Weather Icon
ΟΗΕ , Συρία 19 Μαΐου 2013

Τουρκία: Λιγότερο επιφυλακτική η Άγκυρα στην ιδέα νέας διάσκεψης για τη Συρία

Η
Τουρκία φαίνεται να είναι λιγότερο επιφυλακτική στην ιδέα μιας διεθνούς
διάσκεψης για τη Συρία στη Γενεύη τον Ιούνιο, μετά την επίσκεψη στην
Ουάσιγκτον του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρουν
σήμερα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

“Ο Ερντογάν φαίνεται να έχει υιοθετήσει μια πιο χαλαρή στάση σχετικά με τη διάσκεψη της Γενεύης, μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα», γράφει η φιλελεύθερη εφημερίδα «Milliyet».

Η Άγκυρα συμφώνησε στην πραγματοποίηση αυτής της διάσκεψης «με αντάλλαγμα ορισμένες εγγυήσεις» από την Ουάσιγκτον, κυρίως ότι η διαδικασία αυτή δεν θα είναι χρονικά απεριόριστη, έτσι ώστε κανείς να μην μπορεί να παρατείνει επί μήνες τις ατέρμονες συζητήσεις στο όνομα της διπλωματίας, γράφει ο συντάκτης του κύριου άρθρου της εφημερίδας.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ υποδέχτηκε την Πέμπτη με όλες τις τιμές τον Τούρκο ηγέτη στον Λευκό Οίκο, εν μέσω έντονης διπλωματικής δραστηριότητας για την οργάνωση της διάσκεψης τον Ιούνιο, που θα ονομάζεται «Γενεύη 2», μετά τη σύνοδο που οδήγησε στην συμφωνία της Γενεύης του 2012 σχετικά με τη Συρία.

Μέχρι τώρα η Άγκυρα αντιτασσόταν στη διάσκεψη αυτή, εκτιμώντας ότι θα προσφέρει πολύτιμο χρόνο στον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Ο τουρκικός Τύπος σημειώνει επίσης ότι ο Ερντογάν δεν κατάφερε να επιτύχει μια συμφωνία σχετικά με το ζήτημα της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.

Ο Ερντογάν «έγινε δεκτός με στρατιωτική τελετή σε αγέρωχο στυλ, στο Μπλερ Χάους, με ένα δείπνο για δύο, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι υπήρξε οποιοδήποτε συγκεκριμένο αποτελέσματα», γράφει ο συντάκτης του κύριου άρθρου της φιλοκυβερνητικής «Sabah».

“Πρέπει να αντιμετωπίσουμε μόνοι μας όλα τα προβλήματα που προέρχονται από τη Συρία. Ο Ομπάμα δεν έκανε κανένα βήμα προς τη δημιουργία μιας ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων», προσθέτει ο συντάκτης του κύριου άρθρου.

Η Τουρκία, η οποία έχει ταχθεί στο πλευρό των Σύρων ανταρτών και φιλοξενεί από την αρχή του πολέμου, περίπου 400.000 πρόσφυγες, έχει ζητήσει τη δημιουργία των ζωνών αυτών για την προστασία των αμάχων.
Πηγή: AΠE-MΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube