REAL TIME |

Weather Icon

Η δεύτερη ευκαιρία για τον Σνόουντεν

Του Thomas L. Friedman / The New York Times

Υπάρχει μόνο μία ευκαιρία για να κάνεις δεύτερη εντύπωση. Μου φαίνεται ότι ο Εντουαρντ Σνόουντεν πρέπει να τη χρησιμοποιήσει και ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατέστρεψε τη δική του. Λαμβάνοντας υπόψη το εύρος των μεταρρυθμίσεων που τώρα προτείνει ο πρόεδρος Ομπάμα για να αποτρέψει την παραβίαση της ιδιωτικότητας κατά τη συλλογή πληροφοριών, υποδεικνύεται ότι μάλλον ο Σνόουντεν αξίζει την ευκαιρία να κάνει μια δεύτερη εντύπωση – ότι πραγματικά είναι ένας πληροφοριοδότης και όχι ένας προδότης.
Το κύριο γεγονός βέβαια είναι ότι διέρρευσε τα δεδομένα και ύστερα διέφυγε σε χώρες που είναι εχθρικές προς τις ΗΠΑ και στις αξίες που ο ίδιος ενστερνίζεται. Για να κάνει τη δεύτερη εντύπωση, ο Σνόουντεν πρέπει να επιστρέψει σπίτι, να αντιμετωπίσει

τους κατηγόρους του. Αυτό θα σήμαινε να διακινδυνεύσει να εκτίσει ένα μεγάλο διάστημα στη φυλακή, αλλά και να εμπιστευτεί επίσης το αίσθημα δικαιοσύνης των Αμερικανών, οι οποίοι, πιστεύω, δε θα επιτρέψουν να τιμωρηθεί ένας αυθεντικός πληροφοριοδότης άδικα.

 Οσο για τον Πούτιν, κατέστρεψε την ευκαιρία του να κάνει μια δεύτερη εντύπωση (την επανέναρξη των διπλωματικών σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας) αρκετά πριν χορηγήσει άσυλο στον Σνόουντεν. Το να διαπραγματεύεται με τον Πούτιν απαιτούσε κάποια υποχώρηση από την Αμερική: έπρεπε να αποδέχεται σε κάποιο βαθμό τον αυταρχισμό του, ώστε να λαμβάνει ως αντάλλαγμα τη συνεργασία του σε διεθνή ζητήματα που είχαν σημασία για τις ΗΠΑ, υπό την προϋπόθεση ότι θα οδηγούσε τη Ρωσία προς τη δημιουργία μιας πιο συναινετικής κοινωνίας.
Αλλά δεν υπάρχει πλέον ισορροπία. Η επιμονή του Πούτιν στην παύση κάθε διπλωματικής συζήτησης για τη Συρία που θα μπορούσε να απομακρύνει τον «δικό» του, Μπασάρ αλ-Ασαντ, η βία κατά των Ρώσων ομοφυλόφιλων και η απροκάλυπτη χρήση της εξουσίας του νομικού συστήματος για να φιμώσει τους επικριτές του υποδεικνύει ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από αυτή τη σχέση, όπως και πολλοί Ρώσοι.
Ωστόσο, αντί να χτυπάμε τον Πούτιν κατά πρόσωπο, θα ήταν καλύτερο να τον χτυπήσουμε εκεί που πονάει. Αυτό θα μπορούσε να είχε πει ο Ομπάμα την περασμένη εβδομάδα όταν ερωτήθηκε για τον Πούτιν: «Ξέρετε, το 1979, οι Σοβιετικοί προκάτοχοι του προέδρου Πούτιν μάς έστειλαν τον Σεργκέι Μπριν. Ο Μπριν αργότερα έγινε συνιδρυτής της Google. Αυτή ήταν απώλεια της Ρωσίας, αλλά δώρο για εμάς και για τον κόσμο. Δεν θα μπορούσαμε να απολαύσουμε τα οφέλη της αναζήτησης εάν οι Σοβιετικοί δεν είχαν κάνει τη ζωή της οικογένειας του Μπριν δύσκολη. Κάνω αυτή την υπενθύμιση γιατί ο Πούτιν μάλλον δεν ενδιαφέρεται να κάνει τη ζωή των Σεργκέι Μπριν της γενιάς του πιο θελκτική. Ο Πούτιν φέρεται να ενδιαφέρεται μόνο για την κατασκευή αγωγών ενέργειας και την εξαγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, αντί να αξιοποιήσει το ταλέντο των δικών του ανθρώπων. Κανένας δημιουργικός άνθρωπος δεν έχει μέλλον στη Ρωσία του Πούτιν.
Δεν υπάρχουν ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες. Υπάρχουν χώρες που διευκολύνουν αυτούς που διαθέτουν φαντασία και αυτές που δεν το κάνουν, ειδικά σε ένα κόσμο που τόσοι πολλοί άνθρωποι μπορούν να μετατρέψουν μια ιδέα σε προϊόντα και υπηρεσίες πιο γρήγορα και οικονομικά από ποτέ. Ο Πούτιν οικοδομεί μια κουλτούρα που θα μετατρέψει τη Ρωσία στη χειρότερη από τις χώρες χωρίς δημιουργικότητα. Προτιμά να υποστηρίζεται από έναν περιορισμένης παιδείας, ξενοφοβικό, αγροτικό πληθυσμό, που παραμυθιάζεται από την αντι-αμερικανική και ομοφοβική του στάση που προβάλλει ότι ο κόσμος θέλει να βλάψει τη Ρωσία.
Η αποτυχία του Πούτιν να εκμεταλλευτεί τα νέα ταλέντα θα γίνει μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα». Αυτά θα είχα πει εγώ. Χάνουμε κάτι από την απώλεια της βοήθειας του Πούτιν; Απόλυτα. Αυτοί που λένε ότι δεν χρειαζόμαστε τη Ρωσία κάνουν λάθος. Δεν υπάρχει πρόβλημα στον κόσμο που οι ΗΠΑ και η Ρωσία να μην μπορούν να λύσουν εάν συνεργαστούν. Αλλά η αντιπαράθεση του Πούτιν με την Αμερική είναι ζωτικής σημασίας για να επιβιώσει στο εσωτερικό του περιβάλλον. Οπότε δεν υπάρχει λόγος να χάνουν οι ΗΠΑ χρόνο μαζί του. Αν και δεν μας βοηθά, δεν κάνει και ζημιά. Βλάπτει μόνο τη Ρωσία και διακινδυνεύει τη δική του υπόσταση στη χώρα.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube