Weather Icon

Επιμένει για τις άδειες ερευνών σε Ρόδο, Καστελόριζο

ΑΓΚΥΡΑ
Λίγες μόνο ημέρες μετά την πραγματοποίηση της συνάντησης Σαμαρά – Ερντογάν, η Τουρκία και με επίσημο τρόπο, καταθέτοντας ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ, επιμένει να κρατά ανοικτή τη στρόφιγγα της έντασης στο Αιγαίο, επιμένοντας ότι οι άδειες ερευνών που έχει παραχωρήσει νότια του Καστελόριζου και νοτιοανατολικά της Ρόδου ανήκουν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.
Η τουρκική ρηματική διακοίνωση, η οποία δεν έχει ακόμη κυκλοφορήσει ως έγγραφο του ΟΗΕ, είχε προαναγγελθεί μετά την κατάθεση αντίστοιχης ρηματικής διακοίνωσης από τον Δ. Αβραμόπουλο στις 20 Φεβρουαρίου στον ΟΗΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία αμφισβητεί πλήρως το δικαίωμα των νησιών να έχουν θαλάσσιες ζώνες πέραν των χωρικών υδάτων τους (επικαλούμενη μάλιστα επιλεκτικά και τη διεθνή νομολογία), υποστηρίζει ότι στο Αιγαίο υπάρχουν «ειδικές συνθήκες» σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των αρχών του διεθνούς δικαίου και ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι ότι αμφισβητείται και η γνωστή ως τροπολογία Μανιάτη, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα δηλώνει ότι εφόσον δεν υπάρχει συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών, ισχύει η αρχή της μέσης γραμμής.

Αντίδραση
Η τουρκική ρηματική διακοίνωση αναφέρει ότι οι περιοχές για τις οποίες έχουν ανατεθεί οι άδειες ερευνών με την απόφαση του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου, βρίσκονται εκτός των χωρικών υδάτων των ελληνικών νησιών και συνεπώς ανήκουν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.
Το υπουργείο Εξωτερικών σε μια πρώτη αντίδραση, μόλις έγινε γνωστή η κατάθεση της τουρκικής ρηματικής διακοίνωσης στον ΟΗΕ, επεσήμανε ότι η αμφισβήτηση του δικαιώματος των ελληνικών νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ παραβιάζει το άρθρο 121 της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας, «το οποίο σύμφωνα με τη διεθνή νομολογία έχει εθιμικό, άρα υποχρεωτικό, χαρακτήρα που δεσμεύει όλες τις χώρες της Διεθνούς Κοινότητας». Η Αθήνα πάντως προειδοποιεί ότι θα «διασφαλίσει όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, όπως αυτά απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο».
ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube