Weather Icon
Γενικά θέματα 24 Σεπτεμβρίου 2013

Αναστασιάδης στο Μπαν κι Μουν: Πρώτα προετοιμασία, μετά διαπραγματεύσεις…

Αναστασιάδης στο Μπαν κι Μουν: Πρώτα προετοιμασία, μετά διαπραγματεύσεις…
BankiMoon-Anastasiadis01-23september2013Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης είχε τη Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου, το απόγευμα στην έδρα του ΟΗΕ ιδιαίτερη συνάντηση με το Γενικό-Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Ban Ki-moon. Στη συνάντηση παρέστησαν από Κυπριακής πλευράς ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρήστος Στυλιανίδης, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος Πρέσβης Νίκος Αιμιλίου και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.


Αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Αναστασιάδης έκανε τις πιο κάτω δηλώσεις στους δημοσιογράφους:

Πρόεδρος: Είχα μια, θα πρέπει να πω, πάρα πολύ καλή συνάντηση με το Γενικό-Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, κατά τη διάρκεια της οποίας είχα την ευκαιρία να τον ενημερώσω, ανάμεσα σ’άλλα, για την επιτακτική ανάγκη όπως προ της έναρξης των συνομιλιών προηγηθεί κατάλληλη προετοιμασία έτσι ώστε να δημιουργηθούν βάσιμες ελπίδες για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Μεταξύ άλλων, και την ίδια ώρα, ενημέρωσα το Γενικό-Γραμματέα ότι αποτελεί έντονη πεποίηθηση μου ότι η ενεργός συμμετοχή της Ευρωπαικής Ένωσης δεν θα είναι μόνο προς όφελος της διαδικασίας αλλά θα ενισχύσει σημαντικά και τις προσπάθειες επίτευξης μιας σωστής λύσης που θα καθιστά το κράτος που θα μετεξελιχθεί σε ένα ισότιμο κράτος της Ευρωπαικής Ένωσης απόλυτα συνυφασμένο, και αν θέλετε, συντεταγμένο με το Ευρωπαικό κεκτημένο, ενώ την ίδια ώρα, θα πρέπει να πω, ότι επανέλαβα προς το Γενικό- Γραμματέα και την πρόταση μας για την Αμμόχωστο, η οποία όχι μόνο θα λειτουργήσει ενισχυτικά προς τις προσπάθειες επίτευξης συνολικής λύσης, αλλά την ίδια ώρα θα βοηθήσει καθοριστικά έτσι ώστε τόσο Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να πιστέψουν και πάλι στις δυνατότητες επίλυσης του Κυπριακού, και γιατί όχι, να αισθανθούν μέσα από την κοινή ανοικοδόμηση της πόλης τα πόσα θετικά μπορεί να φέρει η επανένωση του τόπου μας.

Κλείνοντας, θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς το Γενικό-Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ο οποίος μέσα από τη συζήτηση που είχαμε έδειξε να αντιλαμβάνεται πλήρως την επιχειρηματολογία. Βεβαίως πολλά θα πρέπει στο μεσοδιάστημα να γίνουν, έτσι ώστε να μην είναι μόνο η καλή αντίληψη των επιχειρημάτων της μιας πλευράς, αλλά να γίνει κατορθωτό να επιτευχθεί μια συμφωνία έτσι ώστε να μπορέσουμε να επαναρχίσουμε το διάλογο, όπως είπα και από την αρχή, με βάσιμες τις ελπίδες επιτυχίας.

Ερώτηση: Κύριε Πρόεδρε, ο κ. Κασουλίδης σήμερα είχε μία συνάντηση με τον κ. Eliasson και συζήτησε μαζί του τη μεθοδολογία που πρέπει να ακολουθηθεί. Συζητήσατε αυτό το θέμα με το Γενικό-Γραμματέα και πως αντιδράσατε σ’αυτό;

Πρόεδρος: Έγινε γενική αναφορά σ’αυτό θα πρέπει να πω. Δεν είχαμε μπει σε λεπτομέρειες στο διάλογο. Αυτό το οποίο υπερτόνισα είναι την ανάγκη καλής προετοιμασίας. Έχω πει ξεκάθαρα στο Γενικό-Γραμματέα ότι δεν μπορεί να συμμετέχουμε σ’ένα διάλογο χάρη του διαλόγου. Αλλά θα πρέπει να υπάρχουν οι προϋποθέσεις εκείνες που να δημιουργούν την απαραίτητη ελπίδα ότι επιτέλους η νέα αρχή θα είναι και μία πορεία που θα έχει τέλος.

Ερώτηση: Κύριε Πρόεδρε, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών κ. Βενιζέλος μετά από τη συνάντηση του σήμερα με τον κ. Davutoglu, αναφέρθηκε σε μία πρόταση δική σας για να συναντηθεί ο κ. Davutoglu με τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή και ο κ. Βενιζέλος με τον Τουρκοκύπριο. Θέλετε να μας πείτε κάτι γι’αυτήν την πρόταση;

Πρόεδρος: Όχι, θα πω τη φιλοσοφία και τη σκοπιμότητα του διορισμού του συνομιλητού. Ένας από τους λόγους ήταν γιατί πίστευα και πιστεύω ότι θα πρέπει και η Τουρκία να εμπλακεί στο διάλογο ως η δύναμη η οποία ελέγχει το βόρειο τμήμα της πατρίδας μας με την παρουσία του κατοχικού στρατού. Συνεπώς αυτό το οποίο επιδιώκαμε ήταν να δοθεί η ευκαιρία εμπλοκής και της Τουρκίας και αυτό νομίζω επιτυγχάνεται μέσα από την ενημέρωση που είχα και τις δηλώσεις που έγιναν. Είναι πιστεύω προς όφελος και της ουσίας και του τρόπου που μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα από ένα νέο διάλογο.

Ερώτηση: Κύριε Πρόεδρε, αυτό είναι ένα προμήνυμα τετραμερούς μελλοντικής συνάντησης;

Πρόεδρος: Δεν θα ήθελα ποτέ να λεχθεί ή να αφεθεί να νοηθεί ότι μιλούμε για την όποια μορφή διμερούς, τριμερούς, πολυμερούς, όπως θέλετε ονομάστε διάσκεψη. Είναι η δυνατότητα που δίδεται να διαπραγματευτούμε με εκείνους που φέρουν την ευθύνη να βοηθήσουν στη λύση του Κυπριακού προβλήματος.

Ερώτηση: Η Άγκυρα, ο κ. Davutoglu, δεν θα δεχθεί εκπρόσωπο κοινότητας;

Πρόεδρος: Βεβαίως ναι.

Ερώτηση: Δεν θεωρείται ότι αυτό υπονομεύει την Κυπριακή Δημοκρατία;

Πρόεδρος: Όχι. Θα την υπονόμευε από την ώρα που παρέμενε ως συνομιλητής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Συνομιλητής αυτή την ώρα που έχει διορισθεί με την ομόφωνο θέση του Εθνικού Συμβουλίου, και αυτό έχει μεγάλη σημασία, γιατί μιλούμε για τον πολιτικό κόσμο και όχι την κυβέρνηση, είναι ο συνομιλητής κ. Μαυρογιάννης.
Συνεπώς εκπροσωπεί την Ελληνοκυπριακή κοινότητα, ως ήτο και είθισται να ήταν ο διάλογος μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων. Δεν ήταν υπό την ιδιότητα του ως Προέδρου της Δημοκρατίας που συνομιλούσε ο εκάστοτε Πρόεδρος. Αλλά θελήσαμε να προστατεύσουμε τον θεσμό αλλά και να δοθεί η ευκαιρία να υπάρξει ένας διάλογος, όπως είπα και προηγουμένως, με την Τουρκία. Γιατί θα πρέπει να εμπλακεί η Τουρκία κατά τη δική μου άποψη. Δεν μπορεί να μένει μακράν του διαλόγου και να ακούει απλώς τις παροτρύνσεις ότι θα πρέπει να βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Εμπλέκεται και θα πρέπει ενεργά να συμβάλει στη λύση του Κυπριακού προβλήματος. Ευχαριστώ.

UN Photo: Secretary-General Ban Ki-moon (right) meets with Nicos Anastasiades, President of the Republic of Cyprus.
Read more: http://mignatiou.com/?p=13037#ixzz2fmhYBKHu

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube