Weather Icon

Κύπρος: Δύσκολα θα συμφωνήσουν…

Κύπρος: Δύσκολα θα συμφωνήσουν…
Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Downer-AnastasiadisNEA01

Εντονο και οργιώδες παρασκήνιο, αλλεπάλληλες συναντήσεις και η ανταλλαγή προτάσεων, σημάδεψαν τις διεργασίες για το Κυπριακό κατά τη χθεσινή ημέρα.
Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος σήμερα το απόγευμα αναχωρεί από την Κύπρο, βρισκόταν χθες σε συνεχή επαφή και επικοινωνία με τους εμπλεκόμενους, ωστόσο, δεν διαφάνηκε προοπτική επίτευξης συμφωνίας. Σήμερα το πρωί, ο αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού θα έχει κοινή συνάντηση με τους δύο διαπραγματευτές, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οσμάν Ερτούγ, σε μιαν ύστατη προσπάθεια, πριν αναχωρήσει, να ανοίξει ο δρόμος για συμφωνία επί του ανακοινωθέντος.
Χθες, συναντήθηκε αρχικά με τον Τουρκοκύπριο διαπραγματευτή, Οσμάν Ερτούγ και την ομάδα του, ενώ νωρίς το απόγευμα είχε 20λεπτη συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου. Από τις επαφές του στα κατεχόμενα, ο Ντάουνερ πήρε ένα νέο προσχέδιο κοινού ανακοινωθέντος, το έκτο στη σειρά, χωρίς όμως να εξασφαλίσει οτιδήποτε το καινούργιο αναφορικά με τη στάση των Τούρκων. Στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος επίσης επέδωσε νέα πρόταση.

Όπως πληροφορούμαστε, οι εκατέρωθεν προτάσεις δεν διαφοροποιούν το σκηνικό. Στα βασικά ζητήματα, αυτά της κυριαρχίας και των εξουσιών, οι θέσεις επαναλαμβάνονται. Άλλη εικόνα, πάντως, έδωσε σε χθεσινοβραδινές δηλώσεις του, ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους, Οζντίλ Ναμί, ο οποίος είπε πως «οι διαφορές των δύο πλευρών ως προς την κατάληξη στο κοινό ανακοινωθέν είναι λιγότερες τώρα», σημειώνοντας ότι γίνονται προσπάθειες για υπερπήδησή τους.

Ξένη διπλωματική πηγή ανέφερε στον «Φ», ότι ενώ δεν πρόκειται να κηρυχθεί αδιέξοδο και οι προσπάθειες θα συνεχισθούν, είναι σαφές πως οι συζητήσεις δεν προχωρούν. Κι αυτό γιατί η τουρκική πλευρά σαφώς και επιδιώκει συνομοσπονδιακή λύση.

Ο ίδιος ο Ντάουνερ σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση με τον Ντερβίς Έρογλου, είπε πως «τα πράγματα αλλάζουν κάθε μέρα», προσθέτοντας ότι «βαδίζουμε προς τη σωστή κατεύθυνση».

Σε άλλη ερώτηση αν είναι εφικτή μια συμφωνία ως προς το κοινό ανακοινωθέν, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι ελπίζει πως ναι. Συμπλήρωσε, όμως, ότι αν δεν γίνει κάτι τέτοιο, η προσπάθεια θα συνεχιστεί. Ο ίδιος, συμπλήρωσε, δεν θα αργήσει να επιστρέψει στην Κύπρο και ανέφερε ότι η ομάδα του θα συνεχίσει να έχει συναντήσεις με τις δύο πλευρές κατά τη διάρκεια της απουσίας του. Τη σκυτάλη για τις επαφές θα πάρει η ειδική αντιπρόσωπος του ΟΗΕ, Λίζα Μπάντενχαϊμ.

Ο Έρογλου σε δηλώσεις του είπε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά κατέστησε το κοινό ανακοινωθέν προϋπόθεση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων και εξέφρασε τον ισχυρισμό ότι συμφωνούν με τον κ. Ντάουνερ ότι δεν θα μπορέσει να υπάρξει κατάληξη, εξαιτίας, όπως είπε, των απαιτήσεων και εμποδίων που θέτει η ελληνοκυπριακή πλευρά.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟΥΣ ΠΕΝΤΕ

Ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ενημέρωσε χθες τους πρέσβεις στη Λευκωσία των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Όπως πληροφορούμαστε, ο Αυστραλός αξιωματούχος του ΟΗΕ δεν παρουσιάστηκε αισιόδοξος για τις προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

ΠΕΝΤΑΜΕΡΗ

Την ιδέα της πενταμερούς διάσκεψης συντηρεί η Άγκυρα. Ο Τούρκος πρωθυπουργός, από τη Σουηδία έστειλε μηνύματα και για το Κυπριακό. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σουηδό πρωθυπουργό, Φρίντρικ Ρέινφελντ, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στο Κυπριακό. Όπως δήλωσε, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, θα πρέπει να επεξεργαστεί ένα σχέδιο προκειμένου να επιλυθεί το Κυπριακό.

Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον Γεν. Γραμματέα του ΟΗΕ στο πλαίσιο της Διάσκεψης των G-20 στην Αγία Πετρούπολη τον Σεπτέμβριο, δήλωσε: «Του είπα ότι η Ελλάδα, η Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να λάβουν μέρος στις συνομιλίες. Θα συμβουλέψουμε τη “Βόρεια Κύπρο” για μια τελική λύση σε περίπτωση που συμφωνήσει η “Νότια Κύπρος”».

Αν οι Ελληνοκύπριοι είναι αποφασισμένοι –είπε– εμείς μπορούμε να κάνουμε παρόμοιες συστάσεις και στους Τουρκοκύπριους και το ίδιο θα έπρεπε να κάνει και η Ελλάδα. «Και αν όλοι μας μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό, τότε –υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ– μπορούμε να λύσουμε αυτό το ζήτημα σύντομα. Και φίλοι μου –μεταξύ αυτών και ο Σουηδός πρωθυπουργός– πιστεύουν στη σημασία της επίλυσης αυτού του ζητήματος και γνωρίζω ότι (ο κ. Ρέινφελντ) έχει εμπιστοσύνη στον «πρόεδρο των Ελληνοκυπρίων» και εμείς, επίσης, εμπιστευόμαστε τον «πρόεδρο των Τουρκοκυπρίων», τη διοίκηση και την «κυβέρνηση» εκεί. Μπορούμε να εργαστούμε μαζί και να κάνουμε από κοινού βήματα. Υπήρξε ένα «σχέδιο Ανάν» αλλά αυτό το «βάλαμε στην άκρη». Ίσως τώρα να έχουμε ένα «Ban Ki–Moon σχέδιο», δεν ξέρω… αλλά πρέπει να βρούμε ένα σχέδιο, πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα μπροστά για να πετύχουμε αποτέλεσμα», ανέφερε.

Read more: http://mignatiou.com/?p=15641#ixzz2k2Uk5Lay

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube