REAL TIME |

Weather Icon
Ισπανία , Πορτογαλία 17 Ιουνίου 2013

Stratfor: Ανακούφιση από Τουρισμό στο Νότο

Ο τουρισμός αποτελεί σημαντική οικονομική δραστηριότητα για την ευρωπεριφέρεια, και είναι ένας από τους λίγους που παραμένει “ζωηρός” παρά την κρίση. Η προσωρινή ανακούφιση για την ανεργία σε Ισπανία και Πορτογαλία. H περίπτωση της Ελλάδας.

Ο τουρισμός είναι ένας από τους ελάχιστους τομείς στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία –τις τρεις χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας στην ευρωζώνη- που έχει διατηρήσει κάποια δυναμική εν μέσω της ευρωπαϊκής κρίσης. Η Ισπανία και η Πορτογαλία είχαν καλές τουριστικές περιόδους το 2012, τάση που ελπίζουν ότι θα συνεχιστεί.
Αν και η πολιτική και κοινωνική κρίση επηρέασαν αρνητικά τον τουρισμό της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια, ο τομέας πιθανότατα θα ανακάμψει φέτος. Ο τουρισμός δεν θα δημιουργήσει σημαντική μακροπρόθεσμη απασχόληση σε καμία από αυτές τις χώρες, όμως ο τομέας θα προσφέρει προσωρινά ανακούφιση στην κρίση ανεργίας φέτος το καλοκαίρι.

Ο τουρισμός είναι μια σημαντική οικονομική δραστηριότητα στην περιφέρεια της ευρωζώνης. Ο τομέας αντιπροσωπεύει περίπου το 17% του ΑΕΠ στην Ελλάδα, το 10% στην Ισπανία και το 9% στην Πορτογαλία. Αυτά τα ποσοστά είναι σημαντικά υψηλότερα από τον μέσο όρο του 4,2% για τις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ. Ο τουριστικός τομέας παρέχει μια σημαντική πηγή απασχόλησης τόσο στην επίσημη όσο και στην ανεπίσημη οικονομία. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα την θερινή περίοδο, όταν και δημιουργούνται οι περισσότερες θέσεις εργασίας που σχετίζονται με τον τουρισμό.
Περισσότερα Euro2day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube