Κακή περίοδος για την αναζήτηση λύσης
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου θα συναντηθεί σήμερα στη Νέα Υόρκη με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και αύριο στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό ομόλογό του. Πέρα από τις εξελίξεις στη Συρία και την ευρύτερη Μέση Ανατολή, στο επίκεντρο θα βρεθούν οι προοπτικές λύσης του Κυπριακού, όπως και οι ευκαιρίες που προσφέρονται και οι τριβές που δημιουργούνται από τον εντοπισμό σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ.
Η χρονική συγκυρία προσδίδει αυξημένη σημασία στην επίσκεψη Κασουλίδη, καθώς όχι μόνο πρόκειται για την πρώτη του επαφή με την ηγεσία του ΟΗΕ και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, αλλά πραγματοποιείται λίγες μόλις ημέρες μετά την επίσκεψη του προέδρου Αναστασιάδη στο Ισραήλ και μία εβδομάδα πριν από τη συνάντηση του Μπαράκ Ομπάμα με τον Ταγίπ Ερντογάν στον Λευκό Οίκο, όπου στο περιθώριο αναμένεται να θιγεί και το Κυπριακό. Η επιβεβαίωση τις προηγούμενες ημέρες της στρατηγικής συνεργασίας Κύπρου – Ισραήλ από τους κ. Πέρες και Νετανιάχου ενισχύει τον κ. Κασουλίδη στις επαφές που θα έχει με την κυβέρνηση Ομπάμα αλλά και με κορυφαία στελέχη του Κογκρέσου.
Καθώς τα Ηνωμένα Εθνη και οι «ισχυροί» του πλανήτη στρέφουν την προσοχή τους στο Κυπριακό, θα πρέπει να αποφύγουν να διολισθήσουν σε μια απόπειρα «αξιοποίησης» της οικονομικής κρίσης που βιώνει η Κυπριακή Δημοκρατία. Στο πλαίσιο αυτό ελπίζεται ότι το πλήγμα που δέχθηκαν κάποια ρωσικά οικονομικά συμφέροντα στην Κύπρο δεν θα επηρεάσει τη στάση της Μόσχας που παραδοσιακά αποτελεί στήριγμα της Λευκωσίας. Θα είναι λάθος, και θα είναι αντιπαραγωγικό επίσης, να επιχειρήσει η διεθνής κοινότητα να εξαναγκάσει την «τραυματισμένη» Λευκωσία να αποδεχθεί μια ετεροβαρή συμφωνία. Με δεδομένο το παρελθόν και την εμπειρία της απόρριψης με συντριπτική πλειοψηφία από την ελληνοκυπριακή κοινότητα του σχεδίου Ανάν, εκδοχή του οποίου επιθυμούν να επαναφέρουν στο προσκήνιο οι μεσολαβητές, είναι σαφές ότι οι Ελληνοκύπριοι θα αντιδράσουν αρνητικά και το όλο εγχείρημα θα καταρρεύσει.
Οσο για την Τουρκία, ο ισχυρός, αν πραγματικά επιθυμεί λύση, οφείλει να προβεί πρώτος σε παραχωρήσεις, συμβολικές, αλλά και ουσιαστικές. Στη διάρκεια πρόσφατης συζήτησης που είχε ο γράφων με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, στην επίσημη κατοικία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην Αγκυρα, ο ιθύνων νους της εξωτερικής πολιτικής της γείτονος ισχυρίσθηκε, με το ευγενικό ύφος που τον χαρακτηρίζει, ότι η Τουρκία δεν διέπεται από την αίσθηση του ισχυρού, ότι η επίλυση των διαφορών με την Ελλάδα και την Κύπρο δεν είναι θέμα ανταγωνισμού, ούτε μεγέθους, αλλά και ούτε απειλών και φόβου, ενώ μίλησε για νέα ψυχολογία και νέα δυναμική. Εάν όντως το εννοεί, έχει την ευκαιρία να το αποδείξει στην Κύπρο, όπως φυσικά και στο Αιγαίο.
Οι προτροπές της Αγκυρας για άμεση αναζήτηση λύσης είναι εκ του πονηρού, και έχουν ως απώτερο στόχο την αποτυχία ενδεχόμενης πρωτοβουλίας. Ο κ. Αναστασιάδης έχει αποδείξει ότι επιθυμεί να υπάρξει συμφωνία. Η διεθνής κοινότητα οφείλει να κατανοήσει ότι στη συγκεκριμένη συγκυρία δεν έχει περιθώρια ευελιξίας και δεν δύναται να προωθήσει μια λύση την οποία, στο σημερινό περιβάλλον, είναι βέβαιο ότι η ελληνοκυπριακή κοινότητα δεν πρόκειται να αποδεχθεί.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
|