Weather Icon
Ισλάμ , Καύκασος 4 Σεπτεμβρίου 2013

Ισλαμικές μαντίλες στα σχολεία του Νταγκεστάν

Ισλαμικές μαντίλες στα σχολεία του Νταγκεστάν

Η κυβέρνηση της μουσουλμανικής Δημοκρατίας του Νταγκεστάν, στον Βόρειο Καύκασο της Ρωσίας, επέτρεψε στα μικρά κορίτσια να φορούν μαντίλες στα σχολεία, όπως δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος Παιδείας της τοπικής κυβέρνησης.
Μετά την εντολή του ηγέτη του Νταγκεστάν Ραμαζάν Αμπντουλατίποφ, να δημιουργηθεί νέα, ομοιόμορφη σχολική στολή, σύμφωνα με τις εθνικές απαιτήσεις, το μόνο που διαφοροποιεί την περιοχή και τιμά την λαϊκή παράδοση είναι η μαντίλα, συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος. Η ομοιόμορφη στολή παραμένει προαιρετική, μέχρι να γίνει καθολικά αποδεκτή από τα σχολεία.
Το θέμα της μαντίλας στα εκπαιδευτικά ιδρύματα  προκάλεσε έντονο δημόσιο διάλογο σε διάφορες περιοχές της Ρωσίας. Η νότια περιφέρεια της Σταυρόπολης απαγόρευσε τη μαντίλα στις μαθήτριες, τον περασμένο Σεπτέμβριο. Οι γονείς αμφισβήτησαν την απαγόρευση και κατέφυγαν στο  Ανώτατο Δικαστήριο, αφού η αίτησή τους απορρίφθηκε από περιφερειακό δικαστήριο τον Μάρτιο. Το Ανώτατο Δικαστήριο τελικά επικύρωσε την απαγόρευση τον Ιούλιο.
Επίσης, τον περασμένο Απρίλιο το Κρατικό Ιατρικό Πανεπιστήμιο Krasnoyarsk στη Σιβηρία αναγκάστηκε μετά από εισαγγελική παρέμβαση  να άρει την απαγόρευση  ρουχισμού που προσδίδει τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των μαθητών, καθώς οι εισαγγελείς έκριναν  ότι η απαγόρευση παραβιάζει το νόμο για την εκπαίδευση. Το θέμα ήλθε στο προσκήνιο μετά από περιστατικό εκδίωξης μαθήτριας από το Νταγκεστάν που εκδιώχθηκε από το Πανεπιστήμιο, επειδή φορούσε ισλαμική μαντίλα. Την υπόθεση ανέδειξαν τα τοπικά ΜΜΕ.

Πέρυσι, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε τοποθετηθεί δημοσίως ενάντια στη χρήση της ισλαμικής μαντίλας στα ρωσικά σχολεία,  λέγοντας πως αντιβαίνει στις ρωσικές παραδόσεις.

Πηγη: RIA Novosti

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube