Γενικά θέματα 2 Ιουλίου 2013

Ειρήσθω: Απ’ τη Republic στη Δημοκρατία…

Ειρήσθω: Απ’ τη Republic στη Δημοκρατία…
Με τον Λάζαρο Μαύρο

Π Ο Λ Υ ΠΡΟΤΟΥ χρεοκοπήσει η οικονομία, οι τράπεζες, το κράτος -το γράφουμε χρόνια- χρεοκόπησε η πολιτική. Και το πολίτευμα. Τα χρεοκόπησε η Κομματοκρατία. Πρωταίτια δυνάστης, μάστιγα κι αχόρταγη βδέλλα, σε βάρος των πολιτών κι εναντίον της κοινωνίας. Κομματοκρατία, η οποία κατέστησε εαυτήν αποκλειστικήν ιδιοκτήτρια της πολιτικής. Αποκλείουσα τους πολίτες. Πλην των υποδούλων στην εξουσία της, υποτελών οργάνων της, που τους ψαρεύει διά του συστήματος της κομματικής πελατείας, για να υπηρετούν και να διαιωνίζουν την Ολιγαρχική Κομματική Ηγετοκρατία. Υπό την κατοχή της οποίας τελεί το κράτος κι αιχμάλωτη η κοινωνία.

Σ Τ Ο ΒΟΥΡΚΟ της παρακμής, όπου η Κομματοκρατία οδήγησε αμφότερα τα κράτη των Ελλήνων, και στην κοινωνική δυστυχία όπου καταδίκασε τους πολίτες σε Ελλάδα και Κύπρο, ήταν φυσιολογικά αναμενόμενο ότι, μέσα από την εξαθλίωση, θα γεννιόντουσαν δυνάμεις ανατροπής:
– Άλλες προς το χειρότερο κι άλλες προς το καλύτερο. Άλλες προς το βόρβορο κι άλλες προς την άνθιση της ελπίδας.
– Οι μεν προς την περαιτέρω υποδούλωση και τον εφιάλτη του ολοκληρωτισμού, οι δε προς την πραγματική δημοκρατία και τ’ όραμα της ελευθερίας.

Σ Ε ΑΥΤΕΣ τις δεύτερες, της αναζήτησης κι ανάπτυξης τής αληθινής δημοκρατίας ώστε ν’ αποκτήσει η κοινωνία – οι πολίτες, την πολιτική και την εξουσία, εντάσσεται και η άξια να μελετηθεί σε βάθος, πρόταση που κατέθεσε με το βιβλίο «Δημοκρατία, το πολίτευμα που περιμέναμε» (εκδ. Ινφογνώμων, 240 σελ.) ο 28χρονος επιστήμονας Σταύρος Σ. Καλεντερίδης, για το οποίο η στήλη δημοσίευσε την παρελθούσα Πέμπτη το «Πώς ανατρέπεται η Κομματοκρατία;».
Σ Τ Ι Σ ΣΕΛΙΔΕΣ του εντοπίσαμε σπουδαίες απαντήσεις στα βασανιστικά ερωτήματα, που χρόνια τίθενται, για την υπέρβαση, το ξεπέρασμα, την απαλλαγή απ’ το χρεοκοπημένο πολίτευμα της αθλίας ημών ρεππάπλικ. Απαντήσεις συγκροτημένες σε συνεκτικό σχέδιο εκδημοκρατισμού, οικοδόμησης μιας Ενισχυμένης Δημοκρατίας, καταγεγραμμένες υπό τη μορφή ενός νέου Συντάγματος. Ενός νέου πολιτεύματος. Οι έννοιες, οι λέξεις κι η βάση των ιδεών κι επινοήσεων που καταθέτει το βιβλίο είναι, στο μεγαλύτερό τους μέρος, οικείες στους τακτικούς αναγνώστες της στήλης. Η οργάνωσή τους σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο είναι το καινούργιο και σπουδαιότερο: «Σε μία Republic οι πολίτες ψηφίζουν και εκλέγουν εκπροσώπους, οι οποίοι με τη σειρά τους αποφασίζουν για την τύχη της χώρας και των πολιτών. Αντίθετα, σε μια Δημοκρατία οι πολίτες ψηφίζουν και αποφασίζουν οι ίδιοι για την τύχη της χώρας τους», γράφει εισαγωγικά ο Στ. Καλεντερίδης στη σελ. 15. Και στις υπόλοιπες τεχνουργεί το αναζητούμενο κι αυτό που αξίζει πρωτίστως στους Έλληνες και σ’ όλη την οικουμένη: Τη μετάβαση από τη ρεππάπλικ στη δημοκρατία…
Σημερινή


Το βιβλίο διατίθεται από τις Εκδόσεις Ινφογνώμων
Φιλελλήνων 14 Αθήνα, 210 3316036, info@infognomon.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube