Weather Icon
Ενεργειακά-Αγωγοί , Ρωσία 7 Δεκεμβρίου 2013

Επί τάπητος η «ενεργειακή» συνεργασία Ρωσίας – ΗΠΑ

Η συνεργασία Ρωσίας – ΗΠΑ σε θέματα ενέργειας θα τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων που θα έχουν στην Ουάσινγκτον ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ και ο Αμερικανός γραμματέας Ενέργειας Έρνεστ Μόνιτζ. Όπως δήλωσε στο ITAR-TASS η εκπρόσωπος του υπουργού Όλγα Γκόλαντ, θα πραγματοποιούνται τακτικές σύνοδοι της Ομάδας Εργασίας Ενέργειας της αμερικανορωσικής διμερούς προεδρικής επιτροπής.

«Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη της ενέργειας σε όλον τον κόσμο καθώς και στην παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια», είπε η Γκόλαντ και πρόσθεσε: «Εμείς ενδιαφερόμαστε επίσης για την εμπειρία της Αμερικής στην πολιτική που ασκεί σε θέματα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης του δημόσιου τομέα της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των συμβάσεων ενεργειακών υπηρεσιών, καθώς και στις σύγχρονες μεθόδους ανάπτυξης της τεχνολογίας». Η εκπρόσωπος του υπουργείου πρόσθεσε ότι στη συνάντηση θα γίνει αναφορά και στα κοινά ενεργειακά έργα που έχουν αναλάβει εταιρίες ενέργειας και από τις δύο χώρες, και συγκεκριμένα το έργο παραγωγής υδρογονανθράκων της Rosneft και τς Exxon Mobil στη Θάλασσα Κάρα και στον Εύξεινο Πόντο, καθώς επίσης και τα σχέδια για την κατασκευή ενός εργοστασίου ηλεκτρικής ενέργειας στη Ρωσία, με τη συμμετοχή της αμερικανικής General Electric.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ ο Αλεξάντερ Νόβακ έχει προγραμματισμένες συναντήσεις με Αμερικανούς εμπειρογνώμονες σε θέματα ενέργειας. Ειδικότερα, θα λάβει μέρος σε σεμινάριο όπου θα απευθύνει ομιλία σχετικά με τις οικονομικές προβλέψεις για τη ρωσική και την παγκόσμια ανάπτυξη έως το 2040, ενώ θα έχει συνομιλίες και με εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας των ΗΠΑ του Ινστιτούτου Brookings, που έχει έδρα στην Ουάσινγκτον. Επίσης το Σάββατο ο Ρώσος υπουργός αναμένεται να επισκεφτεί εγκαταστάσεις σχιστολιθικού φυσικού αερίου στην Πενσιλβάνια. Όπως διευκρίνισε η Γκόλαντ, «στη Ρωσία γνωρίζουμε πολύ καλά την τεχνολογία παραγωγής σχιστολιθικού φυσικού αερίου, όμως ενδιαφερόμαστε για την αμερικανική εμπειρία, κυρίως σε θέματα που σχετίζονται με φιλική προς το περιβάλλον παραγωγή τέτοιου είδους».
Πηγή: ITAR-TASS

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube