία πρότεινε ως πριμ αδειοδότησης το ποσό των 5 εκατ. ευρώ για κάθε ένα από τα δύο τεμάχια. Ποσό που δεν είχε πρόθεση να αυξήσει, επειδή όπως εξήγησε στο υπουργείο Ενέργειας, δεν υπάρχουν ούτε επαρκή, ούτε πυκνά σεισμογραφικά δεδομένα για τα δύο τεμάχια, παρά τις επιστημονικές μαρτυρίες για σημαντικά κοιτάσματα κάτω από τον βυθό τους.  Οπότε το επενδυτικό ρίσκο είναι ψηλό για να αυξηθούν οι δαπάνες προς αυτή την κατεύθυνση στο παρόν στάδιο. 

Το Υπουργικό Συμβούλιο, σύμφωνα με πληροφορίες, έκρινε ότι παρά την πολιτική σημασία που θα είχε η ανάθεση των δύο τεμαχίων, το γεγονός ότι η ιταλοκορεατική κοινοπρξία αποδέχθηκε την πρόταση της Κυβέρνησης να τα αναλάβει, έχει τη δική του σημασία. Ωστόσο, σε ένα επόμενο γύρο αδειοδότησης, αφού προχωρήσουν και οι τρισδιάστατες και δισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες στα δύο τεμάχια, είναι σίγουρο ότι θα εξασφαλιστούν πολύ μεγαλύτερες προτάσεις για μπόνους συμφωνίας.
Σε καθαρά εμπορικούς λόγους αποδίδει ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων με την κοινοπραξία ENI-KOGAS για τα θαλάσσια τεμάχια 5 και 6 στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Είπε επίσης ότι γίνονται σκέψεις για την χρονική στιγμή που θα προκηρυχτεί τρίτος γύρος αδειοδότησης, ενώ για το οικόπεδο 12 είπε ότι χρειάζεται και δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση, με την Κυβέρνηση να προγραμματίζει επαφές με την Noble τις επόμενες ημέρες.
Όπως δήλωσε το μεσημέρι ο κ. Λακκοτρύπης, η κυπριακή πλευρά είχε δώσει πριν μερικούς μήνες την ευκαιρία στην κοινοπραξία ENI-KOGAS να επεκτείνει την περίοδο για την οποία ίσχυε η προσφορά της για τα δύο τεμάχια, ενώ την κάλεσε σε διαπραγματεύσεις για βελτίωση των οικονομικών όρων της πρότασή αυτής.
«Για λόγους καθαρά εμπορικούς η κοινοπραξία απάντησε με επιστολή ότι δεν είναι έτοιμη να προσέλθει σε διαδικασία διαπραγμάτευσης, καθώς δεν μπορούν να βελτιώσουν τους οικονομικούς όρους που προτείνουν» είπε ο Υπουργός.
Συμπλήρωσε ότι μετά την εξέλιξη αυτή κλείνει ο δεύτερος γύρος αδειοδότησης.
Διευκρίνισε ότι τα δυτικά τεμάχια της ΑΟΖ έχουν μια ιδιαιτερότητα, καθώς δεν υπάρχουν στην περιοχή πυκνά σεισμογραφικά δεδομένα, λόγω και των παρενοχλήσεων της Τουρκίας στο παρελθόν.
«Δεν έχουμε δυνατά στοιχεία που να καταδεικνύουν με μεγαλύτερη βεβαιότητα την ύπαρξη κοιτασμάτων» είπε και πρόσθεσε ότι οι εταιρείες αναλαμβάνουν στα τεμάχια αυτά μεγάλο ρίσκο.
Συμπλήρωσε ότι αυτό το γεγονός αντικατοπτριζόταν και στην πρόταση της κοινοπραξίας, κάτι που όπως ανέφερε, για την κυπριακή πλευρά δεν ήταν αρκετό.
Ως προς την προκήρυξη τρίτου γύρου αδειοδότησης, ο Υπουργός Ενέργειας είπε ότι πρέπει να συλλεχτούν όσο περισσότερα σεισμογραφικά στοιχεία για τα μη αδειοδοτημένα τεμάχια και να βρεθεί η «πιο σωστή χρονική στιγμή» για την προκήρυξη.
Σε άλλη ερώτηση για τις αναθεωρημένες προς τα κάτω προβλέψεις των αποθεμάτων στο οικόπεδο 12 απο τις Delek και Αvner, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι δεν πρόκειται για αναθεώρηση, αλλά οι δύο πλευρές -Noble στις ΗΠΑ και Delek και Avner στο Ισραήλ – παρουσιάζουν τα στοιχεία με διαφορετικό τρόπο.
Συμπλήρωσε ότι στην ανακοίνωση της Delek στο Χρηματιστήριο του Ισραήλ δίνεται ένα ακόμη μεγαλύτερο φάσμα της επιβεβαίωσης. «Χρειαζόμαστε ακόμη μια επιβεβαιωτική γεώτρηση για να σμικρύνουμε το χάσμα εκείνου του φάσματος» δήλωσε ο κ. Λακκοτρύπης.
Ως προς τον χρόνο πραγματοποίησης της δεύτερης επιβεβαιωτικής, ο Υπουργός είπε ότι είναι σε επαφή με την Noble για τον προγραμματισμό, ενώ πρόσθεσε ότι κατά τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν συναντήσεις και για να διερευνηθεί η διαθεσιμότητα μιας πλατφόρμας και άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά.
Σε άλλη ερώτηση για τις διαπραγματεύσεις με την Noble αναφορικά με το τερματικό υγροποίησης, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι έχουν αρχίσει εδώ και μερικές εβδομάδες και συνεχίζονται.
Υπάρχουν σημαντικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν από πλευράς της Κυβέρνησης, συνέχισε ο Υπουργός και πρόσθεσε ότι δίνεται πολύ προσοχή για να αποφευχθούν λάθη.
Ως προς την ανακοίνωση των εταιρειών Delek και Avner ότι εντοπίστηκαν υγρά καύσιμα στο τεμάχιο 12, ο Υπουργός Ενέργειας είπε ότι πρόκειται για την ίδια περίπτωση με το ισραηλινό οικόπεδο Ταμαρ.
Πρόσθεσε ότι η εκμετάλλευση των υγρών καυσίμων είναι πιο εύκολη, καθώς δεν χρειάζεται επιπλέον επεξεργασία, ανέφερε όμως ότι αυτό θα γίνει στα πλαίσια της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου.


Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube