REAL TIME |

Weather Icon

ΔΔΔΘ: Απόφαση διαιτησίας για τον καθορισμό της γραμμής θαλάσσιων συνόρων μεταξύ του Μπανγκλαντές και της Μιανμάρ (Βιρμανίας)

ΔΔΔΘ: Απόφαση διαιτησίας για τον καθορισμό της γραμμής θαλάσσιων συνόρων μεταξύ του Μπανγκλαντές και της Μιανμάρ (Βιρμανίας)
Mer et Marine (Γαλλία)             (μτφ. Κριστιάν)

Επειδή τα τελευταία άρθρα σχετικά με την Ελληνική ΑΟΖ και το Καστελλόριζο αναφέρονται στην απόφαση του ΔΔΔΘ στο Αμβούργο στις 14/3/2012, θεωρήσαμε σκόπιμο να αναδημοσιέυσουμε την σχετική ανάρτηση μας της 18/03/2012.

Δείτε τη σειρά των χαρτών/σκίτσων που οδήγησαν στη τελική ετυμηγορία, ιδιαιτέρα για το νησί του Αγίου Μαρτίνου για το οποίο το Μπαγκλαντές διεκδικούσε πλήρη ΑΟΖ.

Το Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας (ΔΔΔΘ) έβγαλε την ετυμηγορία του την Τετάρτη 14/3/12 σχετικά με την εδαφική διαφορά μεταξύ της Μιανμάρ και του Μπαγκλαντές σε μια περιοχή πλούσια σε πρώτες ύλες του Κόλπου της Βεγγάλης. 

Στην απόφασή του, το δικαστήριο όρισε την θαλάσσια γραμμή-σύνορα μεταξύ των δύο κρατών, προτείνοντας μια συμβιβαστική λύση. 
Εκτίμησε ότι οι δύο χώρες έπρεπε να έχουν την κυριαρχία επί των αντίστοιχων χωρικών υδάτων στην υφαλοκρηπίδα τους, και παρόλο που δέχτηκε  τη μεθοδολογία υπολογισμού που πρότεινε η Βιρμανία, παραχώρησε μεγαλύτερο θαλάσσιο εμβαδόν στο Μπαγκλαντές. 
Η υπουργός Εξωτερικών του Μπαγκλαντές Dipu Moni, ανακοίνωσε ότι η Ντάκα θα ξεκινήσει αμέσως την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. 

Επρόκειτο για την πρώτη υπόθεση οριοθέτησης θαλασσίων συνόρων με την οποία ασχολήθηκε το συγκεκριμένο Δικαστήριο που εδρεύει στο Αμβούργο της Γερμανίας.
Η εν λόγω περιοχή αμφισβητείται από τις δύο χώρες, για περίπου 40 χρόνια. Η διαφορά είχε οδηγήσει σε σχεδόν ένοπλη σύγκρουση το 2008, όταν η Βιρμανία ξεκίνησε γεωτρήσεις με συνοδεία πολεμικών πλοίων 50 χλμ από τις ακτές ενός νησιού που ανήκει στο Μπαγκλαντές. Το Μπαγκλαντές είχε στείλει, με τη σειρά του, πολεμικά πλοία και είχε συγκεντρώσει στρατεύματα στα σύνορα μεταξύ των δυο χωρών πριν να πέσουν οι εντάσεις. 
Μια παρόμοια διαφορά με την Ινδία απασχολεί το Μπαγκλαντές, την οποία ελπίζει να λύσει μέχρι το 2014.

Το κείμενο της απόφασης (στα αγγλικά, 14/03/2012)


var _wau = _wau || []; _wau.push([“small”, “wvg1ie6mi5ta”, “m3y”]);
(function() {var s=document.createElement(“script”); s.async=true;
s.src=”http://widgets.amung.us/small.js”;
document.getElementsByTagName(“head”)[0].appendChild(s);
})();

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube