Weather Icon
Συρία , Τρομοκρατία 12 Νοεμβρίου 2013

Αναζητούν τους παραλήπτες των 20 χιλιάδων καλασνίκοφ

Εξετάζεται το σενάριο τα καλάσνικοφ στο «Νουρ Μ.» να προορίζονταν για τη συριακή αντιπολίτευση

Του Γιάννη Σουλιώτη
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα για την υπόθεση εντοπισμού στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Σύμης πλοίου με επωνυμία «Νουρ Μ.», που μεταφέρει χιλιάδες όπλα τύπου καλάσνικοφ και πυρομαχικά με προορισμό τη νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Το πλοίο βρίσκεται ήδη από το βράδυ της Παρασκευής στο λιμάνι της Ρόδου και χθες το μεσημέρι κλιμάκιο ανδρών του Λιμενικού Σώματος και υπάλληλοι του τελωνείου Ρόδου ξεκίνησαν, παρουσία εισαγγελέων, το έλεγχο των εμπορευματοκιβωτίων με τα όπλα και τα πυρομαχικά.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή της «Κ», κατά τη χθεσινή ημέρα ελέγχθηκαν τα κοντέινερ που ήταν προσβάσιμα χωρίς τη χρήση γερανού και από την έρευνα διαπιστώθηκε ταύτιση του περιεχομένου τους (πρόκειται κυρίως για σφαίρες) με τα στοιχεία που αναγράφονται στα συνοδευτικά έγγραφα.

Ωστόσο, αξιωματικοί του Λιμενικού που μετέχουν στην έρευνα διατυπώνουν αμφιβολίες σχετικά με τη γνησιότητα των εγγράφων. «Αντιφατικές» εξάλλου χαρακτήρισε τις φορτωτικές αλλά και τις δηλώσεις των μελών του πληρώματος ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Επισκέφθηκε χθες τη Ρόδο μαζί με τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Δημήτρη Μπαντιά.

Το «Νουρ Μ.» φέρεται να ανήκει σε υπεράκτια εταιρεία με έδρα τη Σιέρα Λεόνε και εντοπί στ ηκε τ ο πρωί τ ης Παρασκευής ενώ έπλεε στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Σύμης. Ο καπετάνιος του motorship και δύο ακόμα από τα συνολικά επτά μέλη του πλ ηρώματος είναι Τούρκοι υπήκοοι και οι υπόλοιποι Ινδοί. Από τα συνοδευτικά έγγραφα που παρέδωσαν στις Ελληνικές Αρχές, προκύπτει συγκεκριμένα ότι αποστολέας του φορτίου με το πολεμικό υλικό είναι πολεμική βιομηχανία με έδρα το Κίεβο. Παραλήπτης, αντίστοιχα, του φορτίου με τα, κατά πληροφορίες, 20.000 καλάσνικοφ είναι το υπουργείο Αμυνας της Λιβύης.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρβιτσιώτη, το πλοίο είναι τουρκικών συμφερόντων, ενώ ερωτηθείς σχετικά ο κ. Μπαντιάς πρόσθεσε ότι ο πλοίαρχος και οι υποπλοίαρχοι παρουσίασαν αντικρουόμενα στοιχεία σχετικά με τον τελικό προορισμό του «Νουρ Μ.». Ειδικότερα, δεν έχει πλήρως αποσαφηνιστεί εάν τελικός προορισμός του πολεμικού υλικού είναι πράγματι η Τρίπολη της Λιβύης ή η πόλη Ταρτούς της Συρίας, ενώ τη σύγχυση φέρεται να επέτεινε και ο ισχυρισμός του πλοιάρχου ότι σκόπευαν ή είχαν ήδη επισκεφθεί την τουρκική πόλη Ισκεντερούμ (Αλεξανδρέττα) για τις ανάγκες ανεφοδιασμού του πλοίου με νερό.

Η πλοιοκτήτρια εταιρεία φέρεται να είχε απασχολήσει στο παρελθόν για υπόθεση διακίνησης όπλων προς το καθεστώς του Καντάφι και το «Νουρ Μ.» βρισκόταν σε κατάλογο με ύποπτα λαθρεμπορικά πλοία που κινούνται στην περιοχή.

Πάντως, η απόφαση για έλεγχό του από τις ελληνικές αρχές δεν θα πρέπει να θεωρείται ανεξάρτητη από το γεγονός ότι βρέθηκε να πλέει κοντά στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Από τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας προκύπτει ότι το πλοίο δεσμεύτηκε, καθώς ο ΟΗΕ απαγορεύει τη μεταφορά όπλων σε χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση. Επιπλέον, πηγή του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνισε ότι το «Νουρ Μ.», παρότι είχε στείλει σήμα στις αρμόδιες ελληνικές αρχές, δεν είχε ζητήσει και λάβει τη σχετική άδεια διέλευσης από τα υπουργεία Αμυνας και Δημόσιας Τάξης ως όφειλε. Ενα από τα σενάρια που εξετάζει το Λιμενικό είναι παραλήπτες του φορτίου με τα όπλα να ήταν τα μέλη της συριακής αντιπολίτευσης. Στις έρευνες μετέχει και η Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Kαθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube