REAL TIME |

Weather Icon
Γενικά θέματα 5 Δεκεμβρίου 2013

Ο Μπάιντεν επικρίνει την Κίνα για την επέκταση της ζώνη αεράμυνας

Ο Μπάιντεν επικρίνει την Κίνα για την επέκταση της ζώνη αεράμυνας
Το Πεκίνο επιμένει και ζητά από τις ΗΠΑ να σεβαστεί την απόφαση

Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον κινέζο ομόλογό του Λι Γιανχάο κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Πεκίνο
Ο αμερικανός αντιπρόεδρος επανέλαβε και από το Πεκίνο ότι η εγκαθίδρυση της κινεζικής ζώνης αεράμυνας έχει προκαλέσει «ανησυχίες» στην περιοχή, λέγοντας πως εξέθεσε με σαφήνεια τη θέση των ΗΠΑ στις συναντήσεις τους με την κινεζική ηγεσία. 
Το Πεκίνο από την πλευρά του επιμένει ότι η εγκαθίδρυση της ζώνης είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο, κάτι που «τονίστηκε», όπως αναφέρει το ΥΠΕΞ, στις συναντήσεις με τον Μπάιντεν και κάλεσε την Ουάσινγκτον να σεβαστεί την απόφαση.
Μεταξύ άλλων μελών της κινεζικής κυβέρνησης, ο Τζο Μπάιντεν συνάντησε για αρκετή ώρα τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Στις δηλώσεις του αμέσως μετά την συνάντηση, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ δεν αναφέρθηκε στο ζήτημα της ζώνης αεράμυνας -κάτι όμως που έκανε αργότερα σε ομιλία του σε αμερικανούς επιχειρηματίες στην κινεζική πρωτεύουσα.


«Η πρόσφατη αιφνίδια ανακοίνωση της Κίνας για εγκαθίδρυση νέας εναέριας ζώνης αναγνωρίσεων έχει προκαλέσει, και διαπιστώνω το προφανές, σημαντική ανησυχία στην περιοχή» είπε ο Μπάιντεν, επαναλαμβάνοντας τις δηλώσεις που είχε κάνει και από την Ιαπωνία (η οποία έχει αντιδράσει έντονα στην κινεζική απόφαση).

«Υπήρξα πολύ ευθύς για την σθεναρή μας θέση και τις προσδοκίες μας στη συνάντησή μου με τον Κινέζο πρόεδρο» εξήγησε ο Μπάιντεν. 


Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε, σε σύντομη δήλωσή του, ότι στις συναντήσεις με τον Μπάιντεν διαμήνυσε τη θέση του Πεκίνου και κάλεσε τις ΗΠΑ να κρατήσουν «δίκαιη» στάση και να αναγνωρίσουν τη νομιμότητα της απόφασης.


«Κατά τις συναντήσεις, η κινεζική πλευρά επανέλαβε τη θέση της, τονίζοντας πως η κινεζική κίνηση συνάδει με τη διεθνή νομοθεσία και πρακτική και πως η αμερικανική πλευρά οφείλει να κρατήσει αντικειμενική και δίκαιη στάση και να την σεβαστεί» ανέφερε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Χονγκ Λέι.
ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube