Weather Icon
Κίνα , Ουκρανία 14 Νοεμβρίου 2013

ΚΙΝΑ Συμφωνία… ενοικίασης μέρους της Ουκρανίας!

 Αντιδράσεις προκαλεί τόσο εντός όσο και εκτός Ουκρανίας η συμφωνία που η
χώρα υπέγραψε με την Κίνα για την ενοικίαση του 5% της ουκρανικής γης
(που μπορεί να φθάσει το 9%), με στόχο την καλλιέργειά της προκειμένου
να καλυφθούν οι διατροφικές ανάγκες του συνεχώς αυξανόμενου πληθυσμού
του ασιατικού γίγαντα.

Η συμφωνία έχει προκαλέσει σκεπτικισμό για το ενδεχόμενο να καταλήξουν στην Κίνα τρόφιμα απαραίτητα για τις στρατιές των φτωχών που ζουν στην Ουκρανία, χώρα που αποκαλείται «σιτοβολώνας της Ευρώπης» από την τσαρική ακόμα εποχή. «Ακόμη κι αν δεν έρθουν οι ίδιοι οι Κινέζοι εδώ, είμαι αντίθετος στο σχέδιο. Η γη αυτή είναι δική μας και θα γίνουμε σκλάβοι τους», λέει ο Βίκτορ, ένας 43χρονος ουκρανός αγρότης που έχει δουλέψει πάνω από είκοσι χρόνια στα χωράφια γύρω από την πόλη Αλεξαντρόφσκα, στο κέντρο της Ουκρανίας.

Η μεγαλύτερη εταιρεία αγροτικής εκμετάλλευσης στην Ουκρανία, KSG Argo, συμφώνησε με τον κινεζικό κρατικό κολοσσό Xinjiang Production να φροντίσουν οι Κινέζοι «για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των καλλιεργειών» αρχικά σε έκταση 30.000 στρεμμάτων, καθώς και για την κατασκευή μεγάλων έργων υποδομής στην περιοχή. Η επένδυση προβλέπει τη συνολική εκμετάλλευση 30 εκατομμυρίων στρεμμάτων. Η συμφωνία θεωρείται από τα ξένα ΜΜΕ ότι ανοίγει δρόμο στη μεγαλύτερη εκμετάλλευση ξένης γης από την εποχή της αποικιοκρατίας.

http://www.makthes.gr/news/world/112736/

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube