S&P: Υποχώρησε ο άμεσος κίνδυνος χρεοκοπίας της Κύπρου
Λευκωσία: Σε σταθερές, από αρνητικές, αναθεώρησε την Τετάρτη τις προοπτικές της Κύπρου ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor`s, λόγω της άποψης του οίκου ότι έχει υποχωρήσει ο άμεσος κίνδυνος μιας χρεοκοπίας, καθώς πιστεύει ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα συμφωνήσει με τους όρους του πακέτου οικονομικής βοήθειας.
Ταυτόχρονα, ο διεθνής οίκος επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Κύπρου στο «CCC/C».
Σύμφωνα με τους S&P, η αναθεώρηση σε σταθερές των προοπτικών της κυπριακής οικονομίας αντανακλά την προσδοκία του οίκου ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα συμφωνήσει με τους όρους του προγράμματος οικονομικής βοήθειας της Τρόικας, ύψους €10 δισεκατομμυρίων ευρώ και ότι η πρώτη δόση του δανείου θα εκταμιευθεί εγκαίρως ούτως ώστε η κυβέρνηση να αποπληρώσει το ομόλογο που λήγει στις 4 Ιουνίου.
Ωστόσο, ο διεθνής οίκος εκφράζει την άποψη ότι οι οικονομικές προοπτικές της Κύπρου «παραμένουν δύσκολες στο εγγύς μέλλον», εκτιμώντας ότι η κυπριακή οικονομία θα συρρικνωθεί κατά περίπου 20% μεταξύ των ετών 2013 και 2016.
Αναφέρει επίσης ότι η αναμενόμενη σμίκρυνση του μεγέθους του δημόσιου τομέα και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, καθώς και του τραπεζικού συστήματος, θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες θέσεων εργασίας σε αυτούς τους τομείς, καθώς και στον τομέα των ακινήτων και του τουρισμού: Οι τομείς αυτοί αντιπροσωπεύουν πάνω από το 50% του κυπριακού ΑΕΠ, προσθέτει.
Οι S&P σημειώνουν ότι οι αδύναμες προοπτικές ανάπτυξης και απασχόλησης ενδέχεται να επιβαρύνουν τη δημόσια και πολιτική στήριξη σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης, ενώ εγείρονται, σύμφωνα με τον οίκο, ερωτήματα σε σχέση με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.
«Αντιλαμβανόμαστε ότι το δάνειο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και το ΔΝΤ θα δοθεί με χαμηλό επιτόκιο και θα είναι μακροπρόθεσμης διάρκειας», αναφέρει ο οίκος, σημειώνοντας ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι η Κύπρος θα παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (Ευρωζώνης).
Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τους S&P, φαίνεται πιθανό ότι η πρόσφατη επιβολή περιοριστικών μέτρων στη διακίνηση κεφαλαίων θα παραμείνει, σε κάποια μορφή, για να προστατεύσει τις κυπριακές τράπεζες από την αναζωπύρωση της εκροής καταθέσεων.
Ο διεθνής οίκος αναμένει διεύρυνση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών αρχικά πέρα του 10% του ΑΕΠ καθώς έχουν μειωθεί οι επιχειρηματικές και χρηματοοικονομικές εξαγωγές υπηρεσιών από τις αναμενόμενες ζημιές που θα υποστούν οι καταθέσεις των μη κατοίκων Κύπρου.
Φιλελεύθερος