Weather Icon
πΓΔΜ, Σκόπια , Σκοπιανό 8 Σεπτεμβρίου 2013

Η βιομηχανία λογισμικού στα Σκόπια: μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές στη χώρα

Η βιομηχανία λογισμικού στα Σκόπια: μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές στη χώρα

Κατά τα τελευταία έτη η βιομηχανία λογισμικού έχει αναδειχθεί ως ένας από τους πιο δυναμικούς τομείς της οικονομίας της πΓΔΜ, παρουσιάζοντας κάποιες φορές ετήσιους ρυθμούς αύξησης που υπερβαίνουν αυτούς του συνόλου της οικονομίας της χώρας: χαρακτηριστικά, το 2008 ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του εν λόγω τομέα ανήλθε στο 38%, καθιστώντας έτσι τη βιομηχανία λογισμικού «ατμομηχανή» για τη συνολική οικονομική μεγέθυνση, καθώς και για την ανάπτυξης της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας της χώρας.
Έκτοτε η τάση αυτή συνεχίζεται και η αγορά λογισμικού στην πΓΔΜ, με ετήσιους ρυθμούς αύξησης που κυμαίνονται από 15 έως 20% και με εκτιμώμενη αξία περίπου στα 100 εκατ. ευρώ, εξακολουθεί να αποτελεί την ταχύτερα αναπτυσσόμενη στη χώρα.

Όπως συμβαίνει εξ άλλου και με αρκετές άλλες χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, στην πΓΔΜ αναγνωρίσθηκαν οι δυνατότητες που προσφέρουν για τις εξαγωγές σε λογισμικό οι εξής τέσσερις κυρίως παράγοντες:
Κατ’ αρχάς, από την πλευρά της ζήτησης, παρατηρείται μια αυξανόμενη τάση μεταξύ των ευρωπαϊκών και των αμερικανικών εταιρειών για εξωτερική ανάθεση (outsourcing) εργασιών και δραστηριοτήτων που συνδέονται με την ανάπτυξη λογισμικού, σε χώρες χαμηλότερου κόστους, δημιουργώντας έτσι σημαντικές ευκαιρίες για τις εταιρείες πληροφορικής/ λογισμικού της πΓΔΜ.
Από την πλευρά πάλι της προσφοράς, η πΓΔΜ διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα που σχετίζονται κυρίως με το φθηνό εργατικό δυναμικό σε συνδυασμό με το υψηλά καταρτισμένο ανθρώπινο κεφάλαιο.
Βάσει των δύο προηγηθέντων παραγόντων η κυβέρνηση της χώρας, αναγνωρίζοντας τη στρατηγική σημασία που αποκτά η βιομηχανία λογισμικού για τη μεγέθυνση και την ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας, προσπαθεί να ενισχύσει και να προωθήσει τον εν λόγω τομέα.
Τέλος, κίνητρο για την προσπάθεια ανάπτυξης της βιομηχανίας λογισμικού προς μια εξαγωγική κατεύθυνση αποτελεί και το γεγονός ότι η εσωτερική αγορά είναι εξαιρετικά μικρή και συνεπώς ο εξωτερικός προσανατολισμός συνιστά τη μόνη βιώσιμη εναλλακτική επιλογή.
Πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Σκοπίων

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube