Weather Icon

Stratfor: Η επόμενη φάση της Αραβικής Άνοιξης

Παρά την ανατροπή του Μόρσι, ο αιγυπτιακός στρατός δεν λειτούργησε πραξικοπηματικά. Οι αλλαγές που δεν έφερε η Αραβική Άνοιξη, η ανετοιμότητα της αντιπολίτευσης να κυβερνήσει και πώς ο στρατός συνεχίζει να ελέγχει την Αίγυπτο.

Η Αραβική Άνοιξη αποτέλεσε μια άσκηση… ειρωνείας, κάτι που περισσότερο απ’ οπουδήποτε αλλού έγινε εμφανές στην Αίγυπτο. Επιφανειακά, φάνηκε να είναι το αραβικό ισοδύναμο του 1989 στην Ανατολική Ευρώπη. 
Εκεί, η σοβιετική κατοχή καταπίεζε μια ευρεία, αν όχι παγκόσμια, επιθυμία για συνταγματική δημοκρατία στα πρότυπα της Δυτικής Ευρώπης. Το έτος 1989 διαμόρφωσε τον τρόπο σκέψης μιας ολόκληρης γενιάς στη Δύση, και όταν είδαν τα πλήθη να βγαίνουν στους δρόμους του αραβικού κόσμου υπέθεσαν ότι έβλεπαν μια νέα Ανατολική Ευρώπη.

Σίγουρα υπήρχαν συνταγματικοί δημοκράτες στους αραβικούς δρόμους το 2011, όμως δεν αποτελούσαν δύναμη επιβολής. Κοιτάζοντας πίσω στην Αραβική Άνοιξη, προκαλεί εντύπωση το πόσο λίγες προσωπικότητες αντικαταστάθηκαν, πόσα λίγα καθεστώτα ανατράπηκαν και πόσο χάος προκλήθηκε από την επανάσταση.
Η εξέγερση στη Λιβύη είχε ως αποτέλεσμα μια στρατιωτική επέμβαση της Δύσης που εκθρόνισε τον πρώην ηγέτη Μουαμάρ Γκαντάφι και τον αντικατέστησε με μια μεγάλη αβεβαιότητα. Η εξέγερση στη Συρία δεν έχει οδηγήσει σε αντικατάσταση του προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ, όμως έχει αντιθέτως προκαλέσει πόλεμο μεταξύ αυτού και της αντιπολίτευσης, στην οποία κυριαρχούν οι ισλαμιστές. Σε άλλες περιοχές, οι εξεγέρσεις περιορίστηκαν με σχετική ευκολία.
Περισσότερα πατήστε Euro2day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube