Weather Icon
Αυστραλία , Πρόσωπα 21 Απριλίου 2013

Αποφύγαμε την ύφεση με… ανάπτυξη

Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση θα λειτουργήσει σαν τείχος προστασίας της Ε.Ε., δηλώνει η Αυστραλή πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ

Συνέντευξη στον Αθανασιο Ελλις

Καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης, η Αυστραλία κατάφερε να αποφύγει την ύφεση έχοντας λάβει έγκαιρα μέτρα και υιοθετώντας αναπτυξιακή οικονομική πολιτική που απέτρεψε το κλείσιμο επιχειρήσεων και την αύξηση της ανεργίας, τονίζει σε συνέντευξή της στην «Κ» η πρωθυπουργός της χώρας, Τζούλια Γκίλαρντ, η οποία επισημαίνει ότι η Ευρωζώνη έχει την δυνατότητα να εφαρμόσει νέες αναπτυξιακές πολιτικές στους τομείς των επενδύσεων, των υποδομών και του εμπορίου, αλλά και να προωθήσει τη δημιουργία τραπεζικής και δημοσιονομικής ένωσης.

Η ηγέτις της δωδέκατης σε μέγεθος οικονομίας του κόσμου, η οποία το 2014 θα προεδρεύσει του G20, μιλάει για τους δεσμούς με την Ελλάδα, τον ρόλο του νεοϊδρυθέντος Ελληνοαυστραλιανού Συμβουλίου, αλλά και για το Κυπριακό και το θέμα των Σκοπίων, τα οποία χειρίζεται η Αυστραλία ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

– Πώς αποτιμάτε τον δρόμο της λιτότητας που ακολουθεί η Ευρωζώνη;

– Η άμεση προτεραιότητα για την Ευρώπη είναι να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας. Οταν βλέπεις ποσοστά ανεργίας στους νέους που φθάνουν έως και 60% στην Ελλάδα και την Ισπανία, βρίσκεσαι αντιμέτωπος με μια «χαμένη γενιά» που θα χρειαστούν χρόνια για να διορθωθεί. Γι’ αυτό η έμφαση πρέπει να δοθεί στις μεταρρυθμίσεις που προωθούν νέες δυνατότητες ανάπτυξης, στην ανάκαμψη του ιδιωτικού τομέα και στη μεγαλύτερη οικονομική και χρηματοπιστωτική ολοκλήρωση. Χρειάζεται να εφαρμοσθούν νέες αναπτυξιακές πολιτικές στους τομείς των επενδύσεων, των υποδομών, του εμπορίου. Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις θα αποδώσουν μόνο σε συνδυασμό με δεσμεύσεις για τη μείωση του χρέους. Για μερικές χώρες αυτό σημαίνει περισσότερη δημοσιονομική προσαρμογή βραχυπρόθεσμα. Για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση πρέπει να υπάρξει περισσότερη πρόοδος προς την υλοποίηση της τραπεζικής και δημοσιονομικής ένωσης και να λειτουργήσει το χρηματοπιστωτικό τείχος προστασίας της Ε.Ε. κατά της κρίσης.

– Πώς επηρέασε η παγκόσμια οικονομική κρίση τη χώρα σας;

– Η αδύναμη παγκόσμια οικονομία έχει προκαλέσει μείωση της ζήτησης για τις αυστραλιανές εξαγωγές, κατακόρυφη πτώση στις τιμές περιουσιακών στοιχείων και δυσχέρανε την πρόσβαση στο διεθνές κεφάλαιο. Αντιμέτωπη με αυτές τις προκλήσεις η κυβέρνηση του Εργατικού Κόμματος κινήθηκε αποφασιστικά, υιοθετώντας ένα επίκαιρο και ουσιαστικό πακέτο αναθέρμανσης της οικονομίας. Στήριξε το χρηματοπιστωτικό σύστημα και προέβη στις αναγκαίες ενέργειες ώστε να παραμείνουν οι επιχειρήσεις σε λειτουργία και να μη χάσουν οι άνθρωποι τη δουλειά τους. Σε συνδυασμό με την ανάλογη νομισματική δράση, την ευελιξία σε ό,τι αφορά την ισοτιμία του νομίσματος και τη διασύνδεση της Αυστραλίας με τις αναδυόμενες οικονομίες της Ασίας, πετύχαμε να είμαστε μία από τις ελάχιστες χώρες που δεν βυθίστηκε σε ύφεση. Η Αυστραλία έχει καταγράψει συνολική αύξηση του ΑΕΠ κατά 13% από το 2007.

– Εχετε το χαμηλότερο έλλειμμα μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών.

– Διαχειρισθήκαμε με τέτοιο τρόπο την οικονομία μας ώστε να έχουμε χαμηλό πληθωρισμό, χαμηλά επιτόκια, χαμηλή ανεργία, σταθερή ανάπτυξη, στέρεα δημοσιονομικά και αξιολόγηση ΑΑΑ. Οταν «χτύπησε» η παγκόσμια οικονομική κρίση, η αντίδρασή μας στο δημοσιονομικό πεδίο ήταν άμεση, προσωρινή και στοχευμένη. Αναθερμάναμε την οικονομία με χρηματοδότηση που συνεισέφερε περίπου 2% στο ΑΕΠ το 2009 και χωρίς την οποία θα είχαμε διολισθήσει και εμείς στην ύφεση. Στη συνέχεια, εφαρμόσαμε σαφείς δημοσιονομικές αρχές που στόχευαν στη μεσοπρόθεσμη επιστροφή σε μια ισορροπία χωρίς να θυσιαστούν η ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Εξισορροπήσαμε κάθε επιπλέον δολάριο χρηματοδότησης με στοχευμένες και υπεύθυνες περικοπές από τα μέσα του 2009.

– Τι σημαίνει η συμμετοχή της χώρας σας στο G20;

– Η παγκόσμια οικονομία βιώνει μια ταχεία μετάλλαξη. Το κέντρο της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας μετατοπίζεται προς Ανατολάς. Το G20 διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στη διαχείριση αυτής της μετάλλαξης. Θα αξιοποιήσουμε τη δική μας προεδρία του G20, το 2014, για να συνεχίσουμε την προώθηση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας και να προωθήσουμε τη μεταρρύθμιση διεθνών οργανισμών, όπως το ΔΝΤ, ώστε να είναι περισσότερο αντιπροσωπευτικοί της πραγματικότητας του 21ου αιώνα.

– Πώς θα περιγράφατε το επίπεδο των σχέσεων Ελλάδας – Αυστραλίας;

– Υπάρχει μία ουσιαστική σχέση η οποία βασίζεται στους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο λαών, στην κοινή τους ιστορία, στο εμπόριο και στις βαθιά εδραιωμένες δημοκρατικές αξίες. Οι δεσμοί αυτοί ενισχύθηκαν και από τη συμμετοχή των Αυστραλών στρατιωτών στην υπεράσπιση της Ελλάδας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εκατοντάδες χιλιάδες Αυστραλοί έχουν ρίζες στην Ελλάδα και είναι δικαίως υπερήφανοι για την κληρονομιά τους. Η ελληνοαυστραλιανή κοινότητα συμμετέχει σε όλες τις πτυχές της ζωής στην Αυστραλία από τότε που οι πρώτοι μετανάστες έφτασαν στη χώρα μας στα μέσα του 19ου αιώνα και εκπροσωπείται επάξια στις τέχνες, στην πολιτική και σε άλλους τομείς της κοινωνίας. Η συμβολή Αυστραλών με ελληνική καταγωγή στη διαμόρφωση της εθνικής μας ταυτότητας και των αξιών μας είναι ανεκτίμητης αξίας.

Μια περήφανη συνιστώσα
– Πώς μπορεί να συνεισφέρει το νεοϊδρυθέν Ελληνοαυστραλιανό Επιχειρηματικό Συμβούλιο;

– Η ελληνική κοινότητα είναι μια περήφανη συνιστώσα της αυστραλιανής κοινωνίας και καθώς και εγώ προέρχομαι από τη Μελβούρνη –την τρίτη μεγαλύτερη πόλη μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη στη χρήση της ελληνικής γλώσσας– γνωρίζω πλήρως τη συμβολή της. Η κοινότητα αυτή μπορεί να λειτουργήσει σαν γέφυρα που θα στηρίξει ισχυρότερους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο, που θα είναι προς κοινό μας όφελος. Το Συμβούλιο μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη επιχειρήσεων που αναζητούν ευκαιρίες σε κλάδους όπως η ναυτιλία, η ενέργεια και οι φυσικοί πόροι, οι υποδομές, ο τουρισμός, τα τρόφιμα και οι υπηρεσίες.

– Εχει αυξηθεί η μετανάστευση Ελλήνων προς την Αυστραλία;

– Δεν έχει σημειωθεί σημαντική αλλαγή. Το πρόγραμμα εξειδικευμένης μετανάστευσης της Αυστραλίας είναι ανοιχτό για άτομα όλων των εθνικοτήτων, εφόσον διαθέτουν τα προσόντα και τις δεξιότητες σε ζήτηση στην Αυστραλία. Είμαστε ένα έθνος μεταναστών – ως μετανάστες έφτασαν εδώ και οι δικοί μου γονείς. Οι σχέσεις μας σφυρηλατήθηκαν από τη μοναδική συνεισφορά της μετανάστευσης στην κοινωνία της Αυστραλίας και τη δύναμη των ανθρωπίνων δεσμών, στους οποίους η ελληνική κοινότητα συνέβαλε σημαντικά.

Για το Κυπριακό και το θέμα της ΠΓΔΜ
– Ως μέλος του Συμβ. Ασφαλείας βλέπετε προοπτικές λύσης του Κυπριακού και του ζητήματος της «ονομασίας» της ΠΓΔΜ;

– Η Αυστραλία έχει επιδείξει μακρά και συνεχιζόμενη δέσμευση στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού και υποστηρίζει το έργο του γ.γ. του ΟΗΕ και άλλων για μια δίκαιη και μόνιμη συμφωνία. Η προσέγγιση της Αυστραλίας ως μέλους του Σ.Α. του ΟΗΕ αντικατοπτρίζει την εν λόγω δέσμευση. Η Αυστραλία διαδραμάτισε εποικοδομητικό ρόλο στην ανανέωση της εντολής για την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο τον Ιανουάριο. Η χώρα μας κατατάσσεται στην πρώτη θέση διεθνώς σε ό,τι αφορά τη μακροβιότερη συνεχή συνεισφορά στην αποστολή.

Σε ότι αφορά την ΠΓΔΜ, η Αυστραλία συνεχίζει να υποστηρίζει και να ενθαρρύνει τα εμπλεκόμενα μέρη να επιλύσουν τις διαφορές τους και στηρίζει τη διαμεσολάβηση του κ. Νίμιτς. Η Αυστραλία ακολουθεί την πρακτική του ΟΗΕ στη χρήση του όρου «ΠΓΔΜ», ως προσωρινό μέτρο, μέχρι την επίλυση του θέματος μεταξύ των εμπλεκομένων μερών.

– Η αυστραλιανή εταιρεία «Γούντσαϊντ» υπέγραψε αρχική συμφωνία με το Ισραήλ για την υγροποίηση αερίου και τη στρατηγική μάρκετινγκ στις μελλοντικές εξαγωγές. Υπάρχει πιθανότητα για παρόμοιο ενδιαφέρον για τη μεταφορά των πιθανολογούμενων αποθεμάτων αερίου Ελλάδας και Κύπρου;

– Μέσα από πολύ σκληρή δουλειά και αφοσίωση καταφέραμε να οικοδομήσουμε έναν εξαιρετικά ικανό και εξειδικευμένο κλάδο πετρελαίου και αερίου στην Αυστραλία. Οποιαδήποτε χώρα επιθυμεί να αναπτύξει τα αποθέματα αερίου της ή τις δυνατότητες υγροποίησής του είναι ευπρόσδεκτη να συνομιλήσει με αυστραλιανές εταιρείες που διαθέτουν εμπειρία στον κλάδο, συμπεριλαμβανομένης και της «Γούντσαϊντ».

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube