Weather Icon
Γενικά θέματα 3 Νοεμβρίου 2013

Δημοτικές εκλογές στο Κόσοβο, ένταση στις σερβικές περιοχές

Δημοτικές εκλογές στο Κόσοβο, ένταση στις σερβικές περιοχές

Στις
κάλπες καλούνται σήμερα 1.779.357 ψηφοφόροι στο Κόσοβο για να εκλέξουν
τους εκπροσώπους τους στην τοπική αυτοδιοίκηση. Οι εκλογές αυτές θα
αποτελέσουν ένα τεστ για τη συμφωνία Βελιγραδίου – Πρίστινας που
επετεύχθη στις συνομιλίες που διεξήχθησαν υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής
Ένωσης.

Για πρώτη φορά στο Κόσοβο από το 2000 διεξάγονται την ίδια ημέρα εκλογές σε ολόκληρη την επικράτεια δηλαδή και στις περιοχές όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία. Η συμμετοχή των Σέρβων αποτελεί μέρος της συμφωνίας Βελιγραδίου – Πρίστινας και με τις σημερινές εκλογές θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη σύσταση σερβικού εθνικού συμβουλίου που στην ουσία θα αποτελέσει την κυβέρνηση των Σέρβων αφού θα έχει αρμοδιότητες εκτελεστικής εξουσίας. Αυτός είναι ο λόγος που το Βελιγράδι προτρέπει τους Σέρβους να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες. Η κυβέρνηση της Σερβίας στηρίζει την αποκαλούμενη “Σερβική Λίστα” που διεκδικεί την εξουσία σε όλους τους δήμους, όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία.

Υπάρχουν ωστόσο και πολιτικές παρατάξεις που ζητούν την αποχή των εκλογών υποστηρίζοντας ότι με τη συμμετοχή αναγνωρίζεται έμμεσα η ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου. Το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας του οποίου ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα όπως και άλλα εθνικιστικά κόμματα καλούν τους Σέρβους να μποϋκοτάρουν τις εκλογές. Στο βόρειο Κόσοβο η κατάσταση είναι τεταμένη, ενώ κατά την προεκλογική περίοδο πολλοί Σέρβοι υποψήφιοι έγιναν στόχος επίθεσης από ομοεθνείς τους, που τάσσονται υπέρ της αποχής από τις εκλογές.

Την εκλογική διαδικασία στο Κόσοβο θα επιβλέπουν χιλιάδες ξένοι παρατηρητές από τον ΟΑΣΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ την ομαλή διεξαγωγή τους θα διασφαλίζουν 6000 αστυνομικοί και η διεθνής στρατιωτική δύναμη (KFOR).

News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ – ΑΜΠ

Κέρδος online  
3/11/2013 10:36

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube