Weather Icon

Η Τουρκία «ζεσταίνει» μηχανές για έρευνες στο Αιγαίο

ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν

Τις προθέσεις της Τουρκίας επιχειρεί να ανιχνεύσει η Αθήνα λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών Α. Σαμαρά και Τ. Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη και ενώ η Τουρκία «ζεσταίνει» τις μηχανές δύο ερευνητικών σκαφών για έρευνες στο Αιγαίο.
Το γνωστό Πίρι Ρέις πραγματοποίησε ωκεανογραφικές έρευνες στον κόλπο της Σμύρνης στο διάστημα 5-9 Μαρτίου, αλλά το πιο ανησυχητικό σημάδι ήταν η αναγγελία ερευνών εκτός των τουρκικών χωρικών υδάτων σε περιοχές νότια της Σαμοθράκης και δυτικά του Αϊ-Στράτη.
Σύμφωνα με την τουρκική Navtex 168/13, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος TCG Cubuklu θα πραγματοποιήσει ωκεανογραφικές έρευνες από 13 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου σε περιοχές και εκτός των τουρκικών χωρικών υδάτων. Δύο από τις συντεταγμένες που έχουν δώσει οι τουρκικές αρχές αφορούν περιοχές μεταξύ Σαμοθράκης και Ιμβρου και μεταξύ Λέσβου και Αϊ-Στράτη.
Η Αθήνα παρακολουθεί προσεκτικά τις κινήσεις της Τουρκίας, καθώς παραδοσιακά την άνοιξη βγάζει στο Αιγαίο τα ερευνητικά σκάφη της και με τον σχεδιασμό των ερευνών αυτών αποκρυπτογραφούνται οι διαθέσεις της έναντι της Ελλάδας.
Το νέο απόκτημα
Οι δύο αυτές πρώτες έρευνες δεν εμπνέουν προς το παρόν ανησυχία, αλλά το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στο νέο απόκτημα της Τουρκίας, το υπερσύγχρονο ερευνητικό σκάφος που αγόρασε έναντι 130 εκατομμυρίων ευρώ και έχει μετονομάσει ήδη σε Barbaros Hayeddin Pasa.
Το σκάφος έχει ανακοινωθεί ότι θα σταλεί για έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα και κατόπιν στη Μεσόγειο. Αγοράστηκε από την εταιρεία Polarcus με έδρα το Ντουμπάι, έχει την τεχνική δυνατότητα να πραγματοποιήσει έρευνες στις περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, για τις οποίες έχει εκδώσει άδειες η τουρκική κυβέρνηση, σε αντίθεση με το Πίρι Ρέις, που αντιμετωπίζει σοβαρά τεχνικά προβλήματα.
Η κινητικότητα, σημειώνεται ενώ η Τουρκία με τη ρηματική διακοίνωσή της στον ΟΗΕ έχει αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία σε μεγάλες περιοχές της υφαλοκρηπίδας και έχει επιμείνει ότι οι άδειες ερευνών που έχει εκδώσει νότια του Καστελόριζου και νοτιοανατολικά της Ρόδου ισχύουν.
ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube