Weather Icon
Ηνωμένο Βασίλειο , Ισπανία 14 Αυγούστου 2013

Γιβραλτάρ: Ο… βράχος θυμώνει την Βρετανία

Γιβραλτάρ: Ο… βράχος θυμώνει την Βρετανία
Προειδοποίηση του Λονδίνου στην Ισπανία για «άνευ προηγουμένου» μέσα

Η Μαδρίτη έχει εντείνει τους ελέγχους κοντά στα σύνορά της. ( Πηγή: EPA/A. CARRASCO RAGEL)
Σε μία προσπάθεια να υποχωρήσει η Μαδρίτη από τους εξονυχιστικούς ελέγχους σε βάρος των Βρετανών στο Γιβραλτάρ, το Λονδίνο προειδοποίησε πως εξετάζει να κινηθεί νομικά με«άνευ προηγουμένου» μέσα εναντίον ενός ευρωπαϊκού εταίρου.
Ο βρετανός πρωθυπουργός χαρακτηρίζει δυσανάλογη την ένταση στους συνοριακούς ελέγχους μιλώντας ανοικτά για «πολιτικά κίνητρα».

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση Ραχόι μένει σταθερή στην στάση της, απαντώντας πως οι έλεγχοι είναι νόμιμοι και ανάλογοι των περιστάσεων, στοχεύοντας στην καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και του λαθρεμπορίου.

Από τις διάφορες δικαστικές αρχές στις οποίες θα μπορούσε να προσφύγει η Βρετανία, η πιθανότερη θεωρείται το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, στο οποίο θα εγκαλούσε τη Μαδρίτη για παραβίαση της ελευθερίας κίνησης προσώπων στην ΕΕ. Κάτι τέτοιο όντως δεν θα είχε προηγούμενο μεταξύ ευρωπαίων εταίρων.

Ο βρετανικός θύλακας στη Μεσόγειο έχει βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο της έντασης μεταξύ των δύο χωρών, μετά την απόφαση που έλαβαν οι αρχές του Γιβραλτάρ να κατασκευάσουν έναν τεχνητό ύφαλο στον κόλπο του Αλγεθίρας για να εμποδίσουν τους Ισπανούς ψαράδες να εισέρχονται στη θαλάσσια περιοχή του βράχου.

Το Γιβραλτάρ κατηγορεί τη Μαδρίτη ότι προέβη σε αντίποινα, εντείνοντας τους ελέγχους στα σύνορά της. Η κατάσταση οξύνθηκε ακόμη περισσότερο όταν την Κυριακή το υπουργείο Εξωτερικών της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να επιβάλει διόδια 50 ευρώ σε όσους μπαίνουν ή βγαίνουν από το Γιβραλτάρ.

Και η Μαδρίτη έχει αναφέρει ότι εξετάζει νομικά μέτρα για το Γιβραλτάρ, κάτι που επανέλαβε τη Δευτέρα εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης.

Η εκατέρωθεν δυσφορία έχει αρχίσει να απειλεί τις σχέσεις των δύο χωρών, και μάλιστα εντός της ΕΕ.  Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Τζόναθαν Τοντ,επιβεβαίωσε πως αξιωματούχοι από τις Βρυξέλλες θα ταξιδέψουν το Σεπτέμβριο στο Γιβραλτάρ για να διαπιστώσουν εάν τηρείται το ευρωπαϊκό πλαίσιο για τους ενδοσυνοριακούς ελέγχους.

BHMA

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube