REAL TIME |

Weather Icon

Τεχνογνωσία για θέματα ΑΟΖ ζητά η Αθήνα από τη Λευκωσία

Ζητήθηκε από τον αντιπρόεδρος και υπουργό Εξωτερικών κ. Βενιζέλο

Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης (αριστερά) με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος Ευ. Βενιζέλο μετά την συνάντηση τους στη Λευκωσία
Την παροχή τεχνογνωσίας σε θέματα οριοθέτησης ΑΟΖ ζήτησε από τον κύπριο ομόλογό του κ. Ι. Κασουλίδη ο κ. Ευ. Βενιζέλος. Ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών βρέθηκε στη Λευκωσία την Παρασκευή όπου είχε μεταξύ άλλων συναντήσεις με τον Πρόεδρο κ. Ν. Αναστασιάδη και τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Γ. Ομήρου. Στην ατζέντα βρέθηκαν επίσης τα ζητήματα της ενέργειας, οι ευρωτουρκικές σχέσεις και φυσικά το Κυπριακό.
Οι κκ. Βενιζέλος και Κασουλίδης θα έχουν την ευκαιρία να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους στις 15 Ιουλίου, όταν ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί την ελληνική πρωτεύουσα. Προσεχώς μάλιστα θα μεταβεί στην Αθήνα και η κυπριακή ομάδα εμπειρογνωμόνων υπό τον πρέσβη κ. Τ. Τζιωνή, που θεωρείται και ο «αρχιτέκτονας» της συμφωνίας οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με το Ισραήλ. Η ελληνική πλευρά εξεδήλωσε την επιθυμία να ενημερωθεί για τις συμφωνίες που έχει συνάψει η Λευκωσία τόσο με το Ισραήλ όσο επίσης με τον Λίβανο και με την Αίγυπτο.
Οι δύο άνδρες αφιέρωσαν σημαντικό μέρος της συζήτησης στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ, τη σχετιζόμενη με αυτή πρόταση που ετοιμάζει η Λευκωσία για την Αμμόχωστο, καθώς και για το παράλληλο άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκφράστηκαν ορισμένα ερωτηματικά για το κατά πόσο η Άγκυρα είναι ειλικρινής όσον αφορά στην πρόθεσή της να προσεγγίσει την ΕΕ. Όσον δε αφορά στο Κυπριακό, ο κ. Κασουλίδης ενημέρωσε τον κ. Βενιζέλο ότι η στόχευση της Λευκωσίας είναι η επανέναρξη των συνομιλιών από τον προσεχή Οκτώβριο.
Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι «το γεγονός ότι η Κύπρος περνά τώρα μία κρίσιμη φάση οικονομικά, ο κυπριακός ελληνισμός υφίσταται θυσίες, πιέσεις, μας κάνει να αισθανόμαστε απόλυτα αλληλέγγυοι, ταυτισμένοι». Και ξεκαθάρισε ότι η στρατηγική των δύο πλευρών πρέπει να συμπεριλαμβάνει «συμπαράσταση, εναρμόνισης, αυτοματισμό στη συνεννόηση, έτσι ώστε να έχουμε ένα στρατηγικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμαστε και το οποίο θέλουμε να το θέσουμε σε λειτουργία για να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα».  
BHMA

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube