REAL TIME |

Weather Icon
Γενικά θέματα 1 Δεκεμβρίου 2013

Φυγαδεύτηκε η πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, τέσσερις νεκροί σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Τέσσερις νεκροί και 45 τραυματίες
είναι ο μέχρι στιγμής επίσημος απολογισμός των αντικυβερνητικών
διαδηλώσεων ενώ υπάρχουν φόβοι για εκτεταμένα επεισόδια.

Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές στην Ταϊλάνδη δεν κατέλαβαν σήμερα
κυβερνητικά κτίρια παρότι σημειώθηκε μια σειρά από επιθέσεις στο πλαίσιο
των προσπαθειών τους για την ανατροπή της κυβέρνησης, δήλωσε ο
Παραντόρν Παταναταμπούτρ, επικεφαλής της υπηρεσίας εθνικής ασφάλειας της
χώρας.Νωρίτερα σήμερα ο επικεφαλής των αντικυβερνητικών
διαδηλωτών Σουτέπ Ταγκσουμπάν είχε δηλώσει μιλώντας σε τηλεοπτικά δίκτυα
ότι οι διαδηλωτές είχαν καταλάβει 12 κυβερνητικά κτίρια ειρηνικά και
χωρίς όπλα.

Συνολικά περίπου 30.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε έναν αριθμό κυβερνητικών κτιρίων και προσπάθησαν να εισβάλουν σε ορισμένα από αυτά.

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και τουλάχιστον 57 τραυματίστηκαν αυτό το Σαββατοκύριακο από την βία στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Ταϊλάνδη.

Στο μεταξύ, ο Σουτέπ Ταγκσουμπάν, κήρυξε αργία από αύριο, Δευτέρα, όλων των εργαζομένων στην κυβέρνηση της χώρας έως ότου τερματιστεί η πολιτική κρίση.

«Κηρύττω από αύριο την έναρξη μιας εθνικής αργίας για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους, η οποία θα συνεχιστεί έως ότου η κατάσταση επανέλθει στο φυσιολογικό», σημείωσε ο Σουτέπ σε δηλώσεις του οι οποίες μεταδόθηκαν απευθείας από τα περισσότερα δημόσια τηλεοπτικά δίκτυα στην Ταϊλάνδη.

Ο Σουτέπ δεσμεύτηκε ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν έως ότου απομακρυνθεί εντελώς «το καθεστώς Ταξίν» από την πολιτική σκηνή της Ταϊλάνδης, όπως σημείωσε αναφερόμενος στον πρώην πρωθυπουργό Ταξίν Σιναουάτρα και στην αδελφή του Γινγκλάκ, η οποία είναι τώρα πρωθυπουργός της χώρας και οι διαδηλωτές ζητούν να εγκαταλείψει την εξουσία.

Ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδωσαν νωρίτερα ότι εκατοντάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές εισέβαλαν σε ένα αθλητικό κέντρο της αστυνομίας στη Μπανγκόκ όπου βρισκόταν η πρωθυπουργός Γινγκλάκ Σιναουάτρα, όμως εκείνη κατάφερε να απομακρυνθεί από το σημείο και μεταφέρθηκε σε άγνωστη τοποθεσία, όπως ανακοίνωσε ένας κυβερνητικός αξιωματούχος.

Εξάλλου η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού για να εμποδίσει τους διαδηλωτές να εισβάλουν στο αρχηγείο της εθνικής αστυνομίας στο δυτικό τμήμα της πρωτεύουσας, αλλά και για να τους εμποδίσει να κάνουν πορεία προς την έδρα της κυβέρνησης, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Blue Sky TV.

Οι επικεφαλής των αντικυβερνητικών διαδηλωτών κάλεσαν τους οπαδούς τους να καταλάβουν 10 υπουργεία, έξι τηλεοπτικούς σταθμούς, το αρχηγείο της αστυνομίας και την έδρα της κυβέρνησης, όπου βρίσκεται και το γραφείο της Γινγκλάκ.

Πέντε εμπορικά κέντρα έκλεισαν μάλιστα για προληπτικούς λόγους.

Έπειτα από ένα μήνα διαδηλώσεων, σήμερα θα είναι μια αποφασιστική ημέρα, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, η οποία είναι βέβαιη ότι θα καταφέρει να ανατρέψει την κυβέρνηση της Γινγκλάκ.

Αφορμή για συγκρούσεις του τελευταίου μήνα μεταξύ μιας ετερόκλητης συμμαχίας φιλοβασιλικών ομάδων και της συντηρητικής μεσαίας τάξης εναντίον των πιο φτωχών υποστηρικτών του πρώην πρωθυπουργού Τακσίν Σιναουάτρα, αδερφού της Γινγκλάκ που ανατράπηκε από πραξικόπημα το 2006, είναι ότι αυτός παραμένει στη καρδιά της ταϊλανδέζικης πολιτικής παρά το γεγονός ότι είναι εξόριστος.

Οι διαδηλώσεις πυροδοτήθηκαν από ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο αμνηστίας, που δεν ψηφίστηκε από τη Γερουσία, και το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιστροφή του αδελφού της Γινγκλάκ, χωρίς να εκτίσει ποινή φυλάκισης για μια καταδίκη διαφθοράς του 2008.

Οι χθεσινές αιματηρές συγκρούσεις ανάγκασαν την αστυνομία να ζητήσει ενισχύσεις από τον στρατό, ο οποίος έστειλε στην Μπανγκόκ 3.000 άνδρες.

Περισσότεροι από 21.000 αστυνομικοί έχουν παραταχθεί στην Μπανγκόκ για να προστατεύσουν την έδρα της κυβέρνησης, αλλά και τα υπουργεία, τα οποία οι διαδηλωτές απειλούν να καταλάβουν, όπως αυτό των Εσωτερικών.

«Αποφασίσαμε να παρατάξουμε στρατιώτες για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια σημαντικών τοποθεσιών, όπως τα αεροδρόμια, αλλά είναι άοπλοι και έχουν λάβει εντολές να μην χρησιμοποιήσουν βία», δήλωσε ο διοικητής της αστυνομίας Κισάνα Φατσαναχαρόεν.

«Η επιχείρησή μας σήμερα θα πρέπει να είναι ειρηνική, μη βίαιη, με μια ήρεμη είσοδο στα σημεία», διαβεβαίωσε ο Σουτέπ Τογκσουμπάν, ανώτερο στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος που παραιτήθηκε από το κοινοβούλιο και ηγείται των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

«Ό,τι κι αν συμβεί παραμείνετε ψύχραιμοι», δήλωσε ενώπιον χιλιάδων διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί στο Μνημείο της Δημοκρατίας.

Οι οπαδοί του κρατούσαν σημαίες της Ταϊλάνδης και σφίριζαν σε ένδειξη επιδοκιμασίας, αφού έλαβαν την ευλογία ενός βουδιστή μοναχού.

Λίγο νωρίτερα οι επικεφαλής των «Κόκκινων Πουκάμισων», των υποστηρικτών της κυβέρνησης, περίπου 60.000 εκ των οποίων είχαν συγκεντρωθεί χθες σε στάδιο της ανατολικής Μπανγκόκ, κάλεσαν τους οπαδούς τους να διαλυθούν για τον φόβο νέων βίαιων επεισοδίων.

Χθες Σάββατο βράδυ τα πρώτα βίαια επεισόδια ξέσπασαν κοντά στο στάδιο. Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές επιτέθηκαν με πέτρες εναντίον ενός λεωφορείου γεμάτου με «Κόκκινα Πουκάμισα». Λίγο αργότερα ένας φοιτητής 21 ετών έπεσε νεκρός από σφαίρες υπό άγνωστες προς το παρόν συνθήκες. Ένας δεύτερος νεκρός ανακοινώθηκε σήμερα από τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών, ενώ 45 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές έχουν καλέσει σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους ώστε να φτάσουν στη «νίκη» πριν τα γενέθλια του βασιλιά της Ταϊλάνδης Μπουμιμπόλ στις 5 Δεκεμβρίου, καθώς στη διάρκεια των εορτασμών είναι αδιανόητο να πραγματοποιούνται διαδηλώσεις.

Ο Σουτέπ έχει δεσμευθεί να ανατρέψει την κυβέρνηση και «να ξεριζώσει το καθεστώς Ταξίν», ενώ ζήτησε να δημιουργηθεί «ένα λαϊκό συμβούλιο» που θα επιλέξει «καλούς ανθρώπους» για να ηγηθούν της χώρας, ουσιαστικά προτείνοντας την αναστολή του δημοκρατικού συστήματος στην Ταϊλάνδη.

Η χώρα έχει γνωρίσει 18 πραξικοπήματα ή απόπειρες πραξικοπήματος μετά την εγκαθίδρυση της συνταγματικής μοναρχίας, το 1932. Αυτή τη φορά ο στρατός κάλεσε τους διαδηλωτές να μην του ζητήσουν να λάβει μέρος στην αντιπαράθεση.

Η Γινγκλάκ έχει απορρίψει την πρόταση του Σουτέπ ως αντισυνταγματική όπως και το ενδεχόμενο νέων εκλογών, όμως έχει καλέσει σε διάλογο.

Πρόκειται για τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην Ταϊλάνδη από το 2010, όταν οπαδοί του κινήματος που έγινε ευρέως γνωστό ως «Κόκκινα Πουκάμισα» κατέλαβαν σημαντικά τμήματα της πρωτεύουσας. Περισσότεροι από 90 άνθρωποι, κυρίως πολίτες, έχασαν τότε τη ζωή τους στη διάρκεια των δίμηνων επεισοδίων. Στη συνέχεια, ανήλθε στην εξουσία η σημερινή πρωθυπουργός και ακολούθως εξελέγη το κόμμα της Φέου Τάι.

Πηγή: AMΠE
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_01/12/2013_530181

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube