Weather Icon
Κοσσυφοπέδιο , Σερβία 4 Νοεμβρίου 2013

Αποχή «ψήφισαν» οι Σέρβοι του Κοσόβου

Αποχή «ψήφισαν» οι Σέρβοι του Κοσόβου

Η αποχή και η ένταση σημάδεψαν τις δημοτικές εκλογές στο Κόσοβο, τις πρώτες από το 2000, που έγιναν την ίδια μέρα σε όλη τη χώρα. Εκλογές που θεωρούνταν δοκιμασία για τη συμφωνία των Βρυξελλών μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, περί ομαλής συνύπαρξης των δύο κρατών.

Η πλειοψηφία του σερβικού πληθυσμού στο βόρειο Κόσοβο φαίνεται ότι δεν ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις της σερβικής κυβέρνησης, που ζήτησε από τους κατοίκους να πάνε να ψηφίσουν. Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε ότι μέχρι το μεσημέρι χθες στη Βόρεια Μιτρόβιτσα είχε ψηφίσει μόλις το 2,9% των Σέρβων. Στο Ζβέτσανε είχε ψηφίσει το 3,63% και στο Δήμο Ζούμπιν Πότοκ το 4,55%. Οι δήμοι αυτοί θα αποτελέσουν τον πυρήνα του Εθνικού Συμβουλίου των Σέρβων, το οποίο, όπως ορίζει η συμφωνία των Βρυξελλών που επετεύχθη μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, θα έχει αρμοδιότητες εκτελεστικής εξουσίας στο βόρειο Κόσοβο, θα είναι δηλαδή η κυβέρνηση των Σέρβων. Γι’ αυτό το Βελιγράδι επέμενε στη σερβική συμμετοχή.

Η μεγάλη αποχή οφείλεται στο κλίμα έντασης που προκλήθηκε κατά την προεκλογική περίοδο από εκείνους που αντιτίθενται στη συμφωνία των Βρυξελλών. Χθες, έξω από τα εκλογικά τμήματα υπήρχαν άνθρωποι που αποδοκίμαζαν όσους πήγαιναν να ψηφίσουν. Το απόγευμα μάλιστα μασκοφόροι εισέβαλαν στο κύριο εκλογικό κέντρο της Μιτρόβιτσα, έριξαν δακρυγόνα και έσπασαν κάλπες, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Το σχολείο Σβέτι Σάβα όπου σημειώθηκε η επίθεση στεγάζει περίπου τα μισά εκλογικά τμήματα στη σερβική πλευρά της πόλης. Η Μιτρόβιτσα είναι μοιρασμένη σε σερβικό και αλβανικό τομέα. Εκλογικοί αξιωματούχοι και μέλη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) εγκατέλειψαν το κέντρο όταν έγινε η επίθεση και η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή, ενώ απέμεναν ακόμη δύο ώρες ψηφοφορίας προτού κλείσουν οι κάλπες, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες και μετέδωσε το σερβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ.

http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=396182   (ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ)

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube