Μόνο όλοι μαζί μπορούμε
Ταξχος ε.α., Διεθνολόγος
Ο υπέρτατος θεσμός παροχής εθνικής ασφάλειας είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ). Αυτές είναι που θα υπερασπιστούν την εθνική μας κυριαρχία και θα αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας της χώρας μας.
Και αυτό όπως είναι φυσικό είναι ρητά καταγεγραμμένο στο Σύνταγμά μας. Σύμφωνα με το Άρθρο 36 ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κηρύσσει τον πόλεμο, τον οποίο διεξάγουν οι ΕΔ σύμφωνα με τους νόμους του κράτους. Επίσης με το Άρθρο 48 τίθεται σε ισχύ ο Νόμος 566/1977, Περί Καταστάσεως Πολιορκίας, σύμφωνα με τον οποίο «Αι εξουσίαι των πολιτικών αρχών αι αναγόμεναι εις την προστασίαν της ασφαλείας του Κράτους, την τήρησιν της τάξεως και την αστυνομίαν αναλαμβάνονται και ασκούνται υπό της στρατιωτικής αρχής καθ’ ο μέτρον ήθελε θεωρηθή υπό ταύτης αναγκαίον».
Από τα παραπάνω μπορεί κανείς με ευκολία να συμπεράνει ότι η ελληνική πολιτεία για να είναι ασφαλής, οφείλει να διατηρεί συνεχώς αξιόμαχες ΕΔ. Ποιος είναι όμως ο βασικός πυλώνας του αξιόμαχου των ΕΔ; Φυσικά ο ανθρώπινος παράγοντας, δηλαδή το προσωπικό των ΕΔ. Και εδώ είναι που τίθεται ένα καίριο ερώτημα: Γιατί η πολιτεία αδικεί καταφανώς τη «ραχοκοκαλιά» του προσωπικού των ΕΔ που είναι οι Αξιωματικοί, οι Υπαξιωματικοί και το υπόλοιπο μόνιμο προσωπικό τους. Γιατί επιδιώκει να μειωθεί το ηθικό του παραπάνω προσωπικού με συνέπεια τη πτώση του αξιόμαχου των ΕΔ και κατά συνέπεια τη μείωση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρα μας; Οι μόνοι που μπορούν να δώσουν απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των ΕΔ. Ενδεχομένως αυτοί να γνωρίζουν κάτι το οποίο εγώ αγνοώ. Τους εκλιπαρώ όμως να με κάνουν και εμένα κάποτε κοινωνό αυτής της σημαντικής πληροφορίας.
Ουδείς αμφιβάλει ότι η πατρίδα μας περνάει μια κρίση και ότι οι επιβαλλόμενες περικοπές στις οικονομικές απολαβές όλων των Ελλήνων θα πρέπει να είναι δίκαια κατανεμημένες. Όμως στην περίπτωση των περικοπών των στρατιωτικών υπάρχει σαφώς μια κατάφορη αδικία που δεν είναι του παρόντος να την αναλύσω. Γιαυτό το λόγο όλες μαζί οι ενώσεις των απόστρατων Αξιωματικών αποφάσισαν να γνωστοποιήσουν στον ελληνικό λαό και στην πολιτική μας ηγεσία του τόπου την παραπάνω αδικία με μια δυναμική ενέργεια, ήτοι την οργάνωση εκδήλωσης διαμαρτυρίας το Σάββατο 9-3-2013 και ώρα 16:00 στη Πλατεία Κλαυθμώνος, με τη συμμετοχή εν ενεργεία και εν αποστρατεία συναδέλφων μετά των οικογενειών τους. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή και θα επιδοθεί ψήφισμα στο Πρόεδρο της Βουλής και τους Αρχηγούς Κομμάτων.
Μετά τη κοινοποίηση της παραπάνω απόφασης των ενώσεων έχει ξεκινήσει ένας διάλογος μεταξύ των αποστράτων και όχι μόνον, για την ωφελιμότητα της προγραμματισμένης συγκέντρωσης. Στα πλαίσια αυτά θεωρώ σκόπιμο να δημοσιοποιήσω και την δική μου άποψη.
Η δική μου θέση έχει ως βάση το αξίωμα: ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΠΟΤΕ ΝΙΚΗΜΕΝΟΙ. Εκτιμώ ότι το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να διαφυλαχθεί, έναντι κάθε τιμήματος αυτή τη στιγμή είναι η ενότητά μας. Αυτό φυσικά είναι αδύνατο να το επιτύχουμε σε απόλυτους αριθμούς, αλλά πρέπει να προσπαθήσουμε να επιτύχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα. Είναι φυσικό να υπάρχουν δυσκολίες στη χάραξη μιας υπερκομματικής «κοινής γραμμής δράσης» σε ένα σύνολο ανθρώπων που ανήκουν σε διάφορες πολιτικές παρατάξεις. Η ενότητά μας όμως, εκτός του ότι θα επιφέρει σίγουρα θετικά αποτελέσματα στις άδικες πρόσθετες οικονομικές επιβαρύνσεις που υφιστάμεθα, θα ενισχύσει και την αποτρεπτική ισχύ της χώρας μας, στέλνοντας το σχετικό μήνυμα προς όσους επιβουλεύονται την εθνική μας κυριαρχία.
Δυστυχώς η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία του στρατού μας απέτυχε να προφυλάξει τη δίκαιη κατανομή των οικονομικών βαρών στα εν ενεργεία (ε.ε.) και στα εν αποστρατεία (ε.α.) στελέχη των ΕΔ. Δεν είναι όμως η στιγμή κατάλληλη για την κατά τα άλλα επιβαλλόμενη γόνιμη κριτική. Όλοι θα κριθούμε την κατάλληλη στιγμή και ίσως οι ερινύες να αποτελέσουν τον καλύτερο τιμωρό όλων όσων δεν τήρησαν τον όρκο τιμής προς τους συναδέλφους τους.
Η πάγια προσωπική μου θέση είναι ότι το πρόβλημα της πατρίδος μας δεν είναι οικονομικό, αλλά βαθειά κοινωνικοπολιτικό και κάθε αγώνας έχει τα χαρακτηριστικά του πολιτικού αγώνα. Το πρόβλημά μας δεν θα λυθεί εάν αποκατασταθούν απλά και μόνο οι οικονομικού χαρακτήρα αδικίες εις βάρος μας. Γιαυτό, εκτός από τη δημοσιοποίηση των αδικιών που έχουμε υποστεί από τα κυβερνητικά οικονομικά μέτρα και το αίτημα για την άρση αυτών, στη συγκέντρωση αυτή θα πρέπει να καταδειχθεί ηχηρά ότι το πρόβλημα της πατρίδος μας είναι πολιτικό. Τα βλέμματα όλων θα είναι στραμμένα επάνω μας και οι εχθροί μας θα αναμένουν στη γωνία για να μας αποδώσουν τους γνωστούς «άθλιους» χαρακτηρισμούς. Έχουμε όμως τη δύναμη να τους απογοητεύσουμε όλους αυτούς και να δώσουμε ελπίδα και χαρά στον ελληνικό λαό, που προσδοκά περισσότερα από εμάς.
Το σώμα των Αξιωματικών (ε.ε. και ε.α.) διαθέτει τεράστιες πλην όμως ανεκμετάλλευτες δυνατότητες οι οποίες ήρθε η ώρα να αναδειχθούν. Και αυτό μπορεί να γίνει με τη σύνταξη ανάλογου ψηφίσματος το οποίο, σύμφωνα με την απόφαση του Συντονιστικού Συμβουλίου των τριών Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών, έχει σχεδιαστεί να παραδοθεί στο Πρόεδρο της Βουλής και τους Αρχηγούς Κομμάτων μετά το πέρας της πορείας προς τη Βουλή. Στο ψήφισμα εκτιμώ ότι δεν θα πρέπει να σταθούμε μόνο στα καταφανώς δίκαια οικονομικά αιτήματά μας. Πρέπει να αναδείξουμε το υψηλό κοινωνικό και πολιτικό επίπεδό μας κάνοντας κοινά αποδεκτές προτάσεις όχι μόνο για την βελτίωση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας μας και για την προσεχή αναθεώρηση του Συντάγματός μας, αλλά και για την επίλυση των χρόνιων κοινωνικών προβλημάτων που ταλανίζουν την κοινωνία μας. Το Σύνταγμά μας θα πρέπει να γίνει πιο δημοκρατικό, θεσμοθετώντας με ξεκάθαρο τρόπο τη διάκριση των εξουσιών (Νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής). Επίσης θα πρέπει να γίνουν προτάσεις για την αναμόρφωση της παιδείας, τη προαγωγή της αξιοκρατίας, τη πάταξη της διαφθοράς, τη δίκαιη κατανομή των οικονομικών βαρών με ένα αξιόπιστο φορολογική σύστημα, τη προστασία της οικογένειας με στόχο τη μείωση του δημογραφικού μας προβλήματος, τη πάταξη της ατιμωρησίας όχι μόνο των πολιτικών, αλλά και όλων των καταπατητών του νόμου, τη λήψη μέτρων για την ομαλή ένταξη των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία και πολλά άλλα κατά την κρίση και υπό την έγκριση της πλειοψηφίας μας. Τέλος θα πρέπει να καταδειχθεί ότι «δεν τα φάγαμε όλοι μαζί» και πρέπει άμεσα να αποσυρθούν αυτοβούλως από την πολιτική όλοι όσοι εκόντες άκοντες έχουν αναμιχθεί σε διάφορα σκάνδαλα διαφθοράς.
Εκτιμώ ότι ορισμένες ή ενδεχομένως και όλες οι παραπάνω προτάσεις μου, να μην είναι αποδεκτές από το σύνολο των συναδέλφων. Στηρίζω εκ προοιμίου αυτό που θα αποφασίσει η πλειοψηφία γιατί θα πρέπει να ενεργήσουμε έχοντας ως βασική προϋπόθεση την ενότητά μας.
Τέλος θα ήθελα να υπενθυμίσω στους διοργανωτές ότι η ασφάλεια της εκδήλωσης αποτελεί πολύ δύσκολο έργο, στο οποίο όμως έχουμε όλοι μας τη γνώση και την εμπειρία που απαιτείται.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ λοιπόν στη Πλατεία Κλαυθμώνος το Σάββατο 9-3-2013 και ώρα 16:00. “Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ”.