Weather Icon
Αίγυπτος , Ρωσία 8 Νοεμβρίου 2013

Ρωσοαιγυπτιακή στρατιωτική συμφωνία 4 δισ. δολαρίων «βλέπουν» τα μίντια

Ρωσοαιγυπτιακή στρατιωτική συμφωνία 4 δισ. δολαρίων «βλέπουν» τα μίντια

Το ενδεχόμενο να επενδύσει έως και 4 δισ. δολάρια σε προηγμένα ρωσικά όπλα εξετάζει η Αίγυπτος, μετά την προσωρινή αναστολή στρατιωτικής βοήθειας και εξοπλισμού από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα διαδικτυακής εφημερίδας της Παλαιστίνης. Όπως αναφέρει η «Donia Al-Watan», η Μόσχα έχει προτείνει στο Κάιρο «μια ιστορική συμφωνία, που δίνει στην Αίγυπτο το δικαίωμα να επιλέξει την αγορά των πιο προηγμένων όπλων χωρίς κανέναν περιορισμό». 
Το ρεπορτάζ της παλαιστινιακής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας είδε το φως της δημοσιότητας τις παραμονές επίσκεψης ρωσικής στρατιωτικής αντιπροσωπίας, με επικεφαλής τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, στην Αίγυπτο. 
Πηγή από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είπε χθες στο RIA Novosti ότι η αντιπροσωπία θα επισκεφτεί τόσο την Αίγυπτο όσο και τη Σερβία το διάστημα 12 έως 15 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μέλη της αντιπροσωπίας θα είναι, μεταξύ άλλων, ο πρώτος αναπληρωτής διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής – Τεχνικής Συνεργασίας Αντρέι Μποΐτσοφ και αξιωματούχοι από την κρατική εταιρία εξαγωγής όπλων Rosoboronexport. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω επίσκεψη προγραμματίζεται σε μια διπλωματική περίοδο όπου Μόσχα και Κάιρο ανταλλάσσουν ανεπίσημες επισκέψεις και πραγματοποιούν συζητήσεις κεκλεισμένων των θυρών. 


Ραγισμένο γυαλί οι σχέσεις Αιγύπτου – ΗΠΑ


Οι φήμες για στροφή της Αιγύπτου προς τη Ρωσία για στρατιωτική βοήθεια που αφορά την κάλυψη των αναγκών της χώρας για την ασφάλεια έχουν κυκλοφορήσει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης την περασμένη εβδομάδα και έχουν ενταθεί μετά την πρόσφατη επίσκεψη στην Αίγυπτο του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι, που φέρεται ότι σκοπός της ήταν να «επιδιορθώσει» τις διμερείς σχέσεις και να αποτρέψει πιθανές στρατιωτικές συμφωνίες με τη Ρωσία. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε στις 9 Οκτωβρίου την απόφασή της «να καθυστερήσει την αποστολή συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων και την οικονομική βοήθεια προς την Αίγυπτο, περιμένοντας να σημειωθεί μια αξιόπιστη πρόοδος προς την κατεύθυνση μιας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης μέσω ελεύθερης και δίκαιης εκλογικής διαδικασίας». 
Η εν λόγω ανακοίνωση σε συνδυασμό με την υποστήριξη των ΗΠΑ στον πρώην πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι έχουν εξοργίσει τις αιγυπτιακές Αρχές, με αποτέλεσμα ο προσωρινός υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Ναμπίλ Φαχμί να χαρακτηρίσει τις σχέσεις των δύο χωρών «ταραχώδεις» και «ασταθείς». 
Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται η «Donia Al-Watan» ο Κέρι προσφέρθηκε να αποκαταστήσει όλες τις πτυχές της στρατιωτικής βοήθειας προς την Αίγυπτο, αξίας περίπου 1,5 δισ. ετησίως, καθώς και «επαναφορά των διμερών σχέσεων στο προηγούμενο επίπεδο», αλλά ο Αιγύπτιος υπουργός Άμυνας Αμπντέλ Φατάχ ελ-Σισί απέρριψε όλες τις προτάσεις των ΗΠΑ. 


Σύσφιγξη δεσμών Μόσχας και Καΐρου έπειτα από 40 χρόνια;


Όσον αφορά τη Μόσχα, η ενδεχόμενη ανανέωση των στρατιωτικών δεσμών με την Αίγυπτο θα μπορούσε να σημαίνει και ενδυνάμωση της ρωσικής επιρροής στη Μέση Ανατολή, δηλαδή σε μια περιοχή όπου η αμερικανική διπλωματία έχει αποτύχει.
Στη δεκαετία του ’60 και στις αρχές του ’70, επί διακυβέρνησης Αμπντέλ Νάσερ, η Αίγυπτος και η Σοβιετική Ένωση διατηρούσαν στενές σχέσεις. Μετά τον θάνατο του Νάσερ όμως, ο νέος πρόεδροςΑνουάρ Σαντάτ άρχισε να αλλάζει τον προσανατολισμό της χώρας κοιτώντας προς τη Δύση και τον Ιούλιο του 1972 απέλασε περί τους 20.000 Ρώσους στρατιωτικούς συμβούλους. Από τότε οι σχέσεις Ρωσίας και Αιγύπτου δεν έχουν αποκατασταθεί.


Πηγή: RIA Novosti 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube