Γενικά θέματα
12 Μαΐου 2013
Κασουλίδης στο Brookings: Αντιπαραγωγική η διασύνδεση της οικονομικής κρίσης με την επίλυση του Κυπριακού
Της Μικαέλλας Λοίζου
Η οικονομική κρίση δεν αποτελεί «ευκαιρία» για επίλυση του Κυπριακού – Οι πρόσφατες ανακαλύψεις υδρογονανθράκων μπορούν να αποτελέσουν παράγοντα «game changer» για ολόκληρη την περιοχή, ανέφερε ο Γιαννάκης Κασουλίδης στο Μπρούκινγκς
Η ΑΓΚΥΡΑ απέτυχε στην πολιτική μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών
Τις απόψεις της Κύπρου και της νέας Κυβέρνησης γύρω από τα γεωστρατηγικά ζητήματα της ευαίσθητης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου ανέπτυξε το βράδυ της Πέμπτης ενώπιον ενός ακροατηρίου από διπλωμάτες, ακαδημαϊκούς, αναλυτές και δημοσιογράφους στο Ινστιτούτο Μπρούκινγκς (Brookings Institution) της αμερικανικής πρωτεύουσας, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης. Υπενθυμίζεται ότι στο ίδιο Ινστιτούτο, ο Δημήτρης Χριστόφιας είχε κάνει την περιβόητη αναφορά στην… εισβολή και των δύο μητέρων πατρίδων.
Σημαντικό το αέριό μαςΣχετικά με την ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Κασουλίδης, αφού σημείωσε ότι αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την ΕΕ τόσο ως προς την ενεργειακή ασφάλεια όσο και ως προς την ανάγκη διαφοροποίησης της προέλευσης της ενέργειας, τόνισε ότι η Κύπρος θα προχωρήσει άμεσα σε εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, πάντα με βάση το διεθνές δίκαιο και τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς «η ανθρωπότητα δεν μπορεί να περιμένει μέχρι την επίλυση του Κυπριακού». Τα πρώτα σημαντικά έσοδα αναμένονται στο τέλος της δεκαετίας, σημείωσε. «Οι πρόσφατες ανακαλύψεις υδρογονανθράκων μπορούν να αποτελέσουν παράγοντα αλλαγής του παιγνιδιού (game changer) για ολόκληρη την περιοχή», είπε, επισημαίνοντας ότι αυτά που θα επιτευχθούν, συνάδουν με τα ζωτικά συμφέροντα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.
Σε άλλο σημείο, τόνισε ότι «η ενέργεια δεν θα πρέπει να αποτελεί πηγή σύγκρουσης αλλά εργαλείο περιφερειακής ενσωμάτωσης», ενώ για τους τρόπους διοχέτευσης του αερίου ανέφερε ότι ακόμη και με δημιουργία αγωγών, η αξία του τερματικού σταθμού υγροποίησης είναι αδιαμφισβήτητη. «Η ενέργεια μπορεί να αποτελέσει καλό κίνητρο. Αν χρησιμοποιηθεί ως δύναμη επιβολής, θα λειτουργήσει αντιπαραγωγικά», υπέδειξε.
Λογαριασμός μετά τη λύσηΑπαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας ανήκουν σε όλους τους Κυπρίους. Θα δημιουργηθεί ένα ταμείο απ΄ όπου θα χρηματοδοτούνται υποτροφίες κτλ. για όλους του κατοίκους της νήσου, κατά τα πρότυπα του νορβηγικού μοντέλου. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι έσοδα από την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών θα δοθούν στους Τουρκοκύπριους μόνο μετά τη διευθέτηση του Κυπριακού. «Μετά τη λύση θα τακτοποιήσουμε τους λογαριασμούς μας», είχε χαρακτηριστικά, παραθέτοντας την ίδια έκφραση που είχαν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν οι Τ/κ για να μην καταβάλλουν την αξία του ηλεκτρικού ρεύματος που έπαιρναν από την ΑΗΚ.
Κρίκος στην περιοχήΚάνοντας μίαν ανασκόπηση των εξελίξεων στην περιοχή, είπε πως παραμένει ρευστή και αβέβαιη μετά και την Αραβική Άνοιξη, ενώ η Κύπρος, που είναι «η μοναδική χώρα της ΕΕ που ανήκει στην περιοχή αυτή», μπορεί να λειτουργήσει ως κρίκος της ΕΕ με τις χώρες της περιοχής. Αναφερόμενος στις σχέσεις της Κύπρου με το Ισραήλ, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι η Κύπρος είναι ένας από τους πλέον προβλέψιμους εταίρους για το Ισραήλ και οι σχέσεις τους βασίζονται στην εμπιστοσύνη.
Η προβλεψιμότητα της Κύπρου -η οποία δεν αποτελεί μέρος του μεσανατολικού προβλήματος, δεν χαρακτηρίζεται από φονταμενταλισμό και είναι μέλος της ΕΕ- είναι αναμφισβήτητη. Ο τομέας της ενέργειας είναι η ευκαιρία η εταιρική σχέση Κύπρου – Ισραήλ να αποκτήσει απτά αποτελέσματα, σημείωσε. «Η μόνη περίπτωση να χάσει την προβλεψιμότητά της η Κύπρος είναι μια κακή λύση του κυπριακού ζητήματος, που θα επιτρέπει στην Τουρκία να εμπλέκεται στα εσωτερικά της», πρόσθεσε.
Παράλληλα μονοπάτιαΟ υπουργός σημείωσε ότι οι σχέσεις Κύπρου – Ισραήλ δεν τίθενται στο πλαίσιο αντιπαράθεσης με την Τουρκία, αλλά υπάρχουν γιατί οι δύο χώρες έχουν κοινές αξίες. «Οι σχέσεις Κύπρου – Ισραήλ και Τουρκίας – Ισραήλ είναι δύο παράλληλα μονοπάτια, τα οποία δεν συναντιούνται», είπε. Σε σχέση με την Τουρκία, αφού σημείωσε ότι αποτελεί σημαντικό σύμμαχο των ΗΠΑ, σημαντική και επιτυχημένη χώρα και αναδυόμενη οικονομία, υπογράμμισε ότι η πολιτική «μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες» του Τούρκου ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου ανήκει μόνο στη θεωρία και έχει αποτύχει, αφού η Τουρκία έχει προβλήματα με όλες σχεδόν τις γειτονικές χώρες.
Επανέλαβε την πρόταση Εκφράζοντας την ετοιμότητα η Κύπρος να βοηθήσει την Τουρκία να ξεμπλοκάρει κάποια παγωμένα κεφάλαια, ο κ. Κασουλίδης επανέλαβε την πρόταση για επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου, με αντάλλαγμα το λιμάνι και την αποδοχή από την Τουρκία τής Κύπρου στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη. Παράλληλα επανέλαβε την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο συνομιλητής που θα διοριστεί, να συζητά απευθείας με την Τουρκία, καθώς με την Άγκυρα βρίσκεται το βασικό πρόβλημα κι όχι μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Κατήγγειλε, παράλληλα, την Τουρκία επειδή αρνείται να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Κύπρο, γιατί δεν την αναγνωρίζει. Οι περισσότερες διαφορές, όμως, είναι ανάμεσα στην Κύπρο και την Τουρκία και όχι ανάμεσα στην τ/κ και ε/κ κοινότητα, σημείωσε.
Επιπλέον, η Τουρκία ακολουθεί επιζήμια πολιτική, μπλοκάροντας τη συνεργασία ΕΕ και ΝΑΤΟ, ακριβώς επειδή δεν αναγνωρίζει την Κύπρο και δεν επιθυμεί να συμμετάσχει στη «Συνεργασία για την Ειρήνη». Τη μεγαλύτερη ζημιά η Τουρκία την προκαλεί στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ και όχι στην Κύπρο, σημείωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι η κυπριακή Κυβέρνηση είναι έτοιμη να ξεπαγώσει κάποια κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, αν η τελευταία άρει το βέτο της για τη συνεργασία ΕΕ – ΝΑΤΟ.
«Ευκαιρία» για καχυποψίαΑναφερόμενος σύντομα στην οικονομική κρίση της Κύπρου, και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η κρίση δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως «ευκαιρία» για την επίλυση του Κυπριακού. «Από κάθε άποψη το επιχείρημα αυτό είναι αντιπαραγωγικό», τόνισε. «Πρώτον, ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα τύγχανε της εμπιστοσύνης του κυπριακού λαού, ο οποίος θα υποπτευόταν ότι η λύση που προκρίθηκε για την τραπεζική κρίση είχε απώτερο σκοπό την επίλυση του Κυπριακού.
Εξάλλου, από οικονομικής απόψεως, η επανένωση της νήσου σε αυτήν τη συγκυρία θα ήταν επιβαρυντική, παρά τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη. Η επανένωση έχει οικονομικό κόστος που προκύπτει από τις διοικητικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν, καθώς και από την παροχή αποζημιώσεων». Διευκρίνισε, παράλληλα, ότι στις διαπραγματεύσεις που γίνονταν, η χρηματοδότηση της λύσης θα γινόταν από τους ίδιους τους Κυπρίους.
Είμαστε πείραμαΑπαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο ΥΠΕΞ ανέφερε ότι μεγάλο μέρος της ευθύνης για την κυπριακή κρίση ανήκει στην ίδια την Κύπρο. Ωστόσο, σημείωσε ότι η Κύπρος χρησιμοποιήθηκε ως πείραμα και παράδειγμα για το πώς η ΕΕ θα αντιμετωπίζει παρόμοιες καταστάσεις. Η λύση που δόθηκε -τα περιθώρια διαπραγμάτευσης ήταν μηδαμινά- ήταν σκληρή, σε αντίθεση με μια λύση που θα έδινε χρόνο για προσαρμογή. Παρ΄ όλα αυτά, οι Κύπριοι είναι δυνατοί και θα τα καταφέρουν, όπως τα κατάφεραν μετά το 1974, τόνισε.
Ξεκαθάρισε, δε, πως μπορεί οι Κύπριοι να είναι απογοητευμένοι, είπε, αλλά σε καμία περίπτωση δεν νιώθουν λιγότερο Ευρωπαίοι.
Ξεκαθάρισε, δε, πως μπορεί οι Κύπριοι να είναι απογοητευμένοι, είπε, αλλά σε καμία περίπτωση δεν νιώθουν λιγότερο Ευρωπαίοι.
Σημεριν
ή
ή