Weather Icon
Ιαπωνία , Ρωσία 3 Νοεμβρίου 2013

Η Πυραυλική Αμυνα των ΗΠΑ στο επίκεντρο των ρωσο-ιαπωνικών επαφών

Την ανησυχία του για την ανάπτυξη του αμερικανικού πυραυλικού δικτύου στην Ιαπωνία εξέφρασε ο Σεργκέι Σοϊγκού κατά τη διμερή διϋπουργική συνάντηση που είχε με τον Ιάπωνα ομόλογό του στο Τόκιο. Ο ρώσος Υπουργός  Αμυνας μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ , βρίσκονται στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας για την διάσκεψη «2+2» με τους Ιάπωνες υπουργούς Ιτσουνόρι Ονοντέρα και Φούμιο Κισίντα.
Η ανάπτυξη των αμερικανικών πυραύλων στην περιοχή απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, τόνισε ο Σεργκέι Σοϊγκού.
Η Μόσχα παρακολουθεί στενά τις αμερικανικές κινήσεις στην ανάπτυξη της αντιπυραυλικής άμυνας γύρω από το τόξο της Νότιας Θάλασσας της Κίνας, ενώ βλέπει ιδιαίτερα επιφυλακτικά τη διευρυμένη συνεργασία της Ιαπωνίας με τις ΗΠΑ για την αμερικανική ενίσχυση της ιαπωνικής αντιπυραυλικής άμυνας. Τόκιο και Ουάσιγκτον συμφώνησαν πρόσφατα να διευρύνουν τη στρατιωτική τους συνεργασία τους για πρώτη φορά μετά σε 16 χρόνια. Ετσι οι ΗΠΑ θα αναπτύξουν ένα σύγχρονο αντιπυραυλικό ραντάρ στην αεροπορική βάση Κιογκαμισάκι, στο δυτικό Κιότο και θα συμμετάσχει στρατιωτικά στις εγκαταστάσεις ραντάρ, στο βόρειο Αρμόρι.
«Δεν κρύβουμε την ανησυχία μας μπροστά σε ένα παγκόσμιο σύστημα πυραυλικής άμυνας από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, κυρίως για τους πιθανούς κινδύνους ανατροπής της στρατηγικής ισορροπίας δυνάμεων στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού» δήλωσε ο ρώσος Υπουργός Αμυνας σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με τα αποτελέσματα των διήμερων συνομιλιών στο Τόκιο. Πάντως ο Ιάπωνας ΥΠΕΞ Φούμιο  Κισίντα από την πλευρά του τόνισε πως «ακρογωνιαίος λίθος της αμυντικής πολιτικής της Ιαπωνίας παραμένει η ένωσή της με τις ΗΠΑ».
Και οι δύο χώρες ήταν θεώρησαν θετική την έκβαση των συνομιλιών, ανακοινώνοντας συμφωνίες συνεργασίες σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως η διεθνής ασφάλεια, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αλλά και η ασφάλεια στο διαδίκτυο καθώς και η προστασία των προσωπικών δεδομένων. ΟΙ τέσσερις υπουργοί συμφώνησαν επίσης σε νέα συνάντηση «2+2», στη Μόσχα αυτή τη φορά, μέσα στο 2014.
Οι Κουρίλες νήσοι και η Συνθήκη
Εξάλλου, νέες επαφές τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο θα πραγματοποιήσουν οι δύο πλευρές σχετικά με την χρόνια διαμάχη για την εδαφική κυριαρχία των Κουρίλων νήσων στον Βόρειο Ειρηνικό, η οποία εμπόδισε την υπογραφή Συνθήκης Ειρήνης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για την Συνθήκη έχει συμφωνήσει ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε, κατά τη συνάντησή τους στη Μόσχα τον περασμένο Απρίλιο.
Η Ρωσία Τώρα

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube