Weather Icon

Στα αζήτητα η πρόταση Αναστασιάδη – Δεν την… «αναγνωρίζει», δηλώνει η τουρκική πλευρά

Στα αζήτητα η πρόταση Αναστασιάδη – Δεν την… «αναγνωρίζει», δηλώνει η τουρκική πλευρά
Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

ÐÑÏÅÄÑÏÓ ÁÍÁÓÔÁÓÉÁÄÇÓ - ALEXANDER DOWNERΗ τουρκική πλευρά θεωρεί ως μη πρόταση, αυτή που διαβιβάσθηκε από την ελληνοκυπριακή πλευρά, καθώς «δεν απαντά» στη δική της. Η νέα πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς για το περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος διαβιβάσθηκε την Τετάρτη το μεσημέρι στα Ηνωμένα Έθνη και μέσω του Διεθνούς Οργανισμού, χθες το πρωί έφθασε στα χέρια του Τουρκοκύπριου διαπραγματευτή, Οσμάν Ερτούγ.


Είναι σαφές πως είτε η τουρκική πλευρά δεν είναι ικανοποιημένη από το περιεχόμενο και θέλει να την εξουδετερώσει είτε ανέμενε «κάτι περισσότερο». Υπάρχει και μια τρίτη εκδοχή, που παραπέμπει στη γνωστή τακτική της τουρκικής πλευράς: Σιγά-σιγά να αποσπά κι άλλα οφέλη, μέχρι να υπάρξει συμφωνία. Αυτό, άλλωστε, μπορεί να επιτευχθεί από τη στιγμή που συνεχίζεται η διαδικασία της συζήτησης των προσχεδίων.

Η πρόταση, που παρουσιάσθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στη σύσκεψη των αρχηγών, την περασμένη Τετάρτη, ουσιαστικά αφορούσε αλλαγές που έγιναν από την ελληνοκυπριακή πλευρά επί του προσχεδίου που διαβίβασαν οι Τούρκοι την περασμένη εβδομάδα.

Την εικόνα, σε σχέση με τη στάση της τουρκικής πλευράς, αναφορικά με τη νέα υποβληθείσα πρόταση της Λευκωσίας, έδωσε ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Οσμάν Ερτούγ. Σε δηλώσεις του στον παράνομο Μπαϊράκ, είπε πως «οι νέες προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς έχουν σκοπό να επισκιάσουν την πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς». Και γι’ αυτόν το λόγο, ανέφερε, «παραγνωρίζουμε τα τελευταία βήματα που έκανε η ελληνοκυπριακή πλευρά».

«Αναμένουμε επίσημη απάντηση στην πρόταση μας», ανέφερε ο Ερτούγ. «Αυτό που βρίσκεται τώρα στην ατζέντα και στο τραπέζι είναι να δοθεί επίσημη απάντηση στην πρόταση μας. Υπάρχει πρόταση στο τραπέζι την οποία παρουσιάσαμε εμείς και πάνω στην οποία συμφώνησαν όλα τα κόμματα( εννοεί των κατεχομένων). Δεν θα αποδεχτούμε οποιαδήποτε νέα πρόταση που θα έλθει από την ελληνοκυπριακή πλευρά» διευκρίνισε ο Οσμάν Ερτούγ.

Πηγή της ελληνοκυπριακής πλευράς σημείωνε πως η τοποθέτηση του Οσμάν Ερτούγ μπορεί να ερμηνευθεί ως απόρριψη της πρότασης που διαβίβασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προς την τουρκική πλευρά. Βεβαίως, όπως λειτουργούν οι Τούρκοι, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποιο είναι το επόμενο βήμα και ποια η αντίδραση τους. Υπενθυμίζεται συναφώς, ότι ο ίδιος ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, είχε διαδώσει πως έχει συμφωνηθεί το κοινό ανακοινωθέν και πως παραμένουν μόνο μερικές διατυπώσεις.

Όπως προκύπτει από την προχθεσινή σύσκεψη των αρχηγών, ο Πρόεδρος διαμήνυσε πως εάν δεν γίνει αποδεκτή η πρότασή του από τους Τούρκους, θα προχωρήσει σε σχέδιο Β΄.

Read more: http://mignatiou.com/?p=18128#ixzz2o05iIWLw

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube