Weather Icon

Ελληνική κακοδιαχείριση

«Υπάρχουν λεφτά» για πέταμα;

Στις σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα δυο θέματα ξεχώρισαν: Το Δημόσιο και η «μαύρη τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ, το ακριβές ύψος της οποίας ουδείς γνωρίζει. Και αυτό είναι… «φυσικό» επακόλουθο της απίστευτης κακοδιαχείρισης και του ερασιτεχνισμού, με τον οποίο λειτουργεί ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας της χώρας.
Παρά τις αλλεπάλληλες απογραφές κανείς δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των ασφαλισμένων, συνταξιούχων και εν ενεργεία ανά επιμέρους ταμείο. Κανείς δεν γνωρίζει το πραγματικό κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ανά ασφαλισμένο.
Πώς λοιπόν να συμφωνήσει… ελαφρά τη καρδία η τρόικα με τις «προτάσεις» της κυβέρνησης, όταν η ανυπαρξία μητρώου ασφαλισμένων δεν επιτρέπει τον έλεγχο στις δαπάνες υγείας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε έκθεση της;..
Και πώς να ελεγχθούν οι δαπάνες, όταν ο υφιστάμενος μηχανισμός ουσιαστικά είναι ανύπαρκτος, με αποτέλεσμα να έχουν εκτιναχθεί στα ύψη δαπάνες ακόμη και για υπηρεσίες που μέχρι πρόσφατα ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα το κόστος φυσικοθεραπειών.
Στον ΕΟΠΥΥ εντάχθηκαν πολλά επιμέρους ταμεία. Ωστόσο, δύο χρόνια μετά την ίδρυση του φορέα, πραγματική ενοποίηση δεν έχει γίνει ακόμη. Το ταμείο των Επιστημόνων, αρνείται να συνεργαστεί ακόμη και σε διοικητικό επίπεδο και έχει προχωρήσει σε στάση πληρωμών διαμαρτυρόμενο για την υποχρεωτική υπαγωγή του στον ΕΟΠΥΥ.
Την ίδια ώρα, όμως, ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει τους δικαιούχους των Ταμείου Επιστημόνων, χωρίς να εισπράττει το κόστος! Είναι απορίας άξιον πώς η κυβέρνηση παραμένει σε ρόλο παρατηρητή και δεν προχωρεί στην εφαρμογή μέτρων, των πειθαρχικών και κατασταλτικών συμπεριλαμβανομένων, για να τερματίσει την «ανταρσία» των διοικήσεων εκείνων των Ταμείων που παρανομούν αρνούμενοι να εφαρμόσουν τους νόμους και έτσι προκαλούν μεγάλες ζημίες σε βάρος του Δημοσίου, σε βάρος των δικών τους ασφαλισμένων.
Ο ΕΟΠΥΥ δεν είναι σε θέση να διαπραγματευθεί τις τιμές των παρεχόμενων υπηρεσιών από τους ιδιώτες – παρόχους, με αποτέλεσμα να πληρώνει ακριβά ακόμη και μονάδες υγείας που προσφέρουν χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες. Η περιβόητη ηλεκτρονική συνταγογράφηση περιορίστηκε στην καταγραφή στατιστικών στοιχείων, καθώς ούτε οι συμβεβλημένοι γιατροί ελέγχονται ούτε τα διαγνωστικά κέντρα.
Τι να σκεφθεί κανείς όταν μαθαίνει ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν είναι σε θέση να διαπραγματευτεί, γιατί, μεταξύ άλλων, δεν έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις για την ενεργοποίηση των προβλεπόμενων επιτροπών διαπραγμάτευσης;..
Έτσι η «μαύρη τρύπα» διογκώνεται συνεχώς, οι οφειλές αυξάνονται αλματωδώς, αλλά το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών υποβαθμίζεται.
Το πρόβλημα δεν είναι οι εμμονές της τρόικας, αλλά η ελληνική κακοδιαχείριση. Η κυβέρνηση πρέπει, εδώ και τώρα, με αποφασιστικό τρόπο να τερματίσει οριστικά το «πάρτι των τρωκτικών» που συνεχίζεται σε βάρος της κοινωνίας.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube