Weather Icon
Ρωσία , Συρία 8 Σεπτεμβρίου 2013

Σε ρόλο-κλειδί τα ρωσικά πολεμικά πλοία στη Συρία

Συνδυασμένα και στενά και… ενισχυμένα παρακολουθεί την κατάσταση το ρωσικό ΠΝ. Ποια είναι η σύνθεση της ναυτικής μοίρας στη Μεσόγειο και πώς σχεδιάζεται να προσαρμοστεί άμεσα «διά παν ενδεχόμενον»
Αικατερίνα Τούρισεβα
Μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας έφτασαν τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Τα μεγάλα αποβατικά σκάφη των στόλων της Μαύρης και της Βαλτικής θάλασσας Novocherkassk και Minsk, καθώς και το πλοίο συλλογής πληροφοριών του στόλου της Μαύρης θάλασσας Priazovje απέπλευσαν για τη Μεσόγειο από τη βάση του ΠΝ στο Νοβοροσίησκ. Το ΓΕΝ ανακοίνωσε ότι το Novocherkassk μεταφέρει ένα τμήμα της ανεξάρτητης ταξιαρχίας πεζοναυτών του στόλου της Μαύρης θάλασσας.

Ωστόσο, ενώ η αποστολή των Novocherkassk και Minsk στη Μεσόγειο είναι να αντικαταστήσουν κάποια άλλα από τη μόνιμη ναυτική δύναμη του ΠΝ της Ρωσίας, η παρουσία της οποίας στην περιοχή, σύμφωνα με απόφαση της διοίκησης, θα παραταθεί ως τα μέσα Σεπτεμβρίου, το Priazovje εστάλη εκεί για να ενισχύσει τις δυνατότητες επιτήρησης της κατάστασης στα ανοικτά της Συρίας.
«Πρόκειται για μια συνηθισμένη πρακτική που εφαρμόζει κάθε στόλος σε περίπτωση κλιμάκωσης της έντασης σε κάποιον ωκεανό ή οποιαδήποτε άλλη θάλασσα. Η κατάσταση στη Συρία θα παρακολουθείται συνδυασμένα, καθώς εκτός από τα πλοία αναγνώρισης, την αποστολή της παρακολούθησης και εντοπισμού θα επωμιστούν επίσης και οι μονάδες που ανήκουν στη μόνιμη δύναμη του ΠΝ της Ρωσίας στη Μεσόγειο θάλασσα» ανέφερε το ΓΕΝ.
«Φονέας αεροπλανοφόρων»
Σήμερα η δύναμη της ρωσικής ναυτικής μοίρας στη Μεσόγειο περιλαμβάνει τα μεγάλα αποβατικά σκάφη Admiral Nevelskiy, Peresvet και Aleksandr Shabalin, τη φρεγάτα Neustrashimyi, καθώς και πλοία υποστήριξης. Επίσης, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, στη συγκεκριμένη περιοχή έχει καταπλεύσει ήδη το ανθυποβρυχιακό πλοίο Admiral Panteleev, στο οποίο βρίσκεται και το κέντρο επιχειρήσεων του ΠΝ στην εν λόγω  θαλάσσια ζώνη.
Μέσα στις επόμενες ημέρες τη δύναμη του ΠΝ θα ενισχύσει ένα μεγάλο ανθυποβρυχιακό πλοίο του βόρειου στόλου, ενώ αργότερα σε αυτή θα ενταχθεί το καταδρομικό Moskva, το οποίο αποκαλείται από το ΝΑΤΟ «φονέας αεροπλανοφόρων». Αναμένεται ότι με την έλευση του καταδρομικού στα μέσα Σεπτεμβρίου η επιχειρησιακή διοίκηση της ομάδας των πλοίων θα μεταφερθεί από το Admiral Panteleev σε αυτό και έτσι το Moskva θα αποτελέσει τη ναυαρχίδα της μοίρας του ρωσικού ΠΝ στη Μεσόγειο.
Αντιτορπιλικά και φρεγάτες

Ναυτικές δυνάμεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Εν τω μεταξύ, στην Ανατολική Μεσόγειο εστάλη μία από τις πιο σύγχρονες φρεγάτες του γαλλικού στόλου, η Chevalier Paul. Επίσης, ως γνωστόν, στην περιοχή βρίσκονται πέντε αμερικανικά αντιτορπιλικά εφοδιασμένα με πυραύλους cruise, μια ομάδα μάχης που περιλαμβάνει το αεροπλανοφόρο Harry Truman, τα καταδρομικά Gettysburg και San Jacinto, και δυο αντιτορπιλικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προκαθορισμένος χρόνος περιπολίας ορισμένων πλοίων έχει ήδη ολοκληρωθεί, αλλά αυτά έχουν παραμείνει στην περιοχή ύστερα από διαταγή της διοίκησης του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.
Επίσης, στο εγγύς μέλλον στη σύνθεση του επιχειρησιακού σχηματισμού θα προστεθούν το αντιτορπιλικό του στόλου της Βαλτικής Nastoichivyi και η φρεγάτα του στόλου της Μαύρης θάλασσας Smetlivyi. Στο ρωσικό ΓΕΝ επισήμαναν ότι η αποστολή ανατέθηκε στα πληρώματα των πλοίων πριν από λίγες ημέρες και η προετοιμασία για τον απόπλου τους πραγματοποιείται με ταχείς ρυθμούς. Μαζί με αυτά, στη σύνθεση της μοίρας είναι πιθανό να προστεθεί και το καταδρομικό του στόλου του Ειρηνικού Varyag.
Σχετικά με την αποστολή των πλοίων αυτών, το ΠΝ της Ρωσίας διευκρινίζει ότι η σύνθεση της μοίρας της Μεσογείου προσαρμόζεται ώστε «να αντιστοιχεί σε διάφορες εκδοχές εξέλιξης των γεγονότων» στην περιοχή.
Το ΠΝ θεωρεί τη σύνθεση των δυνάμεών στην Ανατολική Μεσόγειο αρκετή για την εκπλήρωση των στόχων που έχουν τεθεί. Για τη συνδυασμένη παρακολούθηση της κατάστασης στην περιοχή επιχειρούν αναγνωριστικές και μάχιμες μονάδες οι οποίες, αν κριθεί αναγκαίο, μπορούν, σε συνεργασία με τα υποβρύχια, ακόμη και τώρα να επηρεάσουν σημαντικά τη διαμορφωθείσα στρατιωτική κατάσταση.
Παράλληλα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας τονίζει ότι αυτή τη στιγμή βασικό καθήκον της μόνιμης επιχειρησιακής μοίρας του ρωσικού ΠΝ στη Μεσόγειο είναι «η ολοκληρωμένη παρακολούθηση του εναέριου χώρου, της κατάστασης στην επιφάνεια της θάλασσας όσο και κάτω από αυτή», και ότι δεν υφίσταται κανένα σχέδιο συμμετοχής των ρωσικών πλοίων σε πολεμικές επιχειρήσεις στην περιοχή.
Η Ρωσία Τώρα

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube