Weather Icon

Σε νέο δημοψήφισμα προσανατολίζεται η Λευκωσία

Της ΝΕΦΕΛΗΣ ΤΖΑΝΕΤΑΚΟΥ
Αναστασιάδης στην Αθήνα: Σημασία έχει ένας καλά προετοιμασμένος διάλογος
Στη διεξαγωγή ενός νέου
δημοψηφίσματος στην Κύπρο για την επίλυση του Κυπριακού προσανατολίζεται
η Λευκωσία, με την ένθερμη υποστήριξη της Αθήνας.

Η επικείμενη επανέναρξη των συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για το Κυπριακό βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε χθες στην Αθήνα ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά (φωτογραφία), τον υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

«Είναι δεδομένο πως η οποιαδήποτε λύση του κυπριακού προβλήματος θα πρέπει να οδηγήσει σε ένα διζωνικό, κοινωνικό, ομόσπονδο κράτος με μία διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια», δήλωσε ο κ. Σαμαράς.

«Και βεβαίως -συμπλήρωσε- είναι αυτονόητο ότι όποια τελική κρίση θα πρέπει να εγκριθεί με δημοψήφισμα από τον κυπριακό λαό».

Ο κ. Αναστασιάδης από την πλευρά του υπογράμμισε ότι «η μετεξέλιξη του ενιαίου σε ομοσπονδιακό κράτος θα είναι απόλυτα εναρμονισμένη με τα όσα υπαγορεύονται από την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης» και σημείωσε πως σημασία δεν έχει ο χρόνος έναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, αλλά ο καλά προετοιμασμένος διάλογος.

Παράλληλα, ο ίδιος εκτίμησε ότι η επιστροφή της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου θα δώσει τη δυνατότητα να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των Ελληνοκυπρίων προς την Τουρκία.

Ειδική μνεία έγινε στη διαδικασία που η Αθήνα και η Λευκωσία σκοπεύουν να ακολουθήσουν όσον αφορά τη διαπραγμάτευση με την τουρκοκυπριακή πλευρά και την Τουρκία, ένα ζήτημα που ανέκυψε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Βενιζέλου στη Νέα Υόρκη, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Επ’ αυτού ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι «το θέμα του διαπραγματευτή που θα επισκέπτεται ή θα έχει τη δυνατότητα να συνδιαλέγεται με την Τουρκία ή με τον Τουρκοκύπριο, ο οποίος θα εκφράζει την τουρκοκυπριακή κοινότητα και όχι βεβαίως το ψευδοκράτος ή το παράνομο καθεστώς, θεωρούμε ότι θα συμβάλει σημαντικά στο να φέρει στο τραπέζι του διαλόγου την Τουρκία».

Κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών συζητήθηκαν και τα αποτελέσματα των πρόσφατων επισκέψεών τους σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ισραήλ.

Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος μπορούν να διαδραματίσουν αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή «λόγω ακριβώς και των ευρύτερων εξελίξεων, αλλά και του μεγάλου ζητήματος της ενέργειας».

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=391637

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube