Weather Icon
Γενικά θέματα 16 Απριλίου 2013

Μάλι: Αποχωρούν οι στρατιώτες του Τσαντ

Θεωρούνται οι πλέον ικανοί, μαζί με τους Γάλλους, για τη μάχη κατά των ισλαμιστών

Η αποχώρηση
των δυνάμεων του Τσαντ από το Μάλι πιθανόν να ανατρέπει τα γαλλικά
σχέδια για μια γρήγορη αποχώρηση από το έδαφος της δυτικοαφρικανικής
χώρας για τις γαλλικές δυνάμεις.

Την αποχώρηση των περίπου 2.000 στρατιωτών της χώρας του από το Μάλι ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Τσαντ, Ιντρίς Ντεμπί.

«Ο στρατός του Τσαντ δεν έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει τις ανταρτικές τακτικές οι οποίες χρησιμοποιούνται στο βόρειο Μάλι. Οι στρατιώτες μας θα επιστρέψουν στο Τσαντ. Η αποστολή τους ολοκληρώθηκε με επιτυχία», σημείωσε ο κ. Ντεμπί, όπως αναφέρει το πρακτορείο Associated Press.

Η αποχώρηση των δυνάμεων του Τσαντ από το Μάλι πιθανόν να ανατρέπει τα γαλλικά σχέδια για μια γρήγορη αποχώρηση από το έδαφος της δυτικοαφρικανικής χώρας για τις γαλλικές δυνάμεις.

Τα Ηνωμένα Έθνη εξετάζουν το ενδεχόμενο αποστολής δύναμης κυανοκράνων στο Μάλι και ο πρόεδρος του Τσαντ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο άνδρες του στρατού της χώρας του να επιστρέψουν στη γειτονική τους χώρα σαν μέλη δύναμης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Οι στρατιώτες του Τσαντ ενεπλάκησαν σε μερικές από τις πλέον σκληρές μάχες με τους ισλαμιστές, συνδεόμενους με το δίκτυο της Αλ Κάιντα αντάρτες.

Το γαλλικό σχέδιο για ψήφισμα στον ΟΗΕ, το οποίο το Παρίσι ευελπιστεί να έχει εγκριθεί μέχρι το τέλος Απριλίου, προβλέπει συγκρότηση ειρηνευτικής δύναμης 13.000 κυανόκρανων.

Θεωρείται ωστόσο ελάχιστα πιθανό μια τέτοια δύναμη να αναλάβει την τήρηση της τάξης στο Μάλι πριν την 1η Ιουλίου.

Στο Μάλι θα παραμείνουν, μετά την αποχώρηση των στρατιωτών του Τσαντ, περίπου 4.000 στρατιώτες άλλων αφρικανικών χωρών, συγκεκριμένα της Μπουρκίνα Φάσο, της Γκάνας, της Γουινέας, του Νίγηρα, της Νιγηρίας, της Σενεγάλης, του Τόγκο.

Τρεις στρατιώτες του Τσαντ έπεσαν θύματα βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας την περασμένη εβδομάδα στην πόλη Κίνταλ.

Ναυτεμπορική

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube