Weather Icon

Σε Μάχη Εξελίσσεται ο Διάλογος στο Ισραήλ Σχετικά με τις Εξαγωγές Φυσικού Αερίου

Σε Μάχη Εξελίσσεται ο Διάλογος στο Ισραήλ Σχετικά με τις Εξαγωγές Φυσικού Αερίου

Του Χάρη Αποσπόρη


Η επιτροπή Τζέμαχ στο Ισραήλ επαναλαμβάνει τις παραινέσεις της προς την κυβέρνηση Νετανιάχου ώστε να επιτραπούν οι εξαγωγές φυσικού αερίου. Σύμφωνα με την Μικάλ Φράνκο, συντονίστρια της επιτροπής, οι νέες ποσότητες αερίου που επιβεβαιώθηκαν στο κοίτασμα Λεβιάθαν και στο κοίτασμα Καρίς, αποδυναμώνουν τα επιχειρήματα όσων αντιτίθενται στις εξαγωγές. Πρόκειται για ένα θέμα που ενδιαφέρει και την Κύπρο, η οποία φιλοδοξεί να εξάγει και ισραηλινό αέριο μέσω του σταθμού LNG που σχεδιάζει στο έδαφός της.

Θυμίζουμε ότι τους τελευταίους μήνες, η Noble Energy αναβάθμισε τις διαθέσιμες ποσότητες αερίου στο Λεβιάθαν κατά 1 τρις. κ.π. και η Delek ανακοίνωσε ότι το κοίτασμα Καρίς υπολογίζεται ότι περιέχει 2 τρις. κ.π. αποθεμάτων, αυξάνοντας έτσι τα συνολικά αποθέματα του Ισραήλ. Ως εκ τούτου, αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι πλέον καθίσταται πιο εύκολη η απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέψει εξαγωγές σε σημαντικές ποσότητες και σε εύλογο χρόνο στο μέλλον. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν φαίνεται να έχει καταλήξει ακόμα σε μια συγκεκριμένη λύση, ενώ ο χρόνος κυλάει και οι πετρελαϊκές περιμένουν τις αποφάσεις αυτές για να προχωρήσουν με τις επενδύσεις τους στην ισραηλινή ΑΟΖ.
Η επιτροπή Τζέμαχ είχε προτείνει παλαιότερα να εξαχθεί το μισό αέριο των ισραηλινών κοιτασμάτων, αλλά απέναντί της έχει τους αντιρρησίες, οι οποίοι θέλουν να παραμείνει το αέριο για εσωτερική κατανάλωση, ώστε να καλύψει τις ανάγκες της χώρας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Στην πράξη, κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι τα αποθέματα που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι τώρα θα κάλυπταν τη ζήτηση στην εγχώρια αγορά για 5-10 χρόνια περισσότερα από ότι αν επιτρέπονταν οι εξαγωγές που προτείνει η επιτροπή.
Η διαφωνία μεταξύ των δύο πλευρών έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις στο Ισραήλ και οι ανακοινώσεις μεταξύ τους είναι συχνές, ενώ κατηγορούν η μια την άλλη για λανθασμένα στοιχεία και λάθος συμπεράσματα. Για παράδειγμα, αυτοί που αντιμάχονται τις εξαγωγές προειδοποιούν ότι θα οδηγήσουν σε άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου στο Ισραήλ, ενώ η Φράνκο αντιτείνει ότι δεν υπάρχει καμία σχέση ανάμεσα στα δύο αυτά θέματα. Σημειώνει, επίσης, ότι στην Αίγυπτο οι εξαγωγές περιορίστηκαν σημαντικά το 2008, ώστε να εξασφαλιστούν χαμηλές τιμές στην εγχώρια αγορά, αλλά εν τέλει αυτό δεν έγινε εφικτό επειδή δέχτηκαν πλήγμα οι επενδύσεις στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων.
Τέλος, σημειώνεται ότι η Μικάλ Φράνκο είχε μιλήσει πέρυσι στη χώρα μας ως εκπρόσωπος του υπουργείου Ενέργειας του Ισραήλ, κατά την διάρκεια ελληνο-ισραηλινού συνεδρίου, σχετικά με την ανάπτυξη των ΑΠΕ στις δύο χώρες.

Πηγή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube