Weather Icon

Στα «βαθιά» οι έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ

Στα «βαθιά» οι έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ
Του ΜΑΝΩΛΗ ΚΑΛΑΤΖΗ

Η κυπριακή κυβέρνηση αποφάσισε χθες να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για αδειοδότηση ερευνών στα θαλάσσια τεμάχια 5 και 6 στην ΑΟΖ, με την ιταλοκορεάτικη κοινοπραξία ΕΝΙ-KoGas. Πρόκειται για τεμάχια που βρίσκονται νοτιοδυτικά της Κύπρου σε περιοχές για τις οποίες διατυπώνονται αξιώσεις από την Τουρκία. Στην ίδια περιοχή βρίσκονται και τα τεμάχια 4 και 7, που ακόμα δεν έχουν αδειοδοτηθεί.


Η Τουρκία ισχυρίζεται πως σημαντικό μέρος των συγκεκριμένων τεμαχίων εμπίπτει στη δική της ΑΟΖ, όπως την οριοθετεί η ίδια, βασιζόμενη σε παραμέτρους που αφίστανται της διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κοινοπραξία ΕΝΙ-KoGas έχει ήδη εξασφαλίσει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης για τα τεμάχια 2, 3 και 9. Στο τεμάχιο 9 υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για κοιτάσματα πετρελαίου. Οι γεωτρήσεις σε αυτά τα τεμάχια αναμένεται να ξεκινήσουν το δεύτερο εξάμηνο του 2014.

Πληροφορίες της «Ε» αναφέρουν πως υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να υπάρξει θετική κατάληξη στις νέες διαπραγματεύσεις με την ιταλοκορεάτικη κοινοπραξία, η οποία γνωρίζει τις τουρκικές αντιδράσεις και φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει, έχοντας προφανώς υπόψη της και δικές της μελέτες που καθιστούν την παρουσία της σε αυτή την περιοχή της ΑΟΖ νομικώς θωρακισμένη. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Αγκυρα έχει προειδοποιήσει και επισήμως την ιταλική εταιρεία ΕΝΙ ότι οποιαδήποτε περαιτέρω εμπλοκή της στις έρευνες στην Κύπρο θα οδηγήσει σε αποκλεισμό της από τα τουρκικά ενεργειακά έργα.

Για το τεμάχιο 6, που γίνεται διαπραγμάτευση με την κοινοπραξία ΕΝΙ-KoGas, είχαν εκφράσει ενδιαφέρον η εταιρεία RX-Drill Energy Cyprus Ltd, η αμερικανο-ισραηλινή κοινοπραξία ΑΤΡ East Med (ΗΠΑ), η ΝΑΤΗΤΗΑ Israel Petroleum, η DOR Chemicals (Ισραήλ) και η MODI ΙΝ ENERGY Ltd Partnership (Ισραήλ). Επίσης για το τεμάχιο 7, που εφάπτεται των 5 και 6, είχε καταθέσει πρόταση η καναδική εταιρεία PETRA Petroleum Inc.

Από τον προκαταρκτικό έλεγχο και την τεχνική αξιολόγηση που έγινε όλες οι εταιρείες είχαν αποκλειστεί, πλην της ΕΝΙ-KoGas.

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=399998

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube