Weather Icon
Γαλλία , Ιαπωνία 8 Ιουνίου 2013

Σίνζο Άμπε: «Η Γαλλία είναι μεγάλη ναυτική δύναμη»

Σίνζο Άμπε: «Η Γαλλία είναι μεγάλη ναυτική δύναμη»

Με τον Γάλλο πρόεδρο συναντήθηκε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός.


Η Γαλλία είναι μία «μεγάλη ναυτική δύναμη» υπογράμμισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο—με την ευκαιρία της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου—ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε, του οποίου η χώρα ανησυχεί ιδιαίτερα για την ενίσχυση της στρατιωτικής δύναμης της Κίνας στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού.

«Η Γαλλία κι η Ιαπωνία οφείλουν να συνεργαστούν όχι μόνον σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και στο επίπεδο της ασφάλειας στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού. Είναι η εποχή μας που καλεί (να γίνει) αυτό», δήλωσε ο Άμπε, χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στην Κίνα, με την οποία το Τόκιο βρίσκεται σε αντιπαράθεση από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ο Ολάντ αφίχθη σήμερα στο αεροδρόμιο του Τόκιο-Χανέντα στις 18:05 τοπική ώρα (12:05, ώρα Ελλάδος) για τριήμερη επίσκεψη. Απόψε αναμένεται να έχει μια μακρά συνομιλία με τον Άμπε, εμπνευστή μίας οικονομικής πολιτικής εναντίον της ύφεσης, ή ‘αμπενόμικς’ που έχει εντυπωσιάσει τον Γάλλο πρόεδρο, καθώς πορεύεται αντίθετα προς την επιβολή λιτότητας όπως είναι η κρατούσα τακτική στον υπόλοιπο κόσμο.

Η επίσκεψη του Ολάντ, ο οποίος συνοδεύεται στο ταξίδι του από μία αντιπροσωπεία 40 επιχειρηματιών και επτά υπουργών, είναι ο πρώτος αρχηγός του γαλλικού κράτους που επισκέπτεται την Ιαπωνία έπειτα από τον Ζακ Σιράκ το 1996.

Απόψε ο Ολάντ κι η σύντροφός του Βαλερί Τριερβελέρ θα παρακαθίσουν σε ιδιωτικό δείπνο με τον Άμπε και τη σύζυγό του Άκι, ως προάγγελο των διμερών τους συνομιλιών αύριο το απόγευμα και του επίσημου γεύματος εργασίας.

Σήμερα επίσης ο Άμπε εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υποστήριξη που προσέφερε η Γαλλία στο αίτημα της Ιαπωνίας για μία θέση μόνιμου αντιπροσώπου στο ΣΑ της ΟΗΕ, ενόψει μίας πιθανής αναδιάρθρωσης του διεθνούς οργανισμού. «Πραγματικά το εκτιμώ», δήλωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός.

«Είναι υπέροχο που η Γαλλία κι η Ιαπωνία δρομολογούν μία ειδική σχέση με την ευκαιρία της επίσκεψης αυτής και είθε να οικοδομηθεί μία σχέση εμπιστοσύνης με τον πρόεδρο Ολάντ», είπε ο Άμπε, προσθέτοντας τη βούληση κι επιθυμία του να επισκεφθεί το Παρίσι.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Πηγή: AΠE-MΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube