Weather Icon
Γενικά θέματα 15 Οκτωβρίου 2013

Σχετικά με την αμερικανική αποκλειστικότητα

США вашингтон капитолий флаг сша флаг

Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε πρόσφατο τηλεοπτικό του Διάγγελμα προς τον αμερικανικό λαό έκανε απροκάλυπτη δήλωση για την αποκλειστικότητα της θέσης της χώρας του. Και αυτό, κατά την άποψή του, δικαιολογεί την επέμβαση της Ουάσιγκτον σε ξένες υποθέσεις. Η γνώμη πολλών ξένων πολιτικών και εμπειρογνωμόνων γι΄ αυτό το θέμα δεν είναι και τόσο μονοσήμαντη.

Κάθε χώρα είναι με το δικό της τρόπο μοναδική και απ΄αυτή την άποψη οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αποτελούν εξαίρεση, – αναφέρει, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου ο καθηγητής Τζαν Σιν, πολιτικός αναλυτής από τη Σαγκάη, ο οποίος κατέχει τον τίτλο του διδάκτορα του Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο:

– Οι ΗΠΑ από ορισμένη άποψη μπορεί να θεωρείται αποκλειστική χώρα, διότι έχει μερικές μοναδικές ιδιαιτερότητες. Συγκεκριμένα, στις Ηνωμένες Πολιτείες είχε υιοθετηθεί το πρώτο στον κόσμο Σύνταγμα, αυτή η χώρα πρώτη οικοδόμησε κοινωνία των πολιτών. Ωστόσο είμαι πεπεισμένος ότι είναι επικίνδυνο να τίθεται η ιδέα της «αποκλειστικότητας» στη βάση της εθνικής πολιτικής και ιδεολογίας. Για να είμαστε ακριβείς στις εκτιμήσεις μας, κάθε χώρα είναι μοναδική.

Κατά την άποψη του Τσαν Σιν, ένα από τα σημαντικότερα συστατικά στοιχεία της ιδέας της αμερικανικής αποκλειστικότητας είναι η πεποίθηση ότι η Θεία Πρόνοια έχει παραχωρήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες την αποστολή της παγκόσμιας κυριαρχίας.
Αυτή η ιδέα έχει καλλιεργηθεί από πάρα πολλούς Αμερικανούς Προέδρους.
Συγκεκριμένα, ο Ρόναλντ Ρήγκαν, που ήταν οικοδεσπότης του Λευκού Οίκου τη δεκαετία του ΄80, έλεγε απροκάλυπτα ότι οι ΗΠΑ εμφανίστηκαν στον κόσμο με «πρόνοια του Θεού».
Στο Ρήγκαν άρεσε να επαναλαμβάνει τα λόγια του πάπα Πίου του 12ου : «Ο Θεός επέδωσε στην Αμερική τις τύχες της πολύπαθης ανθρωπότητας».
Παρόμοια δήλωση έκανε το 2004 ο Πρόεδρος Μπους:
 «Από τον Ουρανό έχουμε λάβει τον προορισμό να υπερασπιζόμαστε την ελευθερία».

Για τους Αμερικανούς, που έχουν πιστέψει ότι ο Θεός είναι με το μέρος τους, ίσως, δεν θα ήταν περιττό να καλοσκεφτούν τα λόγια του μεγάλου Αβραάμ Λίνκολν.
Απευθυνόμενος προς τους συμπολίτες του, ο ρεφορμιστής πρόεδρος κάλεσε τους Αμερικανούς να διερωτηθούν:
«Εμείς όμως είμαστε με το μέρος του Θεού; »

* Η άποψη της Σύνταξης μπορεί να μη συμπίπτει με την άποψη του/της αρθρογράφου.
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο: http://greek.ruvr.ru/2013_10_14/246481230/

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube