Εύκολο θήραμα θεωρούν την Κύπρο τώρα οι Βρετανοί
Οι Αγγλοι ανέκαθεν ήταν εξαιρετικοί υποκριτές. Η χαρά όμως του αγγλικού
περιοδικού «Εκόνομιστ» για τις δυνατότητες νομιμοποίησης των
αποτελεσμάτων της εισβολής του Αττίλα στην Κύπρο πριν από σαράντα χρόνια
είναι τόσο μεγάλη που είναι αδύνατον να κρυφτεί.
Αποτυπώνεται ήδη στον
υπότιτλο κύριου άρθρου του: «Οι προοπτικές για την Κύπρο είναι τρομερά
κακές. Καιρός να ξανασκεφτεί γύρω από την επανένωση»!
Με κλασική
βρετανική χαιρεκακία παραθέτει τα στοιχεία που δικαιολογούν την εκτίμηση
του Λονδίνου ότι η καταβαράθρωση της κυπριακής οικονομίας και η
δυστυχία των Ελληνοκυπρίων, που αναπότρεπτα θα ακολουθήσει, συνιστούν…
χρυσή ευκαιρία για να τους επιβληθεί αυτή τη φορά το σχέδιο Ανάν σε
κάποια παραλλαγή του – ένα σχέδιο που το 2004 απέρριψαν τα τρία τέταρτα
των Ελληνοκυπρίων.
«Οι Κύπριοι αντιμετωπίζουν τη ζοφερή πραγματικότητα ότι, χάρη κυρίως στην κατάρρευση μεγάλου μέρους της χρηματοοικονομικής βιομηχανίας τους, το ΑΕΠ της Κύπρου θα πέσει φέτος κατά 15% και ακόμη 15% το 2014 και ίσως 5% επιπλέον το 2015. Πρόκειται για πτώση συγκρίσιμη με εκείνη του 1974-1975, αφότου ένα πραξικόπημα υποστηριζόμενο από την Ελλάδα ακολουθήθηκε από μια τουρκική εισβολή που οδήγησε στον διαμελισμό του νησιού σε ένα νότιο τμήμα ελεγχόμενο από τους Ελληνοκύπριους και ένα βόρειο ελεγχόμενο από τους Τουρκοκύπριους» γράφει το βρετανικό περιοδικό.
Στη συνέχεια αναφέρεται στα κοιτάσματα φυσικού αερίου και στον τουρισμό. Το εντυπωσιακό είναι ότι προσπαθεί και τους δύο αυτούς παράγοντες να τους εμφανίσει όχι ως δυνατότητες αυτοδύναμης ανάπτυξης των Ελληνοκυπρίων, αλλά ως τομείς που δήθεν καθιστούν σχεδόν υποχρεωτική την αποδοχή από τη Λευκωσία των… αποτελεσμάτων της τουρκικής εισβολής! Ακόμη περισσότερο, ως παράγοντες στενότερης πρόσδεσης της Κύπρου στην Τουρκία! «Ο καλύτερος τρόπος για να αξιοποιήσει η Κύπρος τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και τον τουρισμό όσο το δυνατόν πιο γρήγορα θα ήταν να επιδιορθώσει πρόχειρα την τεσσαρακονταετή διαίρεσή της» ισχυρίζεται με αυθαίρετο τρόπο και προχωράει ο «Εκόνομιστ» ακάθεκτος: «Αυτό που είναι καθαρό είναι ότι και στους δύο τομείς τα πράγματα θα είναι πολύ δυσκολότερα χωρίς διευθέτηση του Κυπριακού. Οχι μόνο επειδή η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι έχουν απαιτήσεις από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και θέλουν τμήμα των εισπράξεων, αλλά επίσης επειδή ο προφανής και φτηνότερος τρόπος εξαγωγής του φυσικού αερίου θα ήταν μέσω ενός νέου αγωγού προς την ίδια την Τουρκία»! Είναι πραγματικά εξωφρενικό! Οι Αγγλοι ουσιαστικά λένε στους Κύπριους ότι πρέπει το φυσικό τους αέριο να μην το προωθήσουν μέσω αγωγού προς την Ελλάδα ή να μην το υγροποιούν στο νησί και να το μεταφέρουν με πλοία στις αγορές της Ευρώπης, αλλά να το πάνε μέσω Τουρκίας για να κλείνει η Αγκυρα τη στρόφιγγα και να στραγγαλίζει την κυπριακή οικονομία όποτε θέλει να εκβιάσει τη Λευκωσία για κάτι!
Μεγαλοφυής… μπούρδα! Οι Αγγλοι όμως ξέρουν σε ποιον μπορούν να βασιστούν για να υλοποιηθεί αυτή η γραμμή. «Θα βοηθήσει επίσης η άφιξη ως προέδρου της Κύπρου του Νίκου Αναστασιάδη, καθώς ήταν ο μόνος Ελληνοκύπριος πολιτικός που ψήφισε υπέρ του σχεδίου Ανάν» αναφέρει το κύριο άρθρο του αγγλικού περιοδικού. Φυσικά, ο Αναστασιάδης δεν πρέπει να προβάλει απαιτήσεις διόρθωσης του σχεδίου Ανάν ώστε αυτή τη φορά να το αποδεχθούν οι Ελληνοκύπριοι, οι οποίοι το είχαν απορρίψει με το συντριπτικό ποσοστό του 76% το 2004. Οχι, το πρόβλημα κατά τους Αγγλους είναι ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου «είναι ένας σφοδρός εθνικιστής που δεν τρέφει αγάπη για το σχέδιο Ανάν».
Το ζήτημα αυτό όμως μπορεί να λυθεί, υπό κάποιες προϋποθέσεις. «Αν ο Αναστασιάδης μπορέσει να δείξει αρκετή διαπραγματευτική προσαρμοστικότητα, ο Ερογλου δύσκολα θα βρεθεί σε θέση να απορρίψει μια νέα διευθέτηση που θα προέλθει από το σχέδιο Ανάν» γράφει ο «Εκόνομιστ». Σε απλά ελληνικά δηλαδή οι Αγγλοι μάς λένε ότι αν ο Αναστασιάδης κάνει αρκετές πρόσθετες υποχωρήσεις προς τους Τούρκους από εκείνες που περιείχε το σχέδιο Ανάν του 2004 (το οποίο, ξαναλέμε, οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν με 76%), τότε δύσκολα θα απορρίψουν το σχέδιο οι Τουρκοκύπριοι! Πώς θα γίνει να το υπερψηφίσουν οι Ελληνοκύπριοι, αφού αυτό θα είναι ακόμη χειρότερο από εκείνο που απέρριψαν, ουδόλως απασχολεί τους Αγγλους! Θεωρείται δεδομένο! Προφανώς επειδή κατά το Λονδίνο οι… δούλοι κάνουν πάντα ό,τι τους διατάζουν τα αφεντικά τους! Ή μήπως επειδή τους δούλους δεν τους ρωτάει κανένας ποτέ; Μήπως δηλαδή δεν έχουν σκοπό καν οι Αγγλοι να υποβάλουν το υποθετικό νέο σχέδιο στους Ελληνοκύπριους; Γιατί οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι στο άρθρο του «Εκόνομιστ» είδαμε πολλά για τον Αναστασιάδη, αλλά τη λέξη «δημοψήφισμα» δεν την είδαμε πουθενά!
ΕΘΝΟΣ