Γενικά θέματα 12 Αυγούστου 2013

Δριμύτατη κριτική από Άγκυρα σε Αθήνα

Του Νίκου Στέλγια
Aφορμή τα δικαιώματα της μειονότητας της Δυτικής Θράκης

«Δυστυχώς
οι ελληνικές κυβέρνησης δεν λαμβάνουν υπόψη τους τους νόμους και την
Συνθήκη της Λοζάνης», δήλωσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος

Με
αφορμή την επαναλειτουργία ενός οθωμανικού τεμένους στην Θεσσαλονίκη
την πρώτη ημέρα της Εορτής του Ραμαζανιού, η τουρκική κυβέρνηση άσκησε
δριμύτατη κριτική στην ελληνική πλευρά σχετικά με την πολιτική γραμμή
που ακολουθεί στο ζήτημα της μειονότητας της Δυτικής Θράκης.

«Δυστυχώς το τελευταίο διάστημα οι ελληνικές κυβέρνησης δεν λαμβάνουν υπόψη τους τους νόμους και την Συνθήκη της Λοζάνης», αυτή υπήρξε η τοποθέτηση του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεκίρ Μπόζνταγ. 
Αναφερόμενος στην επαναλειτουργία του οθωμανικού τεμένους στην Θεσσαλονίκη, ο κ. Μπόζνταγ διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός ότι η Αθήνα έχει στείλει στο συγκεκριμένο τέμενος έναν ιμάμη, τον οποίο έχει εγκρίνει η ίδια. Σύμφωνα με τον Τούρκο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, οι κάτοικοι της Δυτικής Θράκης έχουν το δικαίωμα να εκλέγουν τους θρησκευτικούς λειτουργούς τους. 

«Η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε. Ωστόσο, εξακολουθεί να παραβιάζει τους κανόνες της Ε.Ε. Η Συνθήκη της Λοζάνης εξασφαλίζει τα δικαιώματα της μειονότητας της Δυτικής Θράκης. Το καθεστώς του μουφτή έχει εξακριβωθεί. Το ελληνικό κοινοβούλιο έχει εξασφαλίσει τα δικαιώματα του μουφτή», τόνισε ο κ. Μπόζνταγ, ο οποίος πρόσθεσε και τα εξής: «Ο νόμιμος μουφτής είναι αυτός, ο οποίος εκλέγεται από τον λαό. Εμείς ως Τουρκία αναγνωρίζουμε αυτούς τους μουφτήδες. Η ελληνικές κυβερνήσεις παρανομούν. Οι μουφτήδες, οι οποίοι διορίζονται από την Αθήνα είναι παράνομοι».
Στην συνέχεια των τοποθετήσεων του, ο κ. Μπόζνταγ τόνισε: «Σε περίπτωση που εμείς διορίζαμε έναν παπά με την παρέμβαση της Υπηρεσίας Θρησκευτικών Υποθέσεων η Ελλάδα θα διαμαρτυρόταν. Με βάση τον Νόμο περί Ιμάμηδων, μια ομάδα, η οποία αποτελείται από Χριστιανούς καθορίζει τους ιμάμηδες».

Στα πλαίσια των τοποθετήσεων του, ο κ. Μπόζνταγ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο καθεστώς του Οικουμενικού Πατριαρχείου: 
«Για να εκλεγεί κάποιος πατριάρχης θα πρέπει να είναι μέλος της Αγίας Συνόδου και πολίτης της Τουρκίας. Εμείς παραχωρήσαμε τουρκική υπηκοότητα στα μέλη της Αγίας Συνόδου».

* Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube