Weather Icon
Δημόσια Διοίκηση , Πρόσωπα 24 Αυγούστου 2013

Το ΤΑΙΠΕΔ και οι ξένοι

Το ΤΑΙΠΕΔ και οι ξένοι
Tου Αθανασιου Ελλις

Κι εκεί που υπήρξαν, για πρώτη φορά ύστερα από μεγάλο χρονικό
διάστημα, αποτελέσματα στον ευαίσθητο τομέα των ιδιωτικοποιήσεων,
ανέκυψε η αποπομπή του προέδρου του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής
Περιουσίας του Δημοσίου.
Ο κ. Σταυρίδης υποστηρίζει ότι δεν έχει να
δώσει εξηγήσεις για τίποτα, ότι δεν είχε λόγο να κρυφτεί, ότι άφησε τη
σημαντική επιχειρηματική του δραστηριότητα για να αφοσιωθεί στο ΤΑΙΠΕΔ
με μηνιαίες απολαβές 2.900 ευρώ, ότι δεν θα γίνει ξαφνικά μοναχός επειδή
ανέλαβε πρόεδρος του Ταμείου.

Μπορεί να μην υπάρχει «σκάνδαλο», αλλά στη σημερινή συγκυρία, η ελληνική κοινωνία είναι εύλογα καχύποπτη, ενώ η δραματική μείωση του βιοτικού επιπέδου μειώνει και τις ανοχές και τις αντοχές της. Υπό αυτό το πρίσμα, η πτήση του κ. Σταυρίδη με το ιδιωτικό τζετ του επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη ήταν ατυχής επιλογή.

Ομως, η σοβαρότερη πτυχή της υπόθεσης είναι πως μετά την αποχώρηση του κ. Σταυρίδη, το ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται για τέταρτη φορά σε αναζήτηση ηγεσίας. Στην αποπομπή του μέχρι πρότινος προέδρου του Ταμείου αναφέρονται αρκετά διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, μεταξύ αυτών και τα σοβαρότερα γερμανικά. Τη στιγμή που η συνέχιση της στήριξης προς την Ελλάδα απασχολεί την προεκλογική εκστρατεία, η Die Welt επισημαίνει ότι «η Ελλάδα απολύει εκ νέου τον πρόεδρο του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων» και σπεύδει να υπογραμμίσει ότι πρόκειται για τη δεύτερη περίπτωση επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ που αναγκάζεται να υποβάλει την παραίτησή του σε λιγότερο από έξι μήνες, ενώ το Spiegel επισημαίνει το «σκάνδαλο της δωρεάν πτήσης» και κάνει λόγο για «νέο πισωγύρισμα στα σχέδια εξυγίανσης της ελληνικής κυβέρνησης».

Στα μόλις δύο χρόνια λειτουργίας του Ταμείου έχουν παραιτηθεί οι πρόεδροι Γιάννης Κουκιάδης και Τάκης Αθανασόπουλος, όπως και ο διευθύνων σύμβουλος Κωνσταντίνος Μητρόπουλος. Δεν είναι μόνον η αίσθηση αναξιοπιστίας που αναπόφευκτα εκπέμπουν αυτές οι εξελίξεις, αλλά εξίσου σημαντική είναι η ζημία που προκαλούν σε ό,τι αφορά την ουσία, καθώς δυσχεραίνουν το έργο του Ταμείου, που είναι η όσο το δυνατόν ταχύτερη και με τα μεγαλύτερα έσοδα για τα κράτος προώθηση ιδιωτικοποιήσεων. Οι συνεχείς αποχωρήσεις οδηγούν αντικειμενικά σε καθυστερήσεις, αφού η διαδικασία ανάληψης των καθηκόντων από τη νέα ηγεσία δεν εξαντλείται στην αναζήτηση και επιλογή του προσώπου, αλλά και στην έγκριση του διορισμού του από τη Βουλή, όπως και στην εξοικείωσή του με τις πολύπλοκες λεπτομέρειες των ιδιωτικοποιήσεων που «τρέχουν» (στην προκειμένη περίπτωση, από τα λιμάνια, τα τρένα και τα ξενοδοχεία μέχρι την αμυντική βιομηχανία, τη ΔΕΠΑ και πολλές άλλες).

Τη στιγμή που η τρόικα, αλλά και οι αντικειμενικές συνθήκες, πιέζουν για σωρεία αποκρατικοποιήσεων, ώστε να υπάρξουν όσο το δυνατόν περισσότερα έσοδα και κατ’ επέκταση λιγότερες άλλου είδους παρεμβάσεις, όπως περικοπές, εμείς αναζητούμε έναν ακόμη νέο πρόεδρο για το ΤΑΙΠΕΔ.

καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube