Weather Icon

Νικήτρια η τρόικα – Όταν οι ρόλοι αλλάζουν στη Βουλή

Νικήτρια η τρόικα – Όταν οι ρόλοι αλλάζουν στη Βουλή
Tου Κώστα Βενιζέλου

BOULH-KYPROS01
Ο πρώτος μνημονιακός προϋπολογισμός εγκρίθηκε από τη Βουλή και «ούτε γάτα ούτε ζημιά».
Οι ομιλίες ( και όχι συζήτηση, όπως την χαρακτηρίζουν), περιορίστηκαν χρονικά ενώ οι πλείστοι τις είχαν ανασύρει από τα συρτάρια τους, επαναλαμβάνοντας εαυτό.
Ο προϋπολογισμός, ούτως ή άλλως θα περνούσε, κι εάν η αριθμητική δεν έβγαινε, θα βοηθούσε το μεγάλο κόμμα της αντιπολίτευσης, που χρωστά χάρες από τον περσινό Δεκέμβρη, όταν μαζικά περνούσαν, επί διακυβέρνησης Χριστόφια, τα μνημονιακά νομοσχέδια. Τότε, υπό «την πίεση του χρόνου», επικαλούνταν τα συμφωνηθέντα με την τρόικα, φέτος πιο «χαλαροί» αφήνουν τη νέα κυβέρνηση να τραβά κουπί.

Η φετινή «συζήτηση» στη Βουλή για τους προϋπολογισμούς ανέδειξε την αλλαγή ρόλων. Οι τότε κυβερνώντες και οι νυν. Οι προσεγγίσεις ήταν αποτέλεσμα αυτής της «νέας πραγματικότητας». Το κυβερνητικό στρατόπεδο οχυρώθηκε πίσω από τα όσα κληρονόμησε και τα οποία θα αποτελούν για πολύ καιρό ακόμη το άλλοθι για τη διαχείριση που κάνουν στην οικονομία. Ναι μεν είναι οι προηγούμενοι που έχουν αδειάσει τα ταμεία, παρέδωσαν τη χώρα στην τρόικα, αλλά πώς ανατρέπεται η κατάσταση τούτη; Με τους ρυθμούς της τρόικας και τους δογματισμούς πως η πορεία που ακολουθείται είναι μονόδρομος; Όταν οι πολιτικοί λένε πως «δεν υπάρχει άλλη επιλογή», σημαίνει αδυναμία, σημαίνει παράδοση «στο πεπρωμένο».

Η σημερινή αντιπολίτευση, τέως κυβερνώντες, μοιάζει να μηδενίζει το χρόνο υποστηρίζοντας, λίγο- πολύ, πως όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Μάρτιο. Κατηγορούν τους πάντες, ξεσπαθώνουν κατά της τρόικας, αλλά ούτε καν ως υποσημείωση δεν αναφέρουν πως αυτοί έχουν την πατέντα των μνημονιακών στην Κύπρο.

Όσα επεισόδια και να έχουμε χάσει, ένα είναι το δεδομένο: Αυτοί κουβάλησαν την τρόικα στην Κύπρο. Ακόμη και να θέλουν για κομματικούς λόγους να ξεγράψουν από τη μνήμη τους τη διακυβέρνηση Χριστόφια, δεν μπορούν παρά να κάνουν αναφορά στα όσα διαδραματίσθηκαν τότε. Όταν είδαν «την καλή τρόικα», που μετατράπηκε σε «κακή» επειδή είναι νεοφιλελεύθερη η νέα κυβέρνηση..

Παράλληλα, όμως, οφείλουν να καταθέτουν και «την άλλη πρόταση». Ειπώθηκε πολλές φορές ότι «πρέπει να απεγκλωβισθούμε από τον Μνημόνιο». Πώς θα γίνει τούτο δεν το είπε κανείς από τους ομιλητές του κόμματος, οι οποίοι διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές, τα έχουν όλοι με τις Βρυξέλλες( αυτό είναι το πρόβλημα τους).

Το διήμερο του προϋπολογισμού στη Βουλή, δεν είχε νικητή. Νικήτρια είναι η τρόικα, που κατάφερε να υποτάξει πλήρως, λόγω των αδέξιων πολιτικών χειρισμών, τη χώρα.

Τα πολιτικά παιχνίδια, οι κενού περιεχομένου διακηρύξεις ( «διαφωνούμε…» ή «θα», «θα», «θα», «θα»), παύουν να έχουν αξία όταν η οικονομία βρίσκεται στον αναπνευστήρα.

Read more: http://mignatiou.com/?p=18174#ixzz2o6PDNngL

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube