Weather Icon
Γενικά θέματα 17 Μαρτίου 2013

Δηλώσεις ΥΠΕΞ Δ. Αβραμόπουλου και ΥΠΕΞ Αρμενίας E. Nalbandian

Δηλώσεις ΥΠΕΞ Δ. Αβραμόπουλου και ΥΠΕΞ Αρμενίας E. Nalbandian
Δηλώσεις ΥΠΕΞ Δ. Αβραμόπουλου και ΥΠΕΞ Αρμενίας E. NalbandianΔ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Με μεγάλη, πράγματι, χαρά καλωσορίζω σήμερα στην Αθήνα, εδώ στο Υπουργείο Εξωτερικών, τον Υπουργό Εξωτερικών της φίλης χώρας Αρμενίας τον κύριο Edward Nalbandian. Πρόκειται για μία επίσκεψη, η οποία επιβεβαιώνει τις εξαιρετικές σχέσεις που διατηρούν οι δύο χώρες μεταξύ τους και ανοίγει νέους δρόμους για την ενίσχυση της συνεργασίας μας, τόσο σε διμερές όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.
Όπως είναι γνωστόν, οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αρμενία ανάγονται σε αιώνες κοινής ιστορικής διαδρομής και συνεχίζονται σήμερα σε στέρεες βάσεις, βάσεις ειλικρινούς φιλίας, αμοιβαίου σεβασμού και εκτίμησης, καθώς και βαθιάς κατανόησης μεταξύ των δύο λαών μας.
Είναι, λοιπόν, φυσικό να αισθανόμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για την ύπαρξη μιας ισχυρής αρμενικής κοινότητας στην Ελλάδα, που αποτελεί υπόδειγμα εθνικής προσφοράς και διακρίνεται για την κοινωνική καταξίωση των μελών της.

Με το φίλο Υπουργό, κύριο Nalbandian, είχαμε έναν ειλικρινή και εκτενή διάλογο, επάνω σε πολλά ζητήματα διμερούς, περιφερειακού, αλλά και διεθνούς ενδιαφέροντος.

Ενημέρωσα τον Υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και για τα τεκταινόμενα στην ευρύτερη γειτονιά μας.

Το υφιστάμενο επίπεδο συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες μας είναι εξαιρετικό. Πάντα, βέβαια, υπάρχει περαιτέρω περιθώριο για βελτίωση και αυτόν τον σκοπό έχει η σημερινή επίσκεψη του κυρίου Nalbandian στην Ελλάδα.

Στο πνεύμα αυτό, της αναβάθμισης και ενίσχυσης των σχέσεων των δύο χωρών, αποφασίσαμε να προετοιμάσουμε ένα Διακυβερνητικό Συμβούλιο, το οποίο μπορεί να λάβει χώρα περί το μήνα Οκτώβριο, και που θα είναι μία ακόμα ευκαιρία για να επικαιροποιήσουμε και να ανανεώσουμε τις ήδη υπάρχουσες συμφωνίες και να υπογράψουμε καινούριες.

Η χώρα μας, η Ελλάδα, ως παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου, έχει διαρκές ενδιαφέρον για την εμπέδωση της σταθερότητας και για τη γενικότερη ανάπτυξη των χωρών της περιοχής.

Συμφωνήσαμε ότι η οικονομική συνεργασία Ελλάδας-Αρμενίας πρέπει να αντανακλά το εξαιρετικό επίπεδο της πολιτικής μας συνεργασίας και αποφασίσαμε να εξετάσουμε άμεσα τρόπους ενίσχυσης και διεύρυνσης της συνεργασίας αυτής.

Σε ό,τι αφορά στις σχέσεις Αρμενίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκφράσαμε την ικανοποίηση της Ελλάδος για την πρόοδο που έχει σημειωθεί σχετικά με την Προωθημένη και Περιεκτική Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου.

Η Ελλάδα στηρίζει τη σύσφιξη των σχέσεων της Αρμενίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με την προοπτική αυτή, ευελπιστούμε οι συμφωνίες αυτές να μονογραφηθούν το Νοέμβριο στο Βίλνιους, στο πλαίσιο της 3ης Συνόδου Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης.

Προκειμένου να υποστηριχθεί η περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων της Αρμενίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ενόψει της Ελληνικής Προεδρίας, το πρώτο εξάμηνο του 2014, υπογράψαμε σήμερα ένα Μνημόνιο Κατανόησης, το οποίο θέτει τη βάση για την έναρξη συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένα μνημόνιο συνεργασίας, που εγκαινιάζει μία νέα σελίδα στις σχέσεις μας, με κέντρο βάρους την Ευρωπαϊκή Ένωση, και προβλέπει την εκπόνηση προγραμμάτων κατάρτισης και συνεργασίας της κοινωνίας των πολιτών και των ακαδημαϊκών φορέων.

Θα ήθελα και πάλι να καλωσορίσω για ακόμη μία φορά τον Υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας και φίλο κύριο Nalbandian στην Αθήνα, να του ευχηθώ καλή παραμονή και καλή επιτυχία στην αποστολή του. Προς όφελος, πάντοτε, του αρμενικού λαού, της ειρήνης, της σταθερότητας, της συνεργασίας και της ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να τον ευχαριστήσω για την πρόσκλησή του να επισκεφθώ το Ερεβάν, την οποία και αποδέχομαι και η οποία θα πραγματοποιηθεί σύντομα.

Ε. NELBADIAN: Αγαπητέ συνάδελφε, αγαπητοί φίλοι, θα ήθελα μόνο να προσθέσω δύο λόγια σε αυτά που ειπώθηκαν προηγουμένως.

Πρώτα από όλα, σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την πρόσκληση και για την πολύ θερμή φιλοξενία που μου επιφυλάξατε, η οποία αντικατοπτρίζει τις πολύ ισχυρές και προνομιακές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας.

Πριν τη συνάντησή μου με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, είχα την τιμή να συναντηθώ με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας καθώς και με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου και την Ομάδα Φιλίας. Και σήμερα θα έχω επίσης την ευκαιρία να συναντηθώ με εκπροσώπους της αρμενικής κοινότητας.

Με αυτή την ευκαιρία συζητήσαμε με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο μια σειρά ζητημάτων, ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος. Μιλήσαμε για τις διάφορες μορφές της συνεργασίας μας, όπως για παράδειγμα για τη συνεργασία μας στο πλαίσιο των διάφορων διεθνών οργανισμών.

Ειδικότερα, συζητήσαμε για τη συνεργασία μας στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης, του οποίου η Αρμενία ασκεί, από τον προσεχή Μάιο και για έξι μήνες, την Προεδρία, αλλά και για τη συνεργασία μας στο πλαίσιο άλλων διεθνών οργανισμών. Συζητήσαμε για τη συνεργασία μεταξύ Αρμενίας και ΕΕ και ειδικότερα στο πλαίσιο της επικείμενης Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ το 2014.

Αναφερθήκαμε σε διάφορα περιφερειακά ζητήματα. Ενημέρωσα τον συνάδελφό μου, Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά την ειρηνευτική διαδικασία, τη διαπραγματευτική διαδικασία για την επίλυση της διένεξης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Και τον ενημέρωσα επίσης για τις προσπάθειες που καταβάλλουμε, σε συνεργασία με τις άλλες συμπροεδρεύσουσες χώρες, προκειμένου να επιτύχουμε την αποκλειστικά ειρηνική διευθέτηση της διαμάχης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Συζητήσαμε, επίσης, για το ενδεχόμενο πραγματοποίησης νέων συναντήσεων σε διάφορα επίπεδα. Επίσης, απευθύναμε προσκλήσεις σε Έλληνες αξιωματούχους προκειμένου να επισκεφθούν την Αρμενία.

Αγαπητέ φίλε Δημήτρη, θα είναι μεγάλη μου χαρά να σε υποδεχτώ στην Αρμενία. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ερώτηση αφορά τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών. Όπως είναι γνωστό, έχουμε πάρα πολύ καλές σχέσεις με την Αρμενία και στους Διεθνείς Οργανισμούς και στις διμερείς μας σχέσεις. Την ίδια ώρα έχουμε και πολύ καλές σχέσεις, και ιδιαίτερα πολύ καλή συνεργασία στα ενεργειακά, με το Αζερμπαϊτζάν. Θα ήθελα το σχόλιό σας, πώς βλέπετε τις σχέσεις μας με τις δύο αυτές χώρες;

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήταν λάθος μία ερμηνεία ότι η ανάπτυξη μιας συνεργασίας με το Αζερμπαϊτζάν έχει αντίκτυπο στις θέσεις μας απέναντι στην Αρμενία, με την οποία επαναλαμβάνω, το είπα και στην αρχή, μας δένουν ισχυροί, σταθεροί, ιστορικοί δεσμοί.

Στην εποχή μας, όλες αυτές οι θεωρήσεις και τα παιχνίδια μηδενικού αθροίσματος, όπου το κέρδος ενός εκάστου στρεφόταν απαραίτητα σε βάρος κάποιου άλλου, ανήκουν οριστικά στο παρελθόν.

Η δυναμική ανάπτυξη πολύπλευρων πράγματι σχέσεων με το Αζερμπαϊτζάν, όχι μονάχα στον ενεργειακό τομέα, δεν μπορεί ποτέ να μειώσει την αξία ή να θέσει σε κίνδυνο τις άριστες σχέσεις που διατηρούμε με την φίλη Αρμενία.

Είναι γνωστό ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι μία φιλειρηνική πολιτική, είναι μία πολιτική που υπηρετεί τις αρχές της σταθερότητας, της συνεργασίας και της ειρήνης και οι όποιες συνεργασίες αναπτύσσουμε τίθενται στην υπηρεσία αυτών των αρχών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτός ο εποικοδομητικός θετικός ρόλος της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή έχει τύχει της αναγνώρισης της διεθνούς κοινότητας. Οι πρωτοβουλίες μας αποσκοπούν στο να εμπεδωθεί η φιλία, η ειρήνη και η συνεργασία, αλλά και να εμπεδωθεί η αρχή της καλής γειτονίας στην ευρύτερη περιοχή μας, και αυτό προς όφελος των λαών μας, προς όφελος του αρμενικού λαού, του ελληνικού λαού, της ειρήνης, της σταθερότητας, της συνεργασίας και της ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube