REAL TIME |

Weather Icon
Γενικά θέματα 3 Δεκεμβρίου 2013

Περιοδεία στις χώρες του Κόλπου για τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών

Περιοδεία στις χώρες του Κόλπου για τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών
Για την αξιοποίηση της συμφωνίας με τις μεγάλες δυνάμεις για το πυρηνικό πρόγραμμα

REUTERS/STEPHANIE MCGEHEE

Από την Κυριακή, ο Τζαβάντ Ζαρίφ έχει περιοδεύσει στο Κουβέιτ (φωτογραφία), το Ομάν και το Κατάρ σε μια προσπάθεια να πείσει τις μοναρχίες του Κόλπου ότι η συμφωνία μεταξύ μεγάλων δυνάμεων και Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης θα ενισχύσει την περιφερειακή σταθερότητα.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα επισκεφθεί την Τετάρτη, στα πλαίσια περιοδείας του σε χώρες του Περσικού Κόλπου, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, όπως ανακοίνωσε μέσω της σελίδας του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.
Η επίσκεψη έρχεται μία εβδομάδα μετά την επίσκεψη του ομολόγου του κ. Ζαρίφ από τα ΗΑΕ στην Τεχεράνη.
Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών θα έχει συνομιλίες στο Ντουμπάι και στο Αμπού Ντάμπι, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Από την Κυριακή, ο κ. Ζαρίφ έχει περιοδεύσει στο Κουβέιτ, το Ομάν και το Κατάρ σε μια προσπάθεια να πείσει τις μοναρχίες του Κόλπου ότι η συμφωνία μεταξύ μεγάλων δυνάμεων και Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης θα ενισχύσει την περιφερειακή σταθερότητα.
Τα ΗΑΕ φιλοξενούν μεγάλη ιρανική παροικία και ήταν το πρώτο αραβικό κράτος το οποίο χαιρέτισε την ενδιάμεση συμφωνία της 24ης Νοεμβρίου στη Γενεύη.
Πολλές μοναρχίες του Κόλπου έχουν εκφράσει κατά το παρελθόν φόβους ότι τελικός στόχος του Ιράν είναι η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.
ΗΑΕ και Ιράν θα συζητήσουν και το ζήτημα της κυριαρχίας στη νήσο Αμπού Μούσα και άλλα δύο νησιά στο νότιο Περσικό Κόλπο, τα οποία ελέγχει το Ιράν αλλά διεκδικούνται από τα Εμιράτα ως εθνικό τους έδαφος.
Η εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε, εξάλλου, την Τρίτη, ότι επίσκεψη του κ. Ζαρίφ στη Σαουδική Αραβία «βρίσκεται στο πρόγραμμα» και θα πραγματοποιηθεί «την κατάλληλη ώρα».
Οι δύο χώρες έχουν ιδιαίτερα ψυχρές σχέσεις εδώ και δεκαετίες.
Σύμφωνα με τον κ. Ζαρίφ, οι συνομιλίες μεταξύ Ριάντ και Τεχεράνης θα λάβουν χώρα όποτε η Σαουδική Αραβία είναι έτοιμη και θα αποβούν «επωφελείς και για τις δύο χώρες, για την περιοχή και για το μουσουλμανικό κόσμο».
Πηγή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube