Ισραήλ , Συρία 3 Σεπτεμβρίου 2013

ΔΟΚΙΜΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ Συναγερμός από εκτοξεύσεις πυραύλων στην ανατολική Μεσόγειο

Συναγερμός από εκτοξεύσεις πυραύλων στην ανατολική Μεσόγειο

Εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης στις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ, με αφορμή
την συριακή κρίση, η πυραυλική δοκιμή στην οποία προχώρησε σήμερα το
Ισραήλ, δίχως να την έχει ανακοινώσει εκ των προτέρων, ανέβασε
επικίνδυνα το θερμόμετρο σε μια περιοχή που βρίσκεται ήδη στο «κόκκινο».


Ώρες αγωνίας ακολούθησαν την είδηση ότι ρωσικά ραντάρ εντόπισαν «δύο βαλλιστικά αντικείμενα» που εκτοξεύτηκαν προς την Ανατολική Μεσόγειο, μέχρι να διευκρινιστεί ότι δεν επρόκειτο για επίθεση σε συριακό έδαφος.

Το Ισραήλ προχώρησε σήμερα σε δοκιμή στη Μεσόγειο, ενός υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ πυραυλικού συστήματος, χωρίς ωστόσο να την ανακοινώσει εκ των προτέρων. Το αποτέλεσμα ήταν η εκτόξευση να γίνει γνωστή πρώτα από την Ρωσία, τα ραντάρ της οποίας εντόπισαν τους πυραύλους, αλλά μέχρι να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο, η αγωνία χτύπησε «κόκκινο».

Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε στις 9:15 π.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), δηλαδή περίπου την ίδια ώρα που το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, μετέδωσε ότι ρωσικό ραντάρ εντόπισε την εκτόξευση δύο βαλλιστικών «αντικειμένων» στη από κεντρικό σημείο της Μεσογείου προς τις ανατολικές ακτές, σημειώνοντας ότι εν τέλει, τα τελευταία έπεσαν στη θάλασσα.

Η είδηση προκάλεσε αναστάτωση, έως ότου το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι το ίδιο, μαζί με μια ομάδα του Πενταγώνου, πραγματοποίησαν δοκιμαστική εκτόξευση ενός πυραύλου Σπάροου. Ο Σπάροου, ο οποίος μιμείται τους μακρού βεληνεκούς πυραύλους της Συρίας και του Ιράν, χρησιμοποιείται για σκοποβολή από την υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ, ισραηλινή πυραυλική ασπίδα Άροου.

«Το Ισραήλ εκτοξεύει τακτικά πυραύλους ή μη επανδρωμένα αεροπλάνα στα ανοικτά των ακτών του για να δοκιμάσει τις βαλλιστικές αμυντικές ικανότητές του», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αναφέρθηκε σήμερα στα αντιπυραυλικά συστήματα της χώρας του, χαρακτηρίζοντάς τα «σιδερένιο τείχος». «Αυτά τα πράγματα μας δίνουν τη δύναμη να προστατευθούμε και όποιος σκέφτεται να μας βλάψει θα ήταν καλύτερα γι’ αυτόν να μην το κάνει», δήλωσε σε ομιλία του.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Μοσέ Γιααλόν, δεν φάνηκε να συμμερίζεται την ανησυχία δημοσιογράφου, ο οποίος διερωτήθηκε μήπως η στιγμή που επελέγη για τη δοκιμαστική εκτόξευση του πυραύλου δεν ήταν η καλύτερη.

Ο Γιααλόν είπε πως το Ισραήλ πρέπει να εργάζεται για να διατηρήσει τη στρατιωτική υπεροχή του και «αυτό απαιτεί δοκιμές επί του πεδίου και στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε μια επιτυχημένη δοκιμή για να ελέγξουμε τα συστήματά μας. Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε και να ερευνούμε για να εξοπλίσουμε τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις με τα καλύτερα συστήματα στον κόσμο».

Ο σχεδιαστής του συστήματος Άροου, ο Ούζι Ραμπίν, δήλωσε πως οι δοκιμές του αντιπυραυλικού συστήματος προγραμματίζονται «πολύ καιρό πριν» και εν γένει περνούν απαρατήρητες. «Αυτό που φαίνεται πως έκανε σήμερα τη διαφορά είναι η υψηλή ένταση που υπάρχει σχετικά με τη Συρία και η ασυνήθιστη επαγρύπνηση της Ρωσίας», πρόσθεσε μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. 

«Οι ΗΠΑ ασκούν μεγάλη πίεση»

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του ευρωπαϊκού αρχηγείου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, είχε διευκρινίσει ότι «δεν εκτοξεύτηκαν πύραυλοι από αμερικανικά πλοία στη Μεσόγειο».

Ρώσος αξιωματούχος είχε ασκήσει κριτική στις ΗΠΑ για την αποστολή πολεμικών πλοίων στην Μεσόγειο, κοντά στη Συρία, επισημαίνοντας πως τέτοιες κινήσεις θα αυξήσουν την ένταση, καθώς η Ουάσινγκτον προετοιμάζεται για ενδεχόμενα στρατιωτικά πλήγματα.

«Η πίεση που ασκείται από τις ΗΠΑ προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία», δήλωσε ο αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Όλεγκ Ντογκάγιεφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ITAR-TASS.

Ο ίδιος δήλωσε πως «η αποστολή πλοίων εξοπλισμένων με πυραύλους κρουζ προς τις ακτές τις Συρίας έχει αρνητική επίπτωση στην κατάσταση στην περιοχή».

Πέντε αμερικανικά καταδρομικά και ένα αμφίβιο πλοίο βρίσκονται στη Μεσόγειο, έτοιμα για ενδεχόμενα πλήγματα με πυραύλους κρουζ εναντίον της Συρίας. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως το αεροπλανοφόρο Νίμιτς και τέσσερα άλλα πλοία της ομάδας κρούσης του κατέπλευσαν χθες στην Ερυθρά Θάλασσα.

ΕΘΝΟΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube