Weather Icon
Γενικά θέματα 14 Απριλίου 2013

Κέρι για Β. Κορέα: «Θα διεπράττε τεράστιο λάθος»

Επιμέλεια Παναγιώτης Γρηγορίου

Αυστηρή υπόδειξη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ προς τον ηγέτη της Β. Κορέας – «Η ελπίδα μας είναι ότι θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στις συνομιλίες», δήλωσε ο ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Σεούλ
ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ κατάσκοπος του Πενταγώνου συμπεραίνει ότι οι απειλές της Β. Κορέας είναι σοβαρές
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν θα διέπραττε «ένα τεράστιο λάθος» εάν προχωρούσε στην εκτόξευση ενός πυραύλου, δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Σεούλ.

«Αυτό θα είναι ένα τεράστιο σφάλμα γι’ αυτόν καθώς θα απομονώσει ακόμη περισσότερο τη χώρα του», είπε ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι η πολεμοχαρής ρητορική που χρησιμοποιεί η Πιονγκγιάνγκ είναι «απαράδεκτη». «Ο Κιμ Γιονγκ Ουν χρειάζεται να καταλάβει, όπως νομίζω ότι συμβαίνει πιθανόν, ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα μιας σύγκρουσης», είπε ο Κέρι αναφερόμενος στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας μετά από μια συνάντησή του με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του στη Σεούλ. «Η ελπίδα μας είναι ότι θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στις συνομιλίες». Ο Κέρι πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα διέταξε την αναβολή ορισμένων ασκήσεων, και πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον προσπάθησε να αποκλιμακώσει τη ρητορική που χρησιμοποιεί.

Διαψεύδουν για στρατεύματα
Δεν υπάρχει συγκέντρωση κινεζικών στρατευμάτων στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα, μετέδωσε χθες το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα μετά την αύξηση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο. “Οι πληροφορίες είναι αναληθείς”, δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο, αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας, ο οποίος δεν κατονομάζεται, απαντώντας στις σχετικές πληροφορίες που μεταδίδονται στο εξωτερικό. “Η Κίνα παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις στην κορεατική χερσόνησο και ήταν πάντα προσηλωμένη στη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στη βορειοανατολική Ασία”, τόνισε ο ίδιος εκπρόσωπος. Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι κάλεσαν χθες την Κίνα να χρησιμοποιήσει την επιρροή της για να σταματήσει τις “αποσταθεροποιητικές” ενέργειες της Βόρειας Κορέας, τονίζοντας ότι διακυβεύονται τα τοπικά και διεθνή συμφέροντα.
«Πυρηνική κεφαλή σε βαλλιστικό πύραυλο»
Αναταραχή προκάλεσαν χθες οι δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων -που βασίστηκαν στις πληροφορίες κατασκόπου του Πενταγώνου- ότι η Βόρειος Κορέα έχει τη δυνατότητα τοποθέτησης πυρηνικής κεφαλής σε βαλλιστικό πύραυλο. «Ανακριβείς» έσπευσε να χαρακτηρίσει τις πληροφορίες εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ενώ η Σεούλ εκτιμά ότι η Πιονγκγιάνγκ δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει πυραύλους στους οποίους μπορεί να ενσωματωθεί πυρηνική κεφαλή. «Η στρατιωτική μας εκτίμηση είναι ότι η Βόρειος Κορέα δεν έχει ακόμα καταφέρει να δημιουργήσει μια μικρογραφία», είπε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Κιμ Μιν-σέοκ. «Η Βόρειος Κορέα έχει διεξαγάγει τρεις πυρηνικές δοκιμές, αλλά υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με το αν έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια πυρηνική κεφαλή μικρού μεγέθους, η οποία θα μπορούσε να τοποθετηθεί σε πύραυλο», είπε.
Σύμφωνα με νέα μελέτη που πραγματοποίησε η Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας, φαίνεται ότι είναι η πρώτη φορά που κατάσκοπος του Πενταγώνου καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η κατάσταση γύρω από τις απειλές της Βορείου Κορέας είναι ιδιαίτερα σοβαρή. Απαντώντας στη μελέτη της Υπηρεσίας Πληροφοριών Άμυνας, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζoρτζ Λιτλ, δήλωσε κατηγορηματικά ότι «θα ήταν ανακριβές να αφήσουμε να εννοηθεί ότι το καθεστώς της Βόρειας Κορέας έχει πλήρως πραγματοποιήσει ελέγχους, δοκιμές ή επιδείξεις των δυνατοτήτων που αναφέρονται στη μελέτη»
.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube