Weather Icon
Ισλάμ , Συρία 13 Οκτωβρίου 2013

«Μπορείτε ακόμη να δείτε το αίμα τους»

«Μπορείτε ακόμη να δείτε το αίμα τους»


Τη δολοφονία 190 αμάχων στη Λαττάκεια της Συρίας από ένοπλους αντάρτες καταγγέλλει σε έκθεσή της η Human Rights Watch. Για το θέμα μίλησε στη Deutsche Welle η συντάκτρια της έκθεσης Λάμα Φακίχ
Τι ακριβώς συνέβη στις 4 Αυγούστου στην επαρχία της Λαττάκεια; «Στη νεότερη έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπό τον τίτλο ‘Μπορείτε ακόμη να δείτε το αίμα τους’ έχουμε καταγράψει ότι κατά την πρώτη ημέρα της επίθεσης της αντιπολίτευσης οι αντάρτες σκότωσαν τουλάχιστον 190 αμάχους. Επίσης έθεσαν περισσότερους από 200 άνθρωποι υπό την ομηρία τους».
Η Λάμα Φακίχ επισκέφθηκε την περιοχή στις αρχές Σεπτεμβρίου. Όλοι ανεξαιρέτως οι συνομιλητές της, κάτοικοι των χωριών όπου έγινε το μακελειό, έχασαν συγγενείς κατά τη διάρκεια της επιδρομής. Είναι όμως βέβαιο ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε από αντάρτες;
«Τα αποδεικτικά στοιχεία που έχουμε δείχνουν ότι τα εγκλήματα διαπράχθηκαν πράγματι από δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Στα στοιχεία περιλαμβάνονται αφενός καταθέσεις επιζώντων. Έχουμε όμως και δηλώσεις αντικαθεστωτικών που ήταν παρόντες στο μακελειό, τις οποίες ανέβασαν οι ίδιοι στο διαδίκτυο. Έτσι γνωρίζουμε από τις ίδιες τις αντιπολιτευόμενες ομάδες ότι βρίσκονταν το επίμαχο διάστημα στην περιοχή. Ορισμένοι βιντεοσκόπησαν μάλιστα τα εγκλήματα και τα δημοσιοποίησαν».
Μια επίθεση με συμβολικό χαρακτήρα;
Bέβαιο ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε από αντάρτες
Ποιο ήταν όμως το κίνητρα για τα ειδεχθή αυτά εγκλήματα;
«Οι επιθέσεις εναντίον των χωριών φαίνεται πως είχαν έναν συμβολικό χαρακτήρα, εξυπηρέτησαν όμως και στρατιωτικούς σκοπούς. Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τα πραγματικά κίνητρα. Στη βάση των όσων δηλώνουν οι μαχητές όμως υποθέτουμε ότι με τις επιθέσεις αυτές ήθελαν να πλήξουν συνειδητά τον πυρήνα των υποστηρικτών του Άσαντ. Η γενέτειρα του Άσαντ, η Καρντάχα, βρίσκεται κοντά στα χωριά αυτά. Μέσω βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι αντάρτες προανήγγειλαν ότι θέλουν να προελάσουν μέχρι την Καρντάχα ή ακόμη και μέχρι τη Λαττάκεια, που παραμένει τρόπον τινά το προπύργιο των φιλοκυβερνητικών. Από στρατιωτική σκοπιά το ζητούμενο γι΄ αυτούς ήταν να πλήξουν ένα συγκεκριμένο χωριό, τη Μπαρούντα, από όπου δέχονταν επιθέσεις από τα κυβερνητικά στρατεύματα».
Τι ζητά τώρα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων;
«Συνεχίζουμε να ζητάμε μια κοινή διεθνή δράση μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας. Επίσης ζητάμε να επιβληθεί εμπάργκο πώλησης όπλων στις πέντε αντιπολιτευόμενες ομάδες που προφανώς είναι υπεύθυνες για το μακελειό της Λαττάκεια. Καλούμε το ΣΑ να παραπέμψει το θέμα της Συρίας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Έτσι το δικαστήριο θα μπορούσε να ξεκινήσει έρευνες όχι μόνον για τα εγκλήματα των ομάδων της αντιπολίτευσης αλλά και εκείνα της άλλης πλευράς, των κυβερνητικών στρατευμάτων και των υποστηρικτών τους. Απευθυνόμαστε επίσης στις χώρες του Περσικού Κόλπου και ζητάμε να βάλουν περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων, γιατί διαπιστώνουμε ότι από τις χώρες αυτές διοχετεύονται κάθε τόσο χρήματα προς τις εν λόγω ομάδες. Τέλος, έχουμε απαιτήσεις και από την τουρκική κυβέρνηση. Θα πρέπει να εντείνει τους συνοριακούς ελέγχους, έτσι ώστε αυτοί που διέπραξαν αυτά τα εγκλήματα και εκείνοι που τους υποστηρίζουν να μην μπορούν πλέον να εισέρχονται στη χώρα».

Friedel Taube / Κώστας Συμεωνίδης

Υπεύθ. Σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

Ηχητικό και οπτικό υλικό για το θέμα

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube