Γενικά θέματα 27 Απριλίου 2013

Ηχηρά μηνύματα από τον ΥΠΕΞ της Κύπρου, κ. Κασουλίδη

Ηχηρά μηνύματα από τον ΥΠΕΞ της Κύπρου, κ. Κασουλίδη
ΤΗΣ ΦΑΝΟΥΛΑΣ ΑΡΓΥΡΟΥ

Καταπελτική ομιλία Ιωάννη Κασουλίδη στη Βουλή των Κοινοτήτων
Ξεχάστε Σχέδιο Ανάν, οι βάσεις υπάρχουν μόνο για στρατιωτικούς σκοπούς, το αέριο ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία, διαμήνυσε

Στην πρώτη ομιλία του το βράδυ της Τετάρτης, 24 Απριλίου 2013, στη Βουλή των Κοινοτήτων στο Λονδίνο, προς Βρετανούς Λόρδους, Βουλευτές και Ευρωβουλευτές, ο Υπ. Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Ιωάννης Κασουλίδης ήταν ξεκάθαρος ως προς τις θέσεις της κυβέρνησης Αναστασιάδη σε κύρια θέματα: Το σχέδιο Ανάν δεν επανέρχεται, οι βάσεις είναι μόνο για στρατιωτικούς σκοπούς, ένταξη της Κύπρου στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, ο φυσικός πλούτος ανήκει μόνον και αποκλειστικά στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Αφού ευχαρίστησε την Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία για τη διοργάνωση της συγκέντρωσης και εξέφρασε την ευχαρίστησή του για την ευκαιρία να απευθυνθεί προς ένα ιδιαίτερα αξιόλογο ακροατήριο, αναφέρθηκε κατ’ αρχήν στους ιστορικούς δεσμούς που διέπουν την Κύπρο και τη Βρετανία, έστω και αν αυτοί δεν υπήρξαν πάντοτε αρμονικοί.

Μία περίπτωση που ο δεσμός υπήρξε σημαντικός είναι η Συνθήκη Εγκαθίδρυσης, είπε, με την οποία υπήρξε η θεμελίωση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ανεξάρτητου, κυρίαρχου κράτους και μέλους των Ηνωμένων Εθνών, και η οποία κατοχυρώνει νομικά το διεθνές στάτους της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κυβέρνησής της, ως της μόνης νόμιμης κυβέρνησης στο νησί, άσχετα με οποιονδήποτε ισχυρισμό της Τουρκίας. Η ίδια Συνθήκη, τόνισε, καλύπτει και τις βρετανικές βάσεις, για αποκλειστικά στρατιωτικούς σκοπούς. «Μια πολύ πρόσφατη δήλωση της Βαρώνης Γουάρσι στη Βουλή των Λόρδων ήταν ξεκάθαρη για την ερμηνεία της παρουσίας των βάσεων γι’ αυτούς τους σκοπούς μόνο», τόνισε, για να προχωρήσει και να επισημάνει ότι, λόγω ακριβώς των ειδικών δικαιωμάτων μόνον που έχει το Ηνωμένο Βασίλειο στις περιοχές των βάσεων (για τους στρατιωτικούς σκοπούς των), αυτά δεν περιλαμβάνουν θέματα που άπτονται των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα οποία περιλαμβάνουν την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την Υφαλοκρηπίδα, σύμφωνα και με τον Νόμο των Θαλασσών.

Ο ορυκτός πλούτος ανήκει στην Κύπρο

Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι το Υπ. Εξωτερικών παρακολουθεί τις ερωτήσεις και απαντήσεις περί Κύπρου που υποβάλλονται στη Βουλή των Λόρδων σε σχέση με τις βάσεις και ειδικότερα τα χωρικά ύδατα πλησίον των ακτών των βάσεων, σε σχέση με το θέμα του φυσικού αερίου. Στις περισσότερες περιπτώσεις, είπε, οι θέσεις της βρετανικής κυβέρνησης ήσαν εναρμονισμένες με εκείνες της κυπριακής κυβέρνησης. Πρώτον, οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρου μπορούν να χρησιμοποιούνται μόνο για στρατιωτικούς σκοπούς και, δεύτερον, ο ορυκτός πλούτος της Κύπρου, τόσο χερσαία όσο και στα πέριξ ύδατα, ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία. «Και δεν χρειάζεται να πούμε ότι, αν και όταν χρειαστεί να ερευνήσουμε για αποθέματα στην περιοχή των βάσεων, αυτό θα γίνει από τις Αρχές της Δημοκρατίας, σύμφωνα με τις πρόνοιες της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης», πρόσθεσε.
Θεραπεία σοκ
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ανάληψη της εξουσίας από την κυβέρνηση Αναστασιάδη την 1η Μαρτίου 2013, σε μια πολύ κρίσιμη φάση της οικονομίας και επέκρινε την αντιμετώπιση της οποίας έτυχε η Κύπρος από το Γιούρογκρουπ, το οποίο όφειλε να είχε δώσει τουλάχιστον μια περίοδο τριών χρόνων στην Κύπρο να εφαρμόσει τις αναγκαίες αναπροσαρμογές. Τουναντίον, είπε, μας επιβλήθηκε θεραπεία σοκ. Όμως, είπε, οι Κύπριοι είναι εργατικοί και αποφασισμένοι να ξεπεράσουν τις δυσκολίες, όπως έκαναν και το 1974 μετά την τουρκική εισβολή, η οποία είχε καταστρέψει την οικονομία. Ανέφερε τα νέα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ανεργίας ως πρώτο μέτρο.
Ο κ. Κασουλίδης ευχαρίστησε, παράλληλα, τον Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας Γουίλιαμ Χέιγκ για τη σημαντική βοήθεια που προσέφερε η βρετανική κυβέρνηση, όταν της ζητήθηκε από την κυπριακή κυβέρνηση, και την άμεση αποστολή στην Κύπρο ομάδας ειδικών από το Υπ. Οικονομικών της Βρετανίας και την Τράπεζα της Αγγλίας, η συμβολή των οποίων υπήρξε σημαντική στην αναδιοργάνωση των τραπεζών.
Η Κύπρος, η οποία βρίσκεται σε έναν πολιτικά ευαίσθητο γεωγραφικά χώρο, αποτελεί μέρος του δυτικού συστήματος ασφάλειας, είπε ο κ. Κασουλίδης, και η ένταξή μας στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των στρατηγικών ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

Κυπριακό – Σχέδιο Ανάν
Αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι η Κυβέρνηση στοχεύει σε μια λύση το συντομότερο δυνατό, μέσω διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών. Όμως, υπογράμμισε, ο κόσμος αυτήν τη στιγμή περνά δύσκολες ώρες, τις χειρότερες από το 1974, και αυτό δεν μας επιτρέπει να προχωρήσουμε με νέο γύρο διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, προτού ξεκινήσουν τέτοιες, πρέπει να προηγηθεί καλή προετοιμασία, η μέχρι σήμερα «κυπριακής ιδιοκτησίας» βάση απέτυχε, χρειάζεται, επομένως, νέα βάση, υπέδειξε. Όπως, επίσης, σημείωσε, θα πρέπει αυτές να διεξαχθούν σε διαφορετικά επίπεδα, με τη συμμετοχή ειδικών αντιπροσώπων από τις δύο κοινότητες. Ταυτόχρονα, ο ΥΠΕΞ απέρριψε τους ισχυρισμούς Νταβούτογλου ότι, τώρα, με τον νέο Πρόεδρο, δημιουργείται νέο παράθυρο ευκαιρίας για λύση.
Η τουρκική κυβέρνηση ξεκάθαρα προσπαθεί να εκμεταλλευθεί την οικονομική κατάσταση. «Και για όσους τρέχουν να υιοθετήσουν τις τουρκικές θέσεις, λέγω ότι κάνουν λάθος προσέγγιση. Τέτοιες προσπάθειες προδίδουν τη διάθεση και εκμεταλλεύονται τις δυσκολίες της Κύπρου για να επιβάλουν απαράδεκτη λύση», τόνισε ο κ. Κασουλίδης.
«Οι Κύπριοι δεν έχουν τίποτα περισσότερο να χάσουν, και αναμένουμε από την Τουρκία και όλους όσοι την υποστηρίζουν να δείξουν κατανόηση, αποφεύγοντας την άσκηση αδικαιολόγητης πολιτικής πίεσης. Κανένας δεν αρνείται την πολιτική διάθεση του Προέδρου Αναστασιάδη για λύση, όμως, παράλληλα, κανένας, περιλαμβανομένου του Προέδρου, δεν μπορεί να αγνοεί ή να περιθωριοποιεί την απόφαση του λαού εναντίον του σχεδίου Ανάν το 2004», υπέδειξε.
Σημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube