Weather Icon

Αλ Κάιντα, Ταλιμπάν και Αλ Σαμπάμπ έχουν αναπτύξει «τμήματα ΜΜΕ»

Αλ Κάιντα, Ταλιμπάν και Αλ Σαμπάμπ έχουν αναπτύξει «τμήματα ΜΜΕ»
BBC: Ποιες είναι οι μέθοδοι επικοινωνίας που χρησιμοποιούν οι τρομοκράτες

Οι μέθοδοι επικοινωνίας που έχουν στην διάθεσή τους οι τρομοκράτες πολλαπλασιάστηκαν τις δυο τελευταίες δεκαετίες. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που διατρέχουν, τόσο για τα μυστικά όσο και για τα δημόσια μηνύματά τους, είναι να εντοπιστεί ο αρχικός αποστολέας.   
Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν βασιζόταν σε αγγελιοφόρους και ιδιόχειρες ανταλλαγές μηνυμάτων από τον φόβο μήπως αφήσει «ηλεκτρονικά ίχνη» και γι’ αυτό ακριβώς χρειάστηκαν τόσα χρόνια οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες για να τον εντοπίσουν.
Οι αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες βεβαιώνονται ότι δεν θα υπάρχουν «ηλεκτρονικές οάσεις» όπου τρομοκράτες ή κοινοί εγκληματίες θα μπορούν να ανταλλάσσουν μηνύματα και να επικοινωνούν χωρίς τον φόβο υποκλοπής ή εντοπισμού. Οι επικριτές τους όμως υποστηρίζουν ότι ήδη οι κυβερνήσεις χώνουν υπερβολικά την μύτη τους στις ιδιωτικές επικοινωνίες των πολιτών.
Το ίντερνετ αποτελεί την προφανή επιλογή για τα μηνύματα που επιθυμούν να διαδώσουν σε όσο το δυνατόν ευρύτερο κοινό οι τρομοκράτες. Το 2001, αμέσως μετά την 11ηΣεπτεμβρίου, η ηγεσία της Αλ Κάιντα έστελνε διάφορα βίντεο στο Αλ Τζαζίρα από τις κρυψώνες της στο Πακιστάν. Όταν όμως είδε και απόειδε από το «ψαλίδι» και το μοντάζ στα οποία υπέβαλε τα βίντεο το αραβικό κανάλι, η Αλ Κάιντα αποφάσισε να τα αναρτά στο ίντερνετ.
Εκτοτε η Αλ Κάιντα, οι Ταλιμπάν και η σομαλική Αλ Σαμπάμπ έχουν αναπτύξει «τμήματα ΜΜΕ» τα οποία παράγουν τα ηλεκτρονικά τους μηνύματα, μερικά από τα οποία αποτελούν άρτιες παραγωγές. Στην Υεμένη το τοπικό παρακλάδι της Αλ Κάιντα, η Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (AQAP), εκδίδει το online περιοδικό «Inspire» _ το οποίο έγινε γνωστό για το άρθρο «Πώς να κατασκευάσετε μια βόμβα στην κουζίνα της μαμάς σας».
Σύμφωνα με το BBC, οι πιο συνηθισμένες επιλογές επικοινωνίας που έχουν στην διάθεσή τους οι τρομοκράτες είναι οι εξής:
Κάρτες sim μιας χρήσης: φθηνές και νόμιμες, μπορούν να αγοραστούν ανώνυμα, να χρησιμοποιηθούν σε κάποιο κινητό και μετά να πεταχτούν.
«Ρίψεις»: μια μέθοδος που χρησιμοποιούσαν οι κατάσκοποι στον ψυχρό πόλεμο ήταν να αφήνουν πακέτα σε μέρη όπως θάμνους και  σκουπιδοτενεκέδες για να τα περισυλλέξει ο συνεργάτης τους. Στην σημερινή ηλεκτρονική εποχή, το αντίστοιχο της «ρίψης» είναι να στείλει κάποιος ένα email στο ίντερνετ αλλά να μην πατήσει ποτέ το κουμπί της Αποστολής. Το email παραμένει αποθηκευμένο στα Πρόχειρα και ο παραλήπτης, που γνωρίζει το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης του συγκεκριμένου λογαριασμού, μπαίνει στον φάκελο με τα Πρόχειρα, διαβάζει το email και, αν θέλει, απαντάει με τον ίδιο τρόπο.
Email και sms: όταν ανταλλάσσουν μηνύματα για τον σχεδιασμό χτυπημάτων, οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν κωδικές ονομασίες. Για παράδειγμα πριν την 11η Σεπτεμβρίου δυο από τους τρομοκράτες, ο Μοχάμεντ Ατα και ο Ράμζι Μπιναλσίμπ, αναφέρονταν στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου ως «αρχιτεκτονική», το Πεντάγωνο ως «τέχνη» και στον Λευκό Οίκο ως «πολιτική».
Κοινωνικά μέσα, chat room και online παιχνίδια: ένας όλο και πιο δημοφιλής τρόπος είναι να ανταλλάσσουν μηνύματα μέσω της φαινομενικά αθώας επικοινωνίας μεταξύ παικτών παιχνιδιών online. Στα κοινωνικά μέσα και τα chat room, υπάρχει ο κίνδυνος να εισχωρήσουν πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών.  
Στικάκια USB: μικρά και διακριτικά, μπορούν να μεταφέρουν μεγάλη ποσότητα δεδομένων αλλά είναι ευάλωτα στους χάκερ και στους ιούς.
Jpeg και Gif: ηλεκτρονικές εικόνες που έχουν την μορφή Jpeg ή Gif μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μεταφέρουν και άλλα δεδομένα, όπως έναν φαινομενικά ανώδυνο τίτλο.
Δορυφορικά τηλέφωνα: παρά την τεχνολογία κρυπτογράφησης, παραμένουν ευάλωτα στις υποκλοπές και οι αρχιτρομοκράτες αποφεύγουν να τα χρησιμοποιούν, ιδίως από απομονωμένες και αραιοκατοικημένες περιοχές.
Αγγελιοφόρος: η «μέθοδος Μπιν Λάντεν» παραμένει επί χρόνια η κορυφαία. Δεν αφήνει κανένα ηλεκτρονικό ίχνος αλλά ο αγγελιοφόρος μπορεί να πέσει θύμα παρακολούθησης πηγαίνοντας στον προορισμό του _ έτσι εντοπίστηκε ο Μπιν Λάντεν στο Πακιστάν το 2011.
ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube