Weather Icon

Θετική για την Κύπρο η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ισραήλ για το φυσικό αέριο

Θετική για την Κύπρο η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ισραήλ για το φυσικό αέριο
Solitary Oil Rig in the Arabian Sea Άνοιξε ο δρόμος για να μπουν επί της ουσίας οι συνομιλίες για συνεταιρισμό του Ισραήλ με την Κύπρο για τη μεταφορά του φυσικού αερίου μέσω του τερματικού υγροποίησης, που αναμένεται να κτιστεί στο Βασιλικό.
Με πέντε ψήφους υπέρ και δύο κατά η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ισραήλ απέρριψε χθες την προσφυγή των ηγετών αντιπολιτευτικών κομμάτων και μη κυβερνητικών οργανώσεων κατά της απόφασης της Κυβέρνησης της χώρας για εξαγωγές του 40% του φυσικού αερίου από τα ισραηλινά κοιτάσματα.

Ουσιαστικά η απόφαση αυτή ανοίγει πλέον το δρόμο για να γίνουν όλες εκείνες οι ενέργειες ώστε να επιδιωχθεί στενή συνεργασία της Κύπρου με το Ισραήλ για εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω του τερματικού υγροποίησης στο Βασιλικό.

Η αντιπολίτευση και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις του Ισραήλ, που τάσσονται κατά των εξαγωγών φυσικού αερίου, είχαν προσφύγει τον Ιούνιο κατά της απόφασης της κυβέρνησης για εξαγωγές, με το επιχείρημα ότι η Βουλή είναι το νόμιμο όργανο να λαμβάνει τέτοιες αποφάσεις και όχι η Κυβέρνηση.

Για το ίδιο θέμα, το Κυπριακό Πρακτορείο μετέδωσε τα εξής:

Με δικαστική απόφαση το Ισραήλ θα μπορεί να εξαγάγει 40% των αποθεμάτων του σε φυσικό αέριο.

Το Ανώτατο Δικαστήριο στο Ισραήλ απέρριψε τη Δευτέρα την προσφυγή που κατατέθηκε από μέλη της αντιπολίτευσης κατά της κυβερνητικής απόφασης για εξαγωγή μέρους των αποθεμάτων του φυσικού αερίου. Η αντιπολίτευση ζητούσε όπως η πολιτική εξαγωγών φυσικού αερίου καθορίζεται από τη Βουλή (Κνέσετ).

Όπως μεταδίδουν ισραηλινά ΜΜΕ, τον Ιούνιο η Κυβέρνηση στο Ισραήλ αποφάσισε όπως διατηρήσει για εγχώρια χρήση 540 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, περιορίζοντας τις εξαγωγές στο 40% των αποθεμάτων της χώρας.

Τον Ιούνιο και εν μέσω έντονων αντιδράσεων τόσο από την αντιπολίτευση αλλά και από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, η Κυβέρνηση του Βενιαμίν Νετανιάχου ενέκρινε σχέδια για εξαγωγή μέρους του φυσικού αερίου της χώρας.

«Το κράτος του Ισραήλ πήρε ένα δώρο από τη φύση, το φυσικό αέριο σε τεράστιες ποσότητες», δήλωσε ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η απόφαση για εξαγωγές θα μειώσει το κόστος παραγωγής της εγχώριας ηλεκτρικής ενέργειας προς όφελος των καταναλωτών ενώ με τις εξαγωγές θα εισρεύσουν μεγάλα ποσά στα κρατικά ταμεία προς όφελος της οικονομίας.

Σύμφωνα με στοιχεία, η εγχώρια κατανάλωση φυσικού αερίου το 2012 έφθασε τα 7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Τα ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ενώ οι εταιρείες φυσικού αερίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ζητούσαν από την Κυβέρνηση του Ισραήλ να προωθήσει μια πολιτική εξαγωγών προκειμένου να εξασφαλισθεί η σταθερότητα και η ασφάλεια στην περιοχή, περιβαλλοντολόγοι υποστήριζαν ότι πρέπει να παραμείνει μεγάλη ποσότητα φυσικού αερίου για εγχώρια κατανάλωση και για διάφορες χρήσεις.

Σύμφωνα όμως με τον Νετανιάχου, «εάν οι επιχειρηματίες δεν έχουν πρόσβαση σε μια σταθερή και σίγουρη αγορά εξαγωγών δεν θα έχουν κίνητρο να συνεχίσουν τις έρευνες και το φυσικό αέριο θα παραμείνει θαμμένο κάτω από τη θάλασσα».

ΠΗΓΗ: Μέσα Ενημέρωσης του Ισραήλ, www.philenews.com, www.cna.org.cy

Read more: http://mignatiou.com/?p=14589#ixzz2iR3JN0Y8

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube